brain pickings

Soms vind je tijdens het surfen, totaal onverwacht, een parel.

Www.brainpickings.org van de Amerikaans-Bulgaarse journaliste Maria Popova is zo’n juweeltje. Niet zozeer qua design en presentatie, maar inhoudelijk. En inhoud is het allerbelangrijkste, zegt zoon vijf, bijna zeventien, want vorm (alleen) “boeit niet”.

Via Bloglovin‘ kon ik de parel toevallig opduiken en ik heb er nog geen spijt van. Wat begon als een wekelijkse mail naar 7 collega’s/vrienden groeide uit tot een boeiende verzameling ‘denk-stukjes’ en essays. Maria wil haar ‘one-woman’, subjectieve kijk geven op wat belangrijk is in de wereld en waarom. Daartussenin weeft ze ook haar eigen groei als persoon en probeert ze uit te vissen wat zin-vol leven inhoudt. “To see the world in a grain of sand”, iets in die zin.

Ze wil scheppen, creëren, bouwen aan de wereld door ideeën en inzichten uit de grote poel van menselijke kennis en ervaring op een andere, frisse manier te combineren.

Haar ‘brain pickings’ put ze bij wijze van spreken uit een schatkist vol gekleurde LEGOblokjes. Met die blokjes uit kunst, wetenschap, design, psychologie en filosofie, antropologie, geschiedenis, politiek, enz., slaat ze aan het bouwen, maakt ze nieuwe constructies van niveau.

Over al die dingen gaan haar ‘brain pickings’ dus.

Bij wijze van ‘appetiser’, een quote uit een stukje over schrijfster Alice Walker (The Color Purple) en waarom de waarheid vertellen de hoogste uiting van liefde is.

“The possibilities that exist between two people, or among a group of people are a kind of alchemy. They are the most interesting thing in life. The liar is someone who keeps losing sight of these possibilities.” (Adrienne Rich)

Warm aanbevolen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.