techno…/magie in het onderwijs

Vandaag hoop ik, meer nog dan anders, dat schooldirecties de krant lezen. Daar staan soms rake en ware dingen in. Ik hoop dat ze het artikel aandachtig lezen en dan eens diep, heel diep in eigen boezem kijken. Zich de vraag stellen: doen we het op onze school eigenlijk wel goed?

Technologie kan goed onderwijs beter maken, maar goede technologie haalt niets uit als het onderwijs belabberd is.” de Standaard, 16 september 2015, p. 6.

Een conclusie uit het ongetwijfeld grondige en dure Oeso-rapport over ‘students, computers and learning’. Met gezond verstand en een beetje voeling met de onderwijspraktijk vandaag kom je ook zelf én gratis tot dat besluit, denk ik dan.

Ik ben een groot voorstander van het gebruik van technologie in de klas en de leerlingen wisten dat. Mijn bijnaam was niet voor niets ‘dotcom’ (al moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat die ‘dot’ in mijn geval dubbelzinnig kan worden opgevat). De computer, het internet, de televisie, …, die dingen kunnen je als (taal)leerkracht zoveel vooruithelpen om de leerstof boeiend, aantrekkelijk, actueel te maken. Ze besparen je vaak een hoop tijd en de leerwinst is dezelfde of zelfs beter. Maar je moet er spaarzaam mee omgaan en er op voorhand wel over nadenken. De 3 w-vragen stellen: wat kan ik waar op welk moment inzetten? Idealiter spelen daarbij zowel praktische als didactische en pedagogische overwegingen. Het spreekt vanzelf dat je ook even oefent met de knopjes. Kwestie van niet voor schut te staan voor een klas vol pubers die het bedienen van die apparaten veel beter dan welke leerkracht ook in de vingers hebben.

Anderzijds moet de basis van je onderwijs goed zitten. Van ‘belabberd onderwijs’ zoals in het artikel vermeld staat, wordt niemand beter. Als er in een studentenleven al een aha-erlebnis, een magisch moment komt (voor de insiders : motorisch moment kan in deze context ook), is dat meestal in de interactie tussen de mens-leerkracht en de mens-leerling. Als de mens-leerling bij de mens-leerkracht weinig of geen enthousiasme, vakkennis, gezond verstand – sorry voor de herhaling – of authenticiteit ervaart, zal de magie verstoppertje spelen. Onder de invisibility cloak van Harry Potter blijven zitten. En als die mens-leerling dag in dag uit verder moet zonder een magisch moment, wordt naar school gaan een zware, lange en saaie opgave, ondanks Smartboarden, Open Leercentra en digitale leerplatformen.

Een gedachte over “techno…/magie in het onderwijs

  1. Het is zeker ook zo dat een leerkracht van invloed is op je interesse voor een vak. Daarom kan ik zo goed Frans en zal ik nooit vriendjes worden met wis- of aardrijkskunde. En dat lag inderdaad meer aan hun menselijke kant dan aan de vakinhoud.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.