19 ~ over het opruimen van boeken

boeken

wegdoen is

het opruimen van

dromen, zegt een man

in onze krant – zou het

niet kunnen dat je af en

toe gewoon plaats wil voor nieuwe boeken

en dromen? hypes en passeetjes uitwuift en alleen

blijvers bewaart? de grote liefdes en de kunstschatten ? elke

bibliotheek is uiteindelijk tijdelijk en versplintert dus, vroeg of laat.

Wij hebben boeken. Veel boeken. Ze staan en liggen overal. Op elke verdieping en in zowat elke ruimte. In manden en op bankjes. In wandkasten en op boekenrekjes. In dozen op zolder en in de garage.

Enkele jaren geleden besloten we daarom een echte bibliotheekkast te kopen. Die zou één en ander vergemakkelijken. Plaats en overzicht bieden. … Het duurde niet lang voor ook die kast tot de nok gevuld was. Tot de boeken er, zij aan zij, twee rijen dik stonden. Wat ons beoogde overzicht weer een stuk onoverzichtelijker maakte.

Vorige zomer plaatste ik daarom, na veel wikken en ook wat wegen – want boeken versturen, kost ook geld -, tientallen titels op bol.com. Met relatief succes.

Maar zie. De kast oogt al een beetje minder vol. En lichter bovendien. Met openingen her en der. En plaats voor nieuwe boeken en ook nieuwe dromen. Nieuwe verhalen. Dromen van verhalen.

43 gedachtes over “19 ~ over het opruimen van boeken

 1. Héél herkenbaar!
  Met hoopgevende tips!
  Aan bol.com had ik nog niet gedacht, met relatief succes zou ik ook al blij zijn.

  Een paar jaar geleden had ik hetzelfde (inmiddels ook weer ;-}) en had ik boeken weggegeven en.. *kuch* weggegooid ;-} Van 2 weggegooide kreeg ik later toch weer spijt (al had ik het heel goed overwogen, waren ze gedateerd enz enz, maar) …je krijgt dan later toch weer ‘ns een vraag, waarop het antwoord (“onzin, gedateerd”) aardig aantoonbaar zou zijn geweest met een van die boeken. Maargoed, om ze dáár nu kostbare ruimte voor te laten innemen 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. In januari zou hier, wegens hetzelfde probleem, een boekenkast gekomen zijn. Maar toen kreeg ik last van mijn schouders en waren we weer de lange baan op.

  Ooit komt het er van.

  Er staan hier ook boeken klaar voor de verkoop. Aan bolpuntcom had ik ook nog niet gedacht.

  Geliked door 1 persoon

 3. De meeste boeken heb ik aan de kerk en het rode kruis gegeven en met al een paar jaar een e-reader hoef je al die boeken niet te stallen.Maar toch soms koop ik nog een boek om het na het lezen weer aan iemand ander te geven.Of ik zet het in minibibs in havens waar we komen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een mooie boekenkast, die moet uiteraard goed gevuld blijven… Wij delen onze boeken uit. Gratis mee te nemen… er ligt altijd een stapeltje klaar voor familie, bezoekers,….
  Een aantal boeken zijn inderdaad te mooi om weg te geven. Ook al zullen we ze niet onmiddellijk opnieuw lezen, van bepaalde boeken kunnen we geen afstand nemen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Wij stonden ook ooit bij de Slechte met een koffer en de achterbank vol boeken. De boeken waren zo goed als nieuw. We kregen er een habbekrats voor en achteraf hadden we er spijt van. Vanaf nu geven we ze aan mensen die er blij mee zijn. We proberen echter minder boeken te kopen. Vooral mijn echtgenoot leest aan zeer hoge snelheid en doet de boekenhoop te hard groeien. Hij heeft nu een e-reader. Er worden uiteraard nog boeken gekocht, maar minder.

    Geliked door 1 persoon

 5. ’n Droom van een boekenkast!
  Ja, die naamswijziging was mij ook al opgevallen. Mag er wezen.
  “Oude” boeken opruimen kan ook altijd via de Kringloopwinkel. Dan kan je er van uit gaan dat ze bij iemand terecht komen die er echt interesse in heeft, maar niet de centen voor nieuwkoop, of niet de talenten voor online-verkoop.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.