van de hak op de tak

on

Misschien heb ik deze foto al eens gebruikt. Ik nam hem vier jaar geleden in het Meerdaalwoud, even nadat ik zoon vijf naar zijn hogeschoolcampus had gebracht. De dreef door het bos is van daaruit de kortste en mooiste weg naar huis. Het is alsof je er door een kathedraal van bomen rijdt. Dwars door de kilometerlange hoofdbeuk heen.

Bankjes in een bos zijn vandaag weer een kostbaar goed. Enkel be-zit-baar door de zwangere, oudere en mobiel beperkte medemens. Het is hun gegund. Maar ook in gedachten kun je soms aangenaam zitten.

Vriendin A. is weer oma geworden. Een verademing voor elke grootouder. Een welkome rustpauze als je hoofd overuren maakt. Ik hoop dat ze het ‘boeleke’ snel mag zien.

Het ‘leuke’ gedoe in Gert Late Night is niet aan mij besteed maar via Facebook kreeg ik een link naar het stukje waarin journaliste Goedele Devroy vertelt over de opvang van haar gehandicapte zoon in tijden van corona. Ik zie hoe collega Wim Devilder haar met een bos bloemen thuis opzoekt, hoe de zoon uit zijn normale doen wordt gehaald. Terwijl ze vertelt hoe lastig het is, wandelen ze door de groene rust van het Arenbergse park. Elke reclame voor hun vzw is mooi meegenomen. Ook Neef zit daarin. De camera volgt hem als hij na acht weken quarantaine voor het eerst op bezoek mag bij Achterneef. Hun schuitjes klinken en ogen vertrouwd. Maar ook in de gehandicaptenzorg wordt gelukkig versoepeld. Zoon vier mag binnenkort af en toe een weekend naar huis. Vier keer op 12 weken om precies te zijn. De andere weken mogen we op bezoek blijven gaan. Al het andere is onzeker.

Mijn mailbox pingt met een bericht van de BUSO-juf. Ze wil graag delen dat ze onze zoon gisteren tijdens zijn wandeling toevallig zag en dat hij haar zelfs achter haar masker herkende met zijn grootste glimlach ooit. Ook al ligt het Aquarelklasje al drie jaar achter hem, zijn favorietjes blijft hij kennen en herkennen.

In mijn nek groeit vogelvreemd dons. Daar had ik zelf nog niet bij stilgestaan maar de media duidelijk wel. De online agenda van de kapster zit barstensvol. Toch slaag ik erin nog een plaatsje achter de kaptafel te bemachtigen voor juni. Korte snit en brushing kies ik. Het kleuren doe ik zelf.

De zonnewarmte van de voorbije dagen heeft de oude rozelaars de ogen geopend. Hun geur mengt zich met die van gele kamperfoelie in een explosie van groen. Het gras ligt bezaaid met madeliefjes en dode takken en de bomen snakken naar water.

Tijdens een wandeling op het pad naast de beek spotten we onder het wateroppervlak, tussen een stroomversnelling en een hak*, een grote, gelige vis. Iets verderop nog één met een hele kleuterklas in haar zog. Nu maar hopen dat de reiger hun geluk niet verstoort … .


hak* een haakvormige, kromme boomtak

31 reacties Voeg uw reactie toe

 1. groengenot schreef:

  Ook al spring je van de hak op de tak, over die hakken en takken is nagedacht. En zo brei je dit logje tot een mooi geheel.
  Schrijverstalent heb je Anna!

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Toch weer dingen vergeten zeker!

   Like

 2. MyriamC schreef:

  Vogelvreemd dons in de nek … het ontlokte me meer dan een glimlach πŸ˜„. Een man die goed met de tondeuse overweg kan is handig in zo’n geval.

  Geliked door 1 persoon

 3. omabaard schreef:

  Ik ben fan van je hakken en takken. Genoten van je sfeervol schrijven.

  Zoon vier mag één keer per maand naar huis, ik begrijp niet altijd de redenen erachter, waarom dan wel en anders niet? Maar er zal wel over nagedacht zijn. En ondertussen ondervond je dat hij er zich echt thuis voelt, dat is geruststellend.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Het is een toegestane versoepeling. De invulling is van de instelling zelf maar het hoe is ons niet altijd duidelijk.

   Like

 4. mijnnikonenik schreef:

  Wat fijn dat zoon 4 weer af en toe bezoek mag en jullie hart zal ook wel sneller kloppen. Donshaar, zag ik via een vergrotende spiegel…snel wat geplukt maar laten verdwijnen kan ik niet.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Ja, goed nieuws hè. 😊

   Like

 5. Hakken, takken, heerlijk πŸ™‚ Mijn lange manen zijn verdwenen, iets meer dan 10cm korter gewiekt ga ik nu door het leven.

  Geliked door 1 persoon

 6. saturnein schreef:

  Ik fietste vandaag ook door van die mooie dreven. Heerlijk. En zat een half uur te wachten op Doornzele Dries… ook zo groen. Genieten is dat!

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Fijne plekken hè.

   Geliked door 1 persoon

 7. Vief schreef:

  Of die foto nu al gebruikt is of niet, hij is mooi. En de woorden er rond ook.
  Mijn haar is precies of ik doe mijn plechtige communie. Het mag groeien dus. πŸ™‚
  Ik wacht nog even om naar de kapper te gaan. Eerst kijken wat alle versoepelingen doen met de pandemie. En ik ga ook nog altijd naar mijn vertrouwde kapster, en die is niet echt in de buurt.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Je blijft voorzichtig. ☺

   Like

 8. Matroos Beek schreef:

  Wat een plekje daar in het bos. Ook geniet ik van jouw hakken op de takken.
  Blij te lezen dat zoonlief binnenkort af en toe naar huis mag.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   😁 . Met vaderdag komt hij de eersre keer naar huis. Tijdens het bezoek vandaag was hij dolenthousiast.

   Geliked door 1 persoon

   1. Matroos Beek schreef:

    Dat is mooi.πŸ’š

    Geliked door 1 persoon

 9. Anuscka schreef:

  Wat een prachtige plek op de foto. Daar zou ik zomaar uren kunnen vertoeven. En ook al is het van zowel de hak als de tak, het leest lekker, als altijd.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Dat woud is eeuwenoud. 🌞

   Geliked door 1 persoon

 10. Spring jij maar lekker van de hak op de tak.
  Ik blijf lekker hangen bij die mooie, oude picknicktafel. Bankjes op mooie rustige plekjes in de natuur zijn de afgelopen jaren stilaan belangrijker voor me geworden. Ik heb weliswaar een voorkeur voor bankjes met een fijne rugleuning, maar bij deze picknicktafel zou ik ook wel even lekker kunnen bijtanken. πŸ™‚

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Het is echt een fijne plek. Alleen wat ver voor jou en de meeste blogvrienden. 😊

   Geliked door 1 persoon

 11. Morgaine schreef:

  Zo af en toe heb je dat, ik noem dat meestal even bijkletsen, maar hak op de tak is ook leuk. Nou ja… even je gedachten kwijt, het helpt altijd!

  Dons in de nek, ik ben nu eigenlijk blij dat ik juist lang haar heb, ik hoef alleen mijn pony even bij te houden, en dan komt dat later ook wel weer goed.

  X

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Bijgekletst. 😁

   Geliked door 1 persoon

   1. Morgaine schreef:

    whahaha ja precies πŸ˜€ Fijn toch πŸ˜‰

    Like

 12. Dank weer voor je persoonlijke ontboezemingen.

  Geliked door 1 persoon

 13. Neeltje schreef:

  Ja, iedere zorginstelling mag de eigen regels bepalen binnen de versoepeling. Jammer dat ze niet even het hoe en waarom uitleggen.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Om het overzichtelijk te houden?

   Like

 14. Neeltje schreef:

  Dat je in ieder geval begrijpt waarom ze kiezen voor deze afspraak.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.