maandagochtendoverpeinzingen

Het voorbije weekend nog eens naar Pride and Prejudice met Keira Knightley en Matthew Macfadyan gekeken en – ik durf het zonder schaamte toegeven – ervan genoten. Het was nochtans al de vierde of vijfde keer dat ik ‘m zag, schat ik, en de echtgenoot, bang dat mijn geheugen me in de steek zou laten, maakte me daarop attent. Verder zappen lukte echter niet, ook al ken ik sommige dialogen uit de film bijna uit mijn hoofd. Ook al heb ik het boek al een keer of drie gelezen.

Verhalen en films met een happy-end als suikerzoete verslaving, vrees ik. Als ik, bij wijze van ontspanning, een boek lees of film kijk, wil ik dat het goed komt. Hoe dan ook, wat dan ook, met wie dan ook.

Feel-good films op een luie zaterdagavond zijn voor mij een perfecte remedie tegen de naweeën van burn-out. Een tegengewicht voor stress en cynisme, een leuk soort escapisme dat ongevaarlijk is, niet duur en, tot bewijs van het tegendeel, niet nefast voor de gezondheid. Mamma Mia, Notting Hill, Four Weddings and a Funeral, Love Actually, Letters to Juliet, ze mogen wat mij betreft regelmatig op de buis. Ik zal me dan wel in de zetel nestelen met een tv-dekentje of zo en helemaal zen worden.

Af en toe mag het ook wat anders zijn. La Vita è Bella bijvoorbeeld, om Roberto Benigni nog eens aan het werk te zien en de tragikomische manier waarop hij een heel zwart hoofdstuk uit de geschiedenis vertelt. Of de rauwheid van The Shawshank Redemption en het Amerikaanse gevangenissysteem. Of het prachtige scenario van Shakespeare in Love, de verbeeldingskracht in de Harry Potter- of Lord of the Rings-films, of de hardheid van Tarantino in Django Unchained, 

Met het nieuws over de uitreiking van de Golden Globes in Hollywood nog vers in mijn oren, moest ik hier even aan denken. En ook aan David Bowie. Weer iemand die te vroeg aan kanker is gestorven.

I do have a passion for the visual.”

David Bowie

afbeelding http://www.bing.com/images/search?q=pride+and+prejudice&view=detailv2&&id=FD6BBB1AD6BC8CBBE488275EB81DA84727D20245&selectedIndex=21&ccid=96%2b6UufN&simid=608047926923758256&thid=OIP.Mf7afba52e7cd3e01d2a34c074df2773fo0&ajaxhist=0

3 gedachtes over “maandagochtendoverpeinzingen

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.