42 ~ vroeger

Gisteren moest ik naar de kapper. Al is ‘moest’ in deze context een beetje een vreemd woord. Ik moest namelijk helemaal niet(s). Ik vond het hoogstens nodig dat er weer wat meer model rond mijn hoofd kwam. Nu ik, na een lange zoektocht, min of meer tevreden ben over mijn kapsel, wil ik dat graag zo houden. En dus ging ik. In alle vroegte. Naar het DdW kapsalon in de stad. Ik zat er tot mijn verbazing helemaal alleen. Er waren nog geen winkels open en er was ook geen markt. Dat scheelt een slok op een borrel in een stad met een circulatieplan.

Ik wilde het daar vandaag niet echt over hebben, maar nu weet u het toch. 😉 Beroepsmisvormings-gewijs had ik gewoon een actuele intro nodig voor de restfoto van vandaag. Een foto van een wenskaart die ik ooit bij de Slegte vond. De link zit in het model. Het model op de foto vind ik prachtig. Een toonbeeld van elegantie en stijl. Op alle fronten. In elke frons, in elke plooi, in elke kleur. Dat soort retrokaarten gooit me altijd weer terug. Naar grote stijlperiodes uit het verleden. Naar vroeger dus. Ook hier zit een link. Want toen ik daarnet de krant doorbladerde, stuitte ik op een mooi stukje van Guinevere Claeys. Over vroeger. Het heet, heel toepasselijk, Vroeger.

Mijn zoon heeft heimwee naar zijn kindertijd. Hij wil terug naar vroeger, zegt hij. ‘Toen ik nog klein mocht zijn.’ Dus niet: ‘toen ik nog klein was’. Wel: ‘mocht zijn’. Een zorgwekkend verschil. Hij is pas zeven en het is al zover. Hij heeft achteromgekeken.

Dat heb ik zien gebeuren. Toen hij at wat hij in geen tijden nog gegeten had. Peer. Zijn volledige 3de levensjaar was er sprake van een verslaving. Ochtend, 4-uurtje, avond, tussendoor. Veel te veel. Sindsdien kon hij geen peer meer zien. Tot ik er onlangs stil één tussen de appel versneed. Hij nam een hap, en ik zag hem terugkeren.

Nu krijgt hij geen genoeg van dat terugkeren. Moet ik hem blijven vertellen over toen. Wat hij zei, wat hij deed, hoe hij bleef proberen wat hij nog lang niet kon. Hij schatert, luistert met een zeldzame aandacht, en zucht dan jaren boven zijn leeftijd. ‘Ik wou dat het weer vroeger was.’

Indrukwekkend hoe het ons ingebakken zit. Om te missen wat er was, ook als het er nog is. Dat we zelfs in de vroegste vroegte al heimwee hebben naar nog vroeger. Vroeger, als iets waar we recht op hebben. Vroeger, als iets wat ons werd afgepakt zelfs, door al wie niet van vroeger is. Vroeger kan een gevaarlijk ding worden.

‘Vroeger ging jij om zeven uur slapen’, zeg ik. ‘Vroeger was jij veel liever’, zegt hij.

Guinevere Claeys in de Standaard van 12 mei 2017

20 gedachtes over “42 ~ vroeger

 1. ja, een extra link met je prachtige schrijfsels die je op pikt en beschrijft.
  – ik ben nog jonge mama, maar dit is hartverwarmend – later is het mijn beurt misschien?

  Geliked door 1 persoon

 2. Van kapper, over model, naar heimwee naar vroeger. Zo vloeiend mooi neer’gepend’
  En ja, ik vind die schrijfsels in het hoekje rechtsboven in de krant ook altijd een positieve verademing in de krant.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik voelde me bijna een indringer toen ik dit las, zo mooi….
  Helaas kunnen we niet vasthouden aan het verleden en “het vroeger”, vandaag is onze waarheid.
  Liefs x

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.