“Als het leven wiebelt …

bieden woorden een houvast.” *

Ik vond ‘m online en dacht: “die mooie zin kan ik misschien gebruiken in een stukje over schrijven”. Vandaag dus.

Voor wie me niet goed kent, ik hou van schrijven en spelen met taal. Al van toen ik klein was. Eerst waren het opstelletjes met heel veel fantasie. In de wiebelende tienerjaren werden het ernstige dagboekfragmenten, brieven op Holly Hobbiepapier – echt waar, ik was zo’n Holly Hobbiemeisje! – en af en toe een melig stukje poëzie. Later waren het papers, een thesis en eigen cursussen, maar die waren van een andere schrijforde. En dan was er lange tijd niets. Niet dat ik het gemist heb. We hadden zoveel andere dingen te doen dat er gewoon geen tijd was om te flirten met papier: ons huis verbouwen, uit werken gaan en vijf zonen helpen opgroeien. En toen stak het burn-out beestje zijn koppige kop boven de grond.

Ik zou graag hebben dat je een positief dagboek bijhoudt,” zei de therapeute. Ik deed wat ze vroeg, maanden lang. En eerlijk gezegd, ik vond het fijn, heilzaam, helend. Zoeken naar het positieve in mijn plots sterk wiebelende leven, zoeken naar de juiste woorden om wat er met me gebeurde, wat ik dacht en voelde te vatten in taal, het was een zalf, een medicijn. Woorden als houvast als de rest wiebelt. Wiebelwoorden.

Dat wiebelen is gelukkig sterk verminderd en nu schrijf ik gewoon verder voor mijn plezier.

Want schrijven is gemakkelijk. Ik kan me met mijn laptop overal neervlijen: als de zon schijnt in de tuinkamer met uitzicht, op een grijze miezerige dag als vandaag in de zetel terwijl de pellethaard brandt, aan de keukentafel als de soep staat te pruttelen, …

Schrijven is ook gezond voor geest én lichaam, want als ik schrijf, snoep ik niet. Dat doe ik alleen nog in de schrijfpauzes. En dan ga ik ook nog wandelen bovendien.

Wat meer is, je wordt er niet moe van en dat is mooi meegenomen voor wie herstelt van een burn-out. Je kan immers gewoon blijven zitten of liggen en toch creatief zijn. Alsof je binnenskamers fotografeert met je virtuele pen.

Schrijven, tot slot, zei Leo Vroman is “naakt lopen met je hersenen”. Knappe beeldspraak!

Maar ik ben een lezer, hoor ik je denken. Wat moet ik met dit gezwets over schrijven?

Misschien heb ik ook goed nieuws voor jou, want ook lezen (van literatuur met kleine of grote l) is heilzaam voor lichaam én geest, zeggen Alain de Botton en zijn The School of Life en daar zijn vier goede redenen voor:

  • Lezen bespaart je tijd. Door verhalen of blogs van iemand anders te lezen kan je in korte tijd meer emoties en gebeurtenissen meemaken dan je in realtime ooit zou kunnen beleven. Van time-management gesproken!
  • Lezen maakt je aardiger en milder. Je leeft je in in geesten, gevoelens en hersenspinsels die soms mijlenver van de jouwe staan. Je leert de wereld zien door andere ogen.
  • Lezen is een remedie tegen eenzaamheid. Boeken of blogs hebben namelijk altijd tijd voor jou. Ze liggen op jou te wachten zelfs of zweven ergens in cyberspace. Bovendien, de schrijver verwoordt de dingen des levens in jouw plaats en als je daarin iets herkent, voel je je met hem of haar verbonden, voel je je nabij.
  • Lezen bereidt je voor op mislukkingen. Heel wat personages of bloggers maken minder leuke dingen mee, maar worden daar in het boek of de blog niet voor veroordeeld of nagewezen. Maar je kent zijn of haar mislukkingen wel en de gevaren die op de loer liggen, de risico’s van het vak, … Je bent dus gewaarschuwd en een gewaarschuwd iemand is er altijd twee waard. Dubbel voordeel!

I wish thee as much pleasure in the reading, as I had in the writing” (Emblems, 1643)

*www.wiebelwoorden.blogspot.be

the joy of reading

The Joy of Reading, Maurice Sendak

3 gedachtes over ““Als het leven wiebelt …

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.