Breskens, aflevering 1 : schepen groot en klein

En weer ligt een verlengd paasweekend achter ons. Een weekend met een feestjas aan. Een parelmoeren weekendje weg met z’n twee. Grensoverschrijdend, en dat mag je -geografisch gezien – letterlijk nemen. We streken namelijk neer in het Zeeuwse Breskens, een voor ons compleet onbekende plek tot ik hier in blogland Beekblog ontdekte.

Ondanks de onheilspellende weerberichten, waren de goden ons en onze foto’s gunstig gezind. Want niets zo fijn om op te deinen als herinneringen aan blauwe zeeluchten. Niets zo verkwikkend als winderige wandelingen langs het water onder een deugddoende lentezon. En gewandeld hebben we. Op zaterdag zo’n 16 km zelfs. Een record voor deze korte benen. Wandelingen op het strand, door de duinen, in de polder en zijn dorpjes. Het leverde een schat aan foto’s op. Een arsenaal aan indrukken en nieuwe inspiratie voor mijn blog.

Want er is best wat te zien, daar op het strand van Breskens. Schepen bijvoorbeeld. Om de haverklap. Op elk uur van de dag eigenlijk. Of het nu week-, zon- of feestdag is, altijd varen er schepen af en aan. Schepen groot en klein. Voor de overzet, voor het plezier of voor de wereldeconomie. Zelfs voor de drugshandel, is ons verteld.

De Westerschelde is duidelijk een druk bevaren zeearm naar de havens van Vlissingen aan de overkant en Antwerpen verderop. En in omgekeerde richting naar de Noordzee. Best gevaarlijk ook. Want heel breed is de arm niet en bovendien varen de schepen er zowel van oost naar west als van noord naar zuid en omgekeerd. Kris kras door elkaar, zo lijkt het.

Dat levert natuurlijk boeiende taferelen op. En gespreksstof bij een koffie of een etentje in één van de twee prachtig gelegen strandpaviljoenen. Voer voor verhalen ook over zeebonken en smokkelwaar . Zuurstof voor de maritieme fantasie.

We kozen drie keer voor Loods Tien, een gezellig strandpaviljoen op 10 minuutjes wandelen van ons logeeradres. In 2015 werd het volledig vernieuwd en smaakvol ingericht in Long Island-stijl. Het gonst er van de drukte en toch zit je er op je gemak. De bediening verloopt vlot en supervriendelijk – ze laten de horeca aan de Belgische kust een poepje ruiken  – en het eten is er lekker en zeker niet te duur.

We keken onze ogen uit en genoten. Met volle teugen.

20170415_111119

32 gedachtes over “Breskens, aflevering 1 : schepen groot en klein

 1. Wat fijn en herkenbaar! Inderdaad, het geld ligt hier voor het rapen deze dagen… Het is hier wel vaker prijs, maar afgelopen weekend was het uniek dat de politie dit prijsgeeft. Meer hierover hier: http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2017-04-16/1108931/politie-waarschuwt-voor-drugspakketten-op-strand-video
  Politie waarschuwt voor drugspakketten op strand (video) – #omroepzeeland
  Dank voor de verwijzing naar mijn blog en hartelijke groet!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb als kind niets anders gezien dan de Nederlandse kust en vind ze ook nog altijd mooier dan onze bebouwde boulevards aan het water.
  Mooie uitjes moeten niet altijd ver weg zijn nietwaar?
  En Matroos Beek live, dat kan niet anders dan een toffe ontmoeting zijn!

  Geliked door 2 people

   1. Oh er is zoveel moois te ontdekken daar, wij schuimen de natuurgebieden, en gaan langs de kust wandelen, heerlijk! En er zijn leuke huisjes te huur om de vakantie door te brengen, ik ga er zelfs alleen met onze zoon naartoe naar die streek !

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.