utopie en werkelijkheid

De droom

Een onhoorbaar landschap in de sneeuw. Heuvels, sparren en een meertje met een aanlegsteiger. Aan de rand van het water, lichtjes verscholen tussen de bomen, een ruime blokhut. Schone rook die uit de schoorsteen kringelt. Een sneeuwvrij pad naar de voordeur. Uitnodigend verlichte ramen. Sneeuwlaarzen op de buitenmat die getuigen van knisperende winterwandelingen. Warme sloffen die wachten. Een boom met dennengeur, warmgeel verlicht en rijkelijk versierd. Een koelkast slash diepvries slash berging vol lekkers voor een dag of tien. Geruite handdoeken in de keuken, een Aga en een koffiezet. Een haardvuur dat knettert en overal kaarsjes. Een comfortabele schommelstoel en een mand vol breiwol. Een stapel boeken en tijdschriften om in te verdwalen. Een zachte sofa en een tv of dvd-speler om knusse familiefilms en klassiekers uit te zitten of te liggen. Een rugvriendelijk bed en een badkamertje met ligbad. Niets dat moet. Zeeën van rust en een stilte die onze oren net niet verdooft.

In een ideale wereld, waarin ik met niemand rekening hoefde te houden (ongetwijfeld bijgekleurd door het handvol kerstfilms dat ik al achter de kiezen heb), zou mijn favoriete kerstsetting er zo en van de wereld uitzien.

De realiteit echter is een tikkeltje anders. De echtgenoot houdt niet van koude en met zoon vier in een rolstoel door de sneeuw ploeteren lijkt me ook niet je dat. Bovendien slibben dagen en vrije momenten in ijltempo dicht. Het weer is miezerig en overwegend grijs. Op het werk en op kot worden de laatste loodjes gewogen. Drukte heerst in de winkels en op de wegen ernaartoe. De meeste cadeautjes liggen al onder de boom, maar nog niet allemaal. In mijn portemonnee zitten nummertjes voor bestellingen: een 10 voor oesters, gebak en kerstbrood, een minder perfect getal voor vers versneden wild. Het worden twee weken van wisselend komen en gaan. Van tafels dekken, koken, tafels afruimen, opruimen. En repeat. ’s Morgens de lampjes van de kerstboom aan, ’s avonds weer uit. De pellethaard die brandt. Dozen vol losgewrikt kraftpapier. Kerstkaarten moeten geschreven en dringend de deur uit. Breien en urenlang lezen schieten er hoogstwaarschijnlijk bij in. Tussendoor pikken we een film of een veldrit mee.

20191208_132105De feestdagen komen nu onherroepelijk en met rasse schreden dichterbij en hoe gezellig het samenzijn met wie me lief is ook is, sommige feesten hoeven voor mijn part echt niet. Vooral het duo Oudejaarsavond & Nieuwjaar. Ik heb die dagen altijd hol en ‘gemaakt’ gevonden. Een vaak vervelend en verplicht nummer. Alsof je net op dat moment op commando ‘uitgelaten’ kunt/moet zijn. Lawaai en geknal minstens één avond per jaar leuk en heel erg ‘wauw’ moet vinden. Om van de alcohol, de feesthoeden en de danspasjes nog maar te zwijgen.

Geef mij dan maar de relatieve rust en ingetogenheid van Kerst. Kerst heeft tenminste een mooi verhaal. Eeuwenoud, wijd verspreid en vooralsnog onsterfelijk. Kerst heeft ‘ballen’ en een sfeer. Die we met z’n allen in meer of mindere mate zullen opsnuiven. Om het met de woorden van Geert De Kockere te zeggen, …

In Kerstmis zit een soort stilte
die nergens elders te vinden is.
We stoppen ze er zelf in,
kijken boos
naar iedereen die ze vergat
en luidruchtig lult.

Het is de afgesproken stilte
van het achterom zien.
De stilte van het verlijsten.

En in die stilte
laten we nieuwe wensen groeien.

Is dat niet net als in mijn droom? 😉


De foto bovenaan vond ik op Google Images. De It’s Christmas Time kerstbal hangt hier in onze boom.

24 gedachtes over “utopie en werkelijkheid

 1. Genieten ver van de bewoonde wereld is niet echt mijn ding, of dan voor heel even.
  Maar de drukte van de feesten zijn dan ook weer niet mijn ding.
  En met oudejaar keihard brullen is helemaal niet mijn ding.
  Ik houd van rust en gezelligheid , daar horen vrienden en familieen veel bezoekjes bij, en…..jammer van het koken 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Die blokhut is een droom. In de werkelijkheid zou die aga stuk gaan net op het ogenblik dat het niet moet, of de stroom er altijd even goed zou zijn om TV te kijken is zeer de vraag.

  Met de overgordijnen dicht en in de stilte van mijn hoorprobleem kan ik me best voorstellen dat ik me in die blokhut bevind maar dan met alle comfortabele gemakken bij de hand.

  Verder gaat kerst en nieuw aan ons voorbij, buiten het speciaaltje dat wij zelf voor ons bedenken en de twee bezoekjes van Zoneke.

  Het opgeklopte is als het geklopte eiwit op een te hard koekje.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ek persoonlik haat die Kersfeesseisoen. Dis asof almal half histeries raak en dis koop, koop, koop en eet, eet, eet! Die man met die rooi jas en baard, vind ek ook belaglik, veral by temperature van 34grade C in ‘n Suid-Afrikaanse somer.
  Mooi geskryf oor jou pragtige huisie waar jy rustig wil wees.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wij hadden de stille hoop dat de kinderen met oud & nieuw op vakantie zouden gaan, zodat wij op hun hond en huis – net buiten de stad – zouden moeten passen, maar dat gaat helaas niet door.
  Er zit nu niets anders op dan toch maar te hopen op wat winterweer met als het even kan een laagje sneeuw. Verder hebben wij geen wensen en maken we ook lekker helemaal geen drukte van copieuze kerstmaaltijden en zo. Gewoon lekker even lekker rustig aan, da’s meer dan genoeg. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat ben ik dan een gelukkig mens in deze, meestal vrij met kerst, zowel voor visite of mensen die bij mij komen, al jaren, dit is wel gegroeid door omstandigheden eerlijk gezegd. De familie dunt uit, iedereen heeft een eigen leven, we hebben dieren waar we bij moeten blijven met oud en nieuw, kortom…

  Dit jaar, gaan we wel 1 dag naar mijn ouders, maar dit komt eerder en meer omdat ook mijn pa op 21 dec. jarig is, meestal vieren we dat, ipv kerst, omdat het toch ook kerst is, zet mijn moeder wel wat meer uitgebreid de dingen op tafel maar dat doet ze toch al als een verjaardag gevierd wordt.

  Dit jaar, ben ik ook eerste dag onder de pannen, zo gaat dat dan als vanzelf als je een Liefste hebt met een groot netwerk en ik voel mij juist super vereerd, dat ze vragen of ‘wij’ alsjeblieft komen!

  Verder is kerst voor mij lichtmis, gezien ik ongelovig ben opgevoed, en gaan de tradities van kerst voor ons mee met de heidenen, terug keer van het licht en de Vikingen en de Kelten mee.

  NIeuwjaar, ach er zijn meerdere punten van nieuwjaar in een jar, zoals de dag dat je geboren bent, voor mij telt dat als een persoonlijk nieuwjaar bij iedereen! Dan de westerse kalender van oud en nieuw, maar de Chinezen verwisselen pas in januari of hooguit in februari, met de eerste nieuwe man geloof ik na 31 dec. gerekend… meerdere kansen dus 😉 Vuurwerk, om geesten te verjagen 😛

  X

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een mooi droom ! Zo jammer dat het slechts een droom is.
  Ik vind het ook allemaal veel te luidruchtig en te druk en te stresserend. Een beetje meer stilte en rust aan het einde van het jaar zou welkom zijn.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.