de sjel van connecterra

Lavish views can make you lose your sight

that’s why many choose to close their eyes

It’s by daring not to turn away that you reach the essence …

(inside the Sjel, Eisden-Maasmechelen)

Waar ooit zwartgeblakerde en vermoeide compels in hun mijnse kooien naar boven werden gehesen, ligt nu Connecterra, een uitgestrekt natuur- en wandelgebied dat op de hoogste toppen hemelruim en aardbodem met mekaar lijkt te verbinden. Het zou het orgelpunt kunnen worden van ons tweedaags verblijf in Limburg en, vuile toiletten en een ongezellige buitenbar buiten beschouwing gelaten, was het dat ook. De 3,4 km-lange, goed bewegwijzerde wandeling (blauwe lus) was niet alleen adembenemend mooi, maar ook pittig en overwegend stil. De klim naar de top van de oude mijnterril liet letterlijk naar adem happen maar éénmaal boven, maakten de weelderige vergezichten op waterplassen en het land erachter veel goed. Op de flanken van industrieel verleden liepen we paadjes en trappen, omringd door wervelende zomervlinders en een aparte, maar kleurrijke vegetatie.

Aan het einde van de tocht, vlakbij de uitgang, werden we aangezogen door een kubus die niet alleen onszelf maar ook de omgeving spiegelde: de schachtbokken tegen het grijze wolkendek, de bloemen en de wandelaars op het pad. Op één van de spiegels hing een rood “open/bezet”-plaatje. Eénmaal in de kubus en met de buitendeur dicht, leek elk buiten, elk zelf opgelost. Aan de binnenzijde zat louter hout en een raam dat een stukje achterliggende natuur naar binnen trok. Zo zaten we in de Sjel, een kunstinstallatie met ietwat bevreemdende en rustgevende muziek van Sohnarr, aka Patricia Vanneste (Balthazar) en architect Sam de Bock. Terwijl ik buiten nog wat foto’s maakte, liet de echtgenoot zich de ervaring op de klanken van Coral dusk welgevallen. Hoe eenvoudig het concept van de Sjel ook is, er is over nagedacht. De uitzichten die Connecterra biedt, zouden herinneren aan de Noorse natuur die Sohnarr als inspiratiebron voor haar muziek gebruikte. Sjel verwijst bovendien naar het Noorse woord voor ziel/essentie. En dat is wat deze kubus van 3 bij 3 bij 3 m beoogt te zijn: een schuilplek die je terugvoert naar de kern. Nadat alle schillen zijn weggepeld. Want, zo suggereert de Engelse tekst op één van de binnenwanden, het is alleen door te luisteren en te voelen, door te verdwijnen in of achter jezelf, dat je echt kunt verbinden en samenvloeien met de omgeving. Minutenlang lukte dat ook.

De Sjel staat er nog tot 31 augustus.

22 gedachtes over “de sjel van connecterra

  1. Wat een fijn concept, die sjel. Ik was net nog in België en bracht voor het eerst ook een bezoekje aan een terril, zij het dan die van Beringen (omdat we er ook gingen duiken). Connecterra is qua natuur duidelijk nog veel meer de moeite, mooie foto’s!

    Geliked door 1 persoon

  2. in oktober verhuist de sjel naar kortrijk. Vanaf 18 november naar Leuven. Ondertussen kan je Patricia Vanneste ook live aan het werk zien. Op 16 oktober in Leuven. Een avondje uit met verstilde muziek. En Coronaproof!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.