erfgoedlogies in Haspengouw

Een dag later dan gepland, staan we er opnieuw. Nog wat laverend tussen ontgoocheling en verbazing, tussen verrassing en vertrouwdheid. Er zijn zo van die plekken die kloppen: een rustige en groene ligging, een authentiek gebouw, een oogstrelende aankleding. En het is niet alleen omdat we toevallig houden van wonen en leven in landelijke stijl. Ook niet enkel uit nostalgie, al voert de rode Massey Ferguson de echtgenoot terug naar zijn kindertijd en de tractor van zijn vader. Nee, hier klopt een hart voor lokale geschiedenis en het goede buitenleven. Twee generaties creatieve zielen slaan er elke dag de handen in elkaar. Vier talenten die elkaar optillen. Voeg daarbij ondernemend bloed dat graag bouwt en schikt en een biologische en duurzame insteek en je weet dat alles erop gericht is gasten een fijne tijd te bezorgen.

Wie houdt van clean en strak, van aqua-wellnesstoestanden en bruisende terrasjes op wandelafstand is hier aan het verkeerde adres. De B&B draagt niet voor niets het label Erfgoedlogies. De grote hoeve (voluit Kasteelhoeve de Kerkchem) uit 1648 ligt pal naast wat rest van het nog oudere Kasteel van Wijer (met oprijbrug en vijver). De voorbije 23 jaar werd de verwaarloosde hoeve door Nederlanders Tessa en Erik met veel zorg en oog voor detail heropgebouwd. Het is een werk dat niet stopt en daar zijn we tijdens ons verblijf getuige van. Want de heer des huizes is eigenhandig en met hulp van familie de bijkeuken aan het betegelen en als ik op vrijdagmorgen de gordijnen opentrek, zit mevrouw al in de moestuinaarde te woelen.

Hun noeste arbeid heeft geresulteerd in tien gastenkamers, waarvan één extra-toegankelijke met aangepast sanitair. Er is een wintersalon waarin warme kleuren en stoffen de hoofdtoon voeren en welgekozen accessoires je helemaal terugvoeren in de tijd. In de bibliotheek staat een mooie, houten leestafel en een honesty bar. Wat we consumeren, schrijven we met krijt op houtomrande leitafeltjes. Twee vergaderruimtes verraden dat hier naast rustzoekende toeristen ook soms zakenlui neerstrijken. Via een stokoude trap bereiken we een salonnetje met tv dat twee vleugels op de eerste verdieping met mekaar verbindt. Onze kamer is opvallend eenvoudig ingericht maar heeft alles wat je voor een gezonde nachtrust nodig hebt, een privé-badkamer met producten van Rituals incluis. We hebben zelfs een optrapje naar een dakterras van waaruit je uitkijkt over de boomgaard, kruidentuin en pluktuin.

Ontbijt en avondmaal worden geserveerd in de prachtige leefkeuken. Boeketten verse plukbloemen sieren het aanrecht en de sober maar smaakvol gedekte tafels. Twee maal mochten we genieten van een culinair hoogstaand etentje, vooral verzorgd door de zoon des huizes en zijn Tsjechische vriendin. Ik onthou de zalmtartaar met slaatje van eetbare bloemetjes, mosterdcrème en een koekje van geroosterde (of waren het gekarameliseerde?) mosterdzaadjes, een verrassend wortelsoepje met kokos en gember en de heerlijke desserts met o.a. een quenelle van chocolademousse, een balkje zwartebessenbavarois en een crumble van krokant gebakken croissantschijfjes. Ook het ontbijt was copieus met o.a. diverse soorten brood en koffiekoeken, veel vers fruit en een oogstrelende omelet, versierd met minitomatenbolletjes en groene kruidensnippers.

Online een nieuw logeeradres boeken, is altijd een beetje een gok, maar hier vielen we, ondanks de vergissing en op zijn Vlaams gezegd, met ons gat middenin de kasteelhoeveboter. We keren er ongetwijfeld nog terug.

Alle info op http://www.dekerckhem.com

30 gedachtes over “erfgoedlogies in Haspengouw

  1. Zaaa-lig! En daar mochten jullie dan gratis van gaan genieten. Wat een super cadeau!
    De mooie woorden die je er voor over hebt getuigen duidelijk over hoe goed dat allemaal meeviel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.