blogverbaasd

Buiten dwarrelt fijne stofsneeuw naar beneden. Als in een vertraagde film. Het heeft iets onwerkelijks. Net als deze dag.

Vandaag is verhuisdag bij zoon twee. Het begon met een verstoord ochtendritueel (voor de echtgenoot dan toch 😉 ). Een wekker zonder genade. Zoon één die in alle vroegte met zijn fiets tot hier reed. Samen ontbijten en dan weg. Zoon vijf die niet mee kan. Pijn aan de longen en een hoofd vol snot. De rit naar en van de dokter met zoon vier op de achterbank. Zijn handen in mijn haar. Hij vindt dat leuk. Ik niet. Een nieuwe stapel pillen van de apotheek. Thuis, de soep op het vuur. De wasmachine die draait. En buiten de sneeuw die langzaam verder valt.

Er is iets vreemds aan de hand. Ook op deze webstek. Want sinds ik vorige zaterdag blogde over sterretjes die nog geen kindjes waren, swingen de cijfers hier de pan uit. Vervijfvoudigde het aantal bezichtigingen op een dag. Boomde het aantal vreemde bezoekers. Waardoor de voorbije week blogstatistiekengewijs de beste ooit was. Waardoor februari nu al de populairste maand is en die is niet eens half om. Leuk, daar niet van. Een streling voor het zelfvertrouwen ook. Maar er is een keerzijde. Er is namelijk ook meer spam. Plots vinden spammers mijn blog zelfs leuk. Zeggen ze. En dienen enkele verdachte volgers zich aan. Ik hou het in de gaten.

Maar ik was en blijf dus verbaasd. Blogverbaasd. Omdat ik niet echt weet waar die plotse belangstelling vandaan komt. Misschien heb ik met het miskraamthema een gevoelige snaar geraakt? (Nochtans schreef ik eerder al over zwangerschapsverlies.) Misschien lezen mensen gewoon liever persoonlijke verhalen met een laagje emo? Liever dan dichtsels, recensies, recepten of fictie? Of werd dat onderwerp net veel gegoogeld omdat het in de media kwam? En komt men dan, dankzij een bizarre kronkel van Google, per ongeluk hier terecht? Of is het omdat Prinses zo positief naar mijn stukje verwees? Misschien is het gewoon een toevalstreffer die vandaag al over is? One lucky day/week/month in blogosphere? Of een samenloop van al die dingetjes?

Ik weet het niet, maar vind het vreemd. En ook verwonderlijk. Hoe het hier in blogland loopt. Want soms vind je een eigen stukje echt goed en wordt dat nauwelijks bekeken of geliket. Terwijl er logs zijn waarover je minder tevreden bent en die dan toch veel reacties en kijkers lokken.

Gemengde gevoelens dus. Verbazing. Verwondering. Nieuwsgierigheid. Maar ook veel voldoening en een beetje trots. En het besef dat smaken en appreciaties toch erg kunnen verschillen.

En nog altijd valt er sneeuw. Heel weinig en heel langzaam. Fijn weekend!

36 gedachtes over “blogverbaasd

 1. Ja, ik herken dat wel. Het komt er volgens mij op neer dat de “slecht nieuws show” meestal goed scoort. Mijn wanhopige berichten over mijn zoon scoorden ook het best, gek genoeg. Het doet wel deugd om dan reacties te krijgen van meelevende lezers.

  Geliked door 1 persoon

 2. Onder mijn bloglezers (ik weet er zo wie zo al zeker 3)zijn er mensen die 1 of meerdere zwangerschappen voortijdig of zelfs voltooid hebben meegemaakt.Zelf ben ik daar er ook één van,het gaat nooit meer weg inderdaad.Zelf had ik het HELLP-syndroom bleek naderhand,dus vrijwel kansloos.Tegenwoordig haak ik ‘kleedjes’voor de stichting Still en ik stop er wat extra liefde in omdat ik weet hoe het is.

  http://kleinkindkado.blogspot.nl/2016/04/keuze.html

  Ik heb ook wel eens een berg aan bezoekers gehad met mijn oude blog,maar ja dat kwam hoofdzakelijk door de naam.Tegenwoordig heb ik alles ‘gesloten’staan voor google.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb dezelfde onbegrijpelijke grilligheid van blogbezoekers. Maar één keer vloog het bezoekersaantal helemaal erg omhoog. Toen was ik gelinkt aan een ander blog dat op Facebook geplaatst werd. FB werkt er op, maar ik wil zelf mijn blog daar niet op plaatsen. Ik vind de bezoekers die zo mijn blog kunnen vinden leuk genoeg.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hallo Anna, Mijn FB pagina plaats ik elke week mijn blog op. En slechts zelden iets anders. Als ie gedeeld wordt blijven de cijfers elke dag vrij hoog. Ook op dagen dat ik niet twitter. Tip: FB aparte pagina voor blog aanmaken?
  Je sterretjes en kindjes triggert uiteraard bijzonder en was ook erg goed geschreven. Het blijft nog altijd een weinig besproken thema in het dagelijkse leven dus velen herkennen zich erin. Zelf kinderloos helaas en met IVF niet verder gekomen dan erwtjes, die nooit echt aansloegen blijft het onderwerp me boeien.
  Ken je de site van Wilma Potze die regelmatig blogt over kinderwens? http://www.kokardecounseling.nl/ Daar vind je ook vast iets over miskraam al heb je gelukkig vijf kinderen! Dat doet aan het verlies niets af. Ze zit ook op Twitter.
  Laatst had je op mijn blog een reactie nagelaten dat ik niet elke week iets diepgaands persoonlijks hoefde te bloggen. En nee dat lukt ook niet wekelijks. Maar persoonlijke ervaringen scoren zoals je nu ziet, erg goed. Vooral als er een boodschap inzit en je een beetje beschrijft hoe je er gaat uitkomen… 🙂
  Maar soms is het gewoon een grote verrassing hoe de stats gaan lopen. Laatst scoorde bij mij het kinder(voor)leesboek Ruud de Reiger skyhigh! Waardoor januari een hele goede maand werd voor me.
  Spam: Heb je Akismet op je site, dat de spam vangt?
  En verder veel blogplezier medeblogster! Ik blijf je toch wel volgen. 🙂

  Geliked door 2 people

 5. Ik heb een teller die vroeger bijhield welke zoekfuncties gebruikt werden om op het blog te komen.

  Nu kan ik het niet meer zien, aangezien google zijn privacyolitiek aanpaste en je niet zomaar de zoekwoorden mag zien.

  Er zaten er wel degelijk tussen waarvan ik schrok.

  Geliked door 1 persoon

 6. Hey Anna, wat je ook kunt doen om minder spam te hebben is je berichten ouder als een week af te sluiten voor reacties, tenminste zo ben ik van de spam af gekomen

  Geliked door 2 people

 7. Ik was vorige week ook blogverbaasd over mijn statistieken. En ik had me het druk verkeer nog zelf aangedaan ook, door een reactie achter te laten op dit stuk:
  http://www.lienweb.be/2017/02/01/aan-alle-mensen-die-nog-nooit-alcohol-gedronken-hebben
  Ik en alcohol, dat zal nooit meer goed komen denk ik, het vreet even erg aan mijn ziel als het onderwerp van jouw sterretjes.
  Zo hebben we allemaal onze katten te geselen zeker?

  Geliked door 2 people

 8. Ik denk dat je reactie bij Prinses een groot aantal van die bezoekers heeft gelokt. Soms zie ik een leuke blognaam of een zee van inzicht bij de reacties op iemands blog en dan ben ik te benieuwd naar wat die persoon nog zoal te zeggen heeft om niet eens te gaan kijken.
  Geven jouw stats niet weer van welke referrers je lezers komen? “WordPress reader” of “mail.telenet” bijvoorbeeld.
  Hier is het ook onvoorspelbaar en grillig op stats-gebied. Maar of er nu drie of vijftig man leest zal me uiteindelijk worst wezen. Reageren doet nog geen procent dus je zit voor een griezelig anonieme massa te schrijven uiteindelijk… Vandaar mijn anonimiteitsprincipe hier. Geen haar op mijn hoofd dat facebookscrollers wil lokken 🙂
  En ook onlangs een spammer die zijn reclame vermomde als een (nietszeggende) reactie. De eerste.

  Geliked door 1 persoon

 9. Straf hé,

  het zijn de kernwoorden die het doen – pakken ze en blijven ze plakken?- ok
  dan heb je veel bezoekers

  en over sterrenkinderen en vlinderkinderen schrijven is steeds een herkenbaar onderwerp voor veel meer mensen dan je denkt.

  geen enkele vrouw – van jong naar oud – heeft niet te horen of te maken gekregen met een verlies.
  vruchtbaarheid en verlies treft heel heel veel mensen

  daarom heb je een mooi aantal, en blijf erover schrijven, het blijft ontzettend nodig!

  je schrijft er ook zo mooi sensitief over !!!

  liefs
  * Hugo en Rozie
  en mama Esther

  Geliked door 1 persoon

 10. Ja, die statistieken, het blijft iets geks.
  Ik heb dagelijks min of meer hetzelfde aantal ‘hits’, maar af en toe springt er eens iets uit en dan swingen die statistieken de pan uit.
  Zo heb ik in het verleden een aantal stukjes geschreven die viraal gingen en toen was ik écht verbaasd over hoeveel mensen mijn schrijfsels komen lezen.
  Op zich schrijf ik niet om veel hits te halen. Maar het streelt wel mijn ijdelheid. (En het prikkelt mijn nieuwsgierigheid 😉 )

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik snap het soms ook niet. Ik heb een aantal oudgediende blogs die elk jaar weer in de top 5 eindigen. Over linnengoed van de H.MA en over haar pijn. Niet heur pijn maar haar pijn.
  Terwijl ik toch echt betere stukjes heb geschreven. Stukjes die het (in mijn ogen) verdienen om vaker, meer gelezen te worden. Om meer reacties te krijgen.

  De blogwereld is soms vreemd. Maar je stukje van vorige week raakte een gevoelige snaar. Dat zeker.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.