“Blijf in uw kot!”

Een ware kunst, goed en efficiënt communiceren in tijden van crisis. Een kunst die lang niet iedereen gegeven is en die, als we experten terzake mogen geloven, aan vijf, tien tot zelfs twintig gouden regels zou moeten voldoen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er wereldwijd nogal wat ‘communicatiestijlen’ de revue gepasseerd. Van doofpotzwijgen en arrestatiegolven over doodrelativeren en misinformeren tot paniekvoetbal à l’italienne. Van no-nonsense en down-to-earth boodschappen tot waarheidomzeilende vaagheden.

Eén van de meest spraakmakende tijdingen in dat verband behoort ongetwijfeld ons Belgenlandje toe. Meer bepaald onze uittredende Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Ze neemt zelden een blad voor de mond. Voor een ex-huisarts communiceert ze bovendien opvallend verstaanbaar en zelden over hoofden heen. Een vrouw van het volk, die Maggie. Voor wie iedereen gelijk is voor de wet.

In die hoedanigheid stond ze afgelopen dinsdag ook de parlementaire Commissie Volksgezondheid te woord. Haar advies om de uitbraak van het coronavirus in te dijken was duidelijk:

Ga ni op bezoek as ge ziek zijt. Blijf in uw kot. Ik meen het, hè. Ik méén het. Blijf thuis.

Smijt ze buiten as g’ene ziet me ne snotneus.”

Moet het nog plastischer? Niet erg ministerieel maar ik moest er wel om lachen, de woorden van een andere crisiscommunicator indachtig:

… eigenlijk zijn we allemaal maar dezelfde foefelende wezens in een struikelend bestaan. “

(Psychiater Dirk De Wachter in Femmamagazine)

51 gedachtes over ““Blijf in uw kot!”

 1. Duidelijk is het wel. Hoewel ik voor de rest echt niks van Maggie moet hebben. Ze heeft mij uitermate teleurgesteld als minister van volksgezondheid, met haar achtergrond als huisarts. Erg jammer.

  Geliked door 3 people

 2. Ik heb het echt niet met die ‘dikke troela’ (sorry, normaal ben ik de laatste om mensen zo te veroordelen) maar hiermee heeft ze me toch aan het lachen gebracht. Moest ze nu met veel dringender thema’s die de volksgezondheid bedreigen, ook zo recht voor de raap zijn, dan zou ik ze misschien wel sympathiek vinden.

  Geliked door 3 people

 3. Denk niet dat wij Hollanders erg zullen luisteren,900 studenten komen er terug uit Italie o.a.na enig aandringen.Vandaag was het aantal besmettingen hier verdubbeld.Het wordt wel gemakkelijker nu te herkennen want de ‘gewone’ griep schijnt de kuierlatten te hebben genomen.Maggie gaf ongezouten haar mening.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hier ook geen fan van Maggie, maar dat terzijde.
  Wel een leraar in Wevelgem die les gaat geven na een Italië-reis, ziek wordt, en toch besluiten ze met leerlingen uit die school nog op uitstap te gaan. Ik weiger bang te zijn, maar dom moet je toch ook niet zijn in dit geval.
  En wat dat kot betreft. Ik zou ook in het jouwe blijven. Zo mooi jong!

  Geliked door 2 people

 5. Ik heb die uitspraken ook gehoord en vind ze echt leuk. Rechttoe rechtaan zoals het moet. Ik houd wel van ministers die de stijve taal even durven laten varen.
  En ondanks alles ga ik deze avond naar een optreden. Ben ik nu dom?

  Geliked door 1 persoon

 6. Vandaag had ik een stagiair. Groepswerk. De leerlingen waren heel onrustig.
  ‘Zet u tope, ik kom sebiet… ‘ riep hij in het vuur van de strijd…
  ‘En blijf in uw kot’ dacht ik er spontaan bij, de woorden van Maggie indachtig.😁

  Geliked door 4 people

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.