van pakjes en lichtjes

33 jaar stond het hier als een paal boven water: eerst de Sint en dan een boom! Enkele dagen geleden echter gooiden we dat principe overboord. Want november is nog geen geschiedenis en toch staat hier al een kerstboom. Een Spitsbergen, zei de reclame. Een ‘kunst’boom met een natuurlijke uitstraling. Netjes opgetuigd met 450 kleine leds en ballen in pastel.

In een jaar waarin niets is wat het was, mag je al eens buiten de lijntjes kleuren, niet? 😉 Wat nog komen moet iets vroeger nu laten zijn en lichtsnoeren hangen in de toekomst. Zoiets.

Het is een vreemde tijd. Over alles hangt een dubbelheid. Keerzijdes komen wat sterker uit de verf. Vooral als er wat te vieren valt. Maar zeker ook als mensen rouwen. Je zal maar 60* worden en toasten tegen een computerscherm met vier vakjes kroost. Je zal maar trouwen en die dag niet kunnen delen met velen. Of geboren worden zonder kraambezoek. Een geliefde begraven zonder de troost van een goedgevulde kerk of aula. Een scheiding doorworstelen en alleen op zoek moeten naar een nieuw nest. Een grootouderfeest of voorleesweek houden op afstand. Sinterklaas vieren zonder die gezellige generatiemix of Kerstmis zonder langgevulde tafel. Over alles hangt een dubbelheid en die is bitterzoet.

Now, the mornings snap like dark chocolate saved for later.

We put off waiting.

Let the light there is invite us home

Out to the cosiness of friendship.

Now, the weeks are scarved by change …

Now, we let the moment hold us

like a sigh of fire sneezing sparks …

(uit het gedicht Bittersweet van Beth Calverley van The Poetry Machine)

Maar ook in bitterzoete en lastigere tijden zitten gouden randjes verstopt. Lukt nabijheid ook anders dan fysiek. Net als het rouwen en het vieren, het delen en het geven. We spelen evenzeer voor Sint, Kerstman en verrassingsfee. Zij het vooral met dank aan webshops, Bpost en tal van witte bestelwagentjes die op de meest onmogelijke uren van de dag in ons straatje halt houden. (Het distributieplan moet nog uitgerold worden.)

En tussen de karrenvracht die hier al omgekieperd werd – een verwittigd mens is er twee waard – , zat er ook een pakje voor mezelf: The official Downton Abbey Christmas Cookbook van Regula Ysewijn, de excentrieke dame van Bake off Vlaanderen. Mooi uitgegeven met veel foto’s uit de Britse tv-reeks, een rist historische weetjes en oogstrelende recepten uit vervlogen tijd. Eén dezer dagen waag ik me aan de ‘Christmas apple pie’ van Mrs Patmore of, wie weet, de ‘hazelnut cake with coffee icing’.

Zoete geuren horen nu éénmaal bij een tijd van waakzaam wachten. En hoe langer het donker, hoe vroeger ik de lichtjes aansteek. Zo gaat alles in huis een beetje glimmen en dat heb ik liever dan graag. 😉


60* : de echtgenoot was de eerste van onze vier jarigen tussen nu en einde december.

41 gedachtes over “van pakjes en lichtjes

 1. Mijn ma werd vorige vrijdag 85, mijn stiefvader in mei 80. Normaal zouden ze daarvoor een groot feest gegeven hebben. Niet dus. Ze vonden een leuk alternatief: ze bestelden bij een kleinkind (van hen, nichtje van mij dus) taart, en reden een hele namiddag rond om die af te geven bij familie en vrienden. Zo kan je inderdaad toch wel kleine lichtpuntjes creëren hè.

  En hoera voor de kerstboom! Groot gelijk. In een uitzonderlijk jaar mogen principes opzij geschoven worden. (ik vind trouwens dat principes daarvoor dienen, om uit het raam te kieperen als je dat nodig vindt)

  Mijn man werkt bij een andere pakjesdienst. Vroeger staats, nu privé. Het kraakt daar ook heel, heel erg hard. Het is niet alleen bpost dat kreunt onder de last. Het geldt voor alle transporteurs. Niet de gemakkelijkste tijden, voor hen. Niet lang meer houdbaar, ook.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook hier tijden de bestelwagens af en aan 🙂, branden elke dag vrolijk de kaarsjes, maar neen… nog geen boom, volgende week!
  Ik wens jou en je gezin desondanks de rare tijden hele warme dagen! 😘

  Geliked door 1 persoon

 3. Om te beginnen gefeliciteerd met de verjaardag van je eega.
  We missen allemaal veel mooie en warme momenten, het ergst en het moeilijkst is het afscheid nemen van overledenen, naar mijn idee. Ook de viering van de verjaardagen van mensen op leeftijd heeft flink impact.
  Over het gemis aan feestelijkheden en frivoliteiten rond huwelijken, Sinterklaas en Kerstmis wordt naar mijn idee veel te veel gezeurd. Mensen praten elkaar daarmee nodeloos een nog moeilijker tijd aan. Er zitten niets anders op dan van de nood een deugd te maken. Leuke en vooral veilige alternatieven zoeken is een stuk positiever dan al dat geklaag. Mijn motto is dan ook ‘Moedig, maar verheugd en vrolijk voorwaarts op naar 2021!’

  Geliked door 1 persoon

 4. Jouw cadeautje zou ook wel in mijn schoen van de Sint mogen zitten. Mocht ik die al zetten that is.
  Zelf ben ik ook al van vorige week aan het zetten van mijn alternatieve boom aan het denken. Misschien tuig ik hem straks wel op, dan hebben we daar al sfeer van als we morgen taart eten voor jongste haar verjaardag.
  Proficiat ook voor al jouw jarigen, en geniet van het verrassen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Het belooft daar lekker te worden bij jullie. Zelf ontbreek ik het bakgen, hoewel ik heel graag zoet eet.

  De lichtjes staan ook hier reeds, nu de Sint ons hier toch liever niet bezoekt. Gelukkig begrijpen de kleintjes de reden ‘corona’. Wat ze zich erbij voorstellen??

  Geniet ondanks alles van de gezelligheid en wat kerst zal worden is nog even afwachten….

  Geliked door 1 persoon

 6. Zoveel mensen klaagden dat ze niet op vakantie konden, hun nagels en hun haar, geen verjaardagen en feestjes gelukkig wijs jij nog op de echte dingen. De mensen die al een jaar hun huwelijk plande, daar voel ik mee mee, de mensen die nergens heen kunnen omdat corona hun dood of die van hun geliefde betekent en ja de mensen die een kindje krijgen en dat niet kunnen vieren. Dat zijn de dingen waar ik mee mee voel. De rest pffff zeiken dat ze hun ouders alleen door eht raam kunnen zien, wees blij zei ik, ik heb ouders zonder tablets, webcams en apps en ze wonen anderhalf uur rijden verderop. Ik heb mijn stiefvader nog nooit zo lang niet gezien. Mijn boom stond binnen met Sint Pannekoek en dat is voor mij de enige sint die gevierd hoeft te worden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.