boeken die een snaar(tje) raken…

Als je moet leven met narcisten om je heen – je vader of moeder misschien, je broer of zus, je kind, partner, werkgever of collega – , als je inzicht wil in de pathologie van de narcistische persoonlijkheidsstoornis, als je wil weten wat narcisme met je doet en hoe je loskomt en herstelt, dan is het boek Herstellen van narcistische mishandeling. Het verdwenen zelf van Iris Koops een aanrader. Het is een boeiende problematiek die te weinig bekend is, maar toch heel wat kinderen en volwassenen in hun kern raakt. Het boek is eigenlijk een werkboek en het leest vlot. Koops beschrijft helder, geeft concrete voorbeelden en neemt geen blad voor de mond. Als therapeute en ervaringsdeskundige weet ze waarover ze spreekt. Een echte eye-opener! http://het.verdwenenzelf.nl.

 

Voor liefhebbers van popular romance is er Black Heels to Tractor Wheels van Ree Drummond, aka The Pioneer Woman. Verstand op nul en laat je meedrijven op haar emoties en dilemmas. In een heel aangename, originele, bijna hippe stijl beschrijft ze hoe ze zo’n twintig jaar geleden head-over-heels verliefd werd op een cowboy uit Oklahoma, haar droom om als vrijgevochten fashionista naar Chicago te trekken opgaf en zich met haar geliefde nestelde op een gigantische farm in the middle of nowhere. Het is een leuke roman die het geloof in een liefde voor het leven mooi in de verf zet. Je kan haar belevenissen en die van haar Marlboro Man (zo noemt ze haar cowboy-echtgenoot) volgen op tv, op haar website en op haar immens populaire Facebookpagina. Pioneer Woman heeft al verschillende kookboeken uitgebracht en een eigen ‘lijn’ met kook- en decoratiespullen. Leuk weetje: omdat ze zo afgelegen woont, heeft ze haar kinderen thuisonderwijs gegeven. Op haar website vind je ook een rubriek met tips daarrond. http://thepioneerwoman.com

Toen ik mijn therapeute vertelde dat mijn collega’s me verweten te perfectionistisch te zijn, raadde ze me aan iets te lezen van de Amerikaanse professor Brené Brown. Haar TED talks op het internet zijn een wereldwijde hit, haar boeken verkopen als zoete broodjes en zijn ondertussen ook al in het Nederlands vertaald. Zelf vind ik nog altijd niets mis met een streven naar perfectie in je werk. Op andere vlakken ben ik trouwens helemaal geen Mrs Perfect. Maar ik betaalde tenslotte voor therapie en besloot Brené een kans te geven. Het eerste boek dat ik las – The gifts of imperfection – is bedoeld als gids voor mensen die op zoek zijn naar een authentiek en echt leven. Het boek reikt inzichten en tips aan om komaf te maken met wie je denkt te moeten zijn (voor jezelf of voor anderen) en je echte zelf in de armen te sluiten. Een zeer leesbaar boek over kwetsbaarheid, moed, waardigheid en schaamte.

Daring greatly is het resultaat van twaalf jaar sociologisch onderzoek, samengebald in een pocket van meer dan 200 blz. Het is een uitnodiging tot moed, om je kwetsbaarheid als mens te tonen, ook al heb je geen garantie dat die kwetsbaarheid niet als een boemerang in je gezicht terugslaat. Als je die moed vindt, zegt Brown, zal het de manier waarop je leeft, liefhebt, opvoedt en leiding geeft drastisch veranderen. De leuke voorbeelden van haar eigen kwetsbaarheid als moeder, vrouw en docente maken haar theorie geloofwaardig. Ook al blijf ik sceptisch tegenover Amerikaanse en andere peptalk, na enkele bladzijden geloof je echt wat ze zegt en dat op zich is al een hele verdienste. http://brenebrown.com

2 gedachtes over “boeken die een snaar(tje) raken…

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.