waar zijn de gedichten?

Er was een tijd dat onze krant tijd en ruimte maakte voor Gedichtendag. In de aanloop naar en op de dag zelf. Niet zo dit jaar (of het zou morgen nog moeten komen …). Vandaag zijn aandacht en ruimte gekrompen tot miniformaat. Afgeslankt tot een ‘extra small’. Als je niet oplet, blader je er straal voorbij. Het komt door de emoji, denk ik.

En die zijn ook de insteek. Geen woord dus over winnaar Peter Verhelst of de andere genomineerden van de Herman de Coninckprijs. Alleen wat reclame voor een dichterlijke chatbox die vandaag gelanceerd wordt. Een virtuele doos, waarin je je favoriete emoji kunt laten omturnen tot poëzie. Op zich wel een leuk idee natuurlijk. 😉 Waar of bij wie je daarvoor moet zijn, is mij – zonder link of webadres – niet echt duidelijk.

Het stukje toont vier emoji, voorzien van enkele regels poëzie van ‘bekende pennen’ die ‘een gooi doen naar het betere emojigedicht’. Ik lees en kijk. Mijn gezicht verandert met enige moeite in de lichtst glimlachende smiley.

Op Gedichtendag mag het toch wat meer zijn, vind ik. Poëzie mag dan wat meer om het lijf hebben. Wat meer doen ook. Zoals gedichten van Herman de Coninck. Herman had dat goed begrepen. Want zoveel jaren later helpt zijn poëzie nog altijd. Een heel klein beetje toch. 😉

Zoals je tegen een ziek dochtertje zegt:
mijn miniatuurmensje, mijn zelfgemaakt
verdrietje, en het helpt niet;
zoals je een hand op haar hete voorhoofdje
legt, zo dun als sneeuw gaat liggen,
en het helpt niet:

zo helpt poëzie.

~Herman de Coninck

16 gedachtes over “waar zijn de gedichten?

  1. Oh, lang geleden dat ik dat stukje nog las. En ’t is nochtans zo mooi!
    De papieren kranten volg ik van hieruit natuurlijk niet, maar ’t was mij ook al opgevallen dat er online op vb. deredactie.be bitter weinig over te vinden is. Zo jammer, poëzie is sowieso al een beetje het “kneusje” van de klas; op een dag als vandaag mag het dan toch wel eens in de schijnwerpers gezet worden!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.