wandelen, natuur-lijk

Soms hebben mensen wetenschappelijk bewijs nodig om te geloven wat ze zelf al ervaren. Dat wandelen in de natuur rust brengt bijvoorbeeld. Voor moeë lijven, overvolle hoofden en gekwetste zielen.

De PNAS (Proceedings of the National Academy of Science), een online platform voor wetenschappelijke papers, publiceerde onlangs nieuwe onderzoeksresultaten in verband met wandelen. En ja hoor, een uur wandelen in de natuur brengt meer rust dan een uur door de stad kuieren. Zelfs met een zelfde aantal stappen. Om tot dat besluit te komen vergeleken de onderzoekers twee groepen testpersonen: bos- en stadswandelaars.

Bij de boswandelaars stelde men na een zelfde wandeltijd minder malende gedachten vast en een vermindering van de neurale activiteit in de subgenuale prefrontale cortex (dat deel van de hersenen dat in verband wordt gebracht met psychische aandoeningen, angsten, depressies en stress). Bij de stadswandelaars was dat niet het geval. Het onderzoek lijkt te bevestigen wat men al een tijdje dacht: dat er een verband zou kunnen zijn tussen verstedelijking en het toenemend aantal psychische aandoeningen in onze samenleving. Bovendien heeft men gemerkt dat zowel technologie (lees: oortjes en gsm’s) als stadslawaai storend werken. Dat die dingen, omdat ze een aanslag zijn op onze aandacht, ook onze focus en concentratie belemmeren, met als gevolg dat de cognitieve functies overbelast worden. Vandaar het zoveelste pleidooi voor mooie, lange wandelingen in de natuur. Zonder technologie. Ze verminderen je mentale vermoeidheid, kalmeren je geest en vergroten het creatieve denken. Zeggen de onderzoekers.

Ik geloof het. Woord voor woord. Omdat ik sinds de burn-out heb gemerkt dat het werkt.

Daarom: mijn zeven redenen waarom wandelen werkt

 • omdat ik me graag omring met mooie dingen zonder daar ver voor te  gaan. Ik vind ze op het wandelpad naast onze beek, in het Margijsbos of Meerdaalwoud of aan de vijvers van de Zoete Waters. In elk seizoen, op elk moment van de dag.

 • omdat ik mooie dingen graag op foto vastleg om nadien, op een rustmoment in huis, nog eens na te genieten.

 • omdat ik zintuiglijk ingesteld ben. En wat ik zie en hoor en voel absorbeer als een spons. Het fluiten van de vogels in de bomen, de eend die klappert op het water, de geurende bloemen tussen de netels, de wind tussen het riet, de regendruppels op mijn neus.

 • omdat de maalstroom in mijn hoofd soms van geen ophouden weet. Dan ga ik naar buiten en als ik me concentreer op wat ik hoor en zie en dat in mijn hoofd noteer, stopt het draaien en het malen.

 • omdat de oude krassen op mijn ziel soms nog smeulen en af en toe in alle hevigheid opflakkeren. Omdat er nog altijd nieuwe krassen bijkomen zo nu en dan. Dan zijn kou en wind en regen een verkoelend doekje.

 • omdat mijn lijf nog altijd meer moe is dan me lief is, kraakt en spant tot het pijn doet. Een halfuurtje stappen helpt vaak beter dan de dagdosis Dafalgan die ik voorgeschreven kreeg.

 • omdat er, eens het malen is gestopt en krassen en pijn vervaagd zijn, weer ruimte vrij is voor positieve gedachten, nieuwe inzichten of creatieve ideeën. Voor een blogpost over natuur-lijk wandelen bijvoorbeeld. Met foto’s van deze mooie plek. De Zoete Waters in Oud-Heverlee, maandag 15 mei, 14:00u.

32 gedachtes over “wandelen, natuur-lijk

 1. Ik heb het altijd graag gedaan en doe het nog steeds. En het wordt er alsmaar mooier op, zoveel natuur er bijkomt. Hopelijk heeft men daar tijdig ingegrepen.

  😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik las dat Theresa May tijdens een wandelvakantie in Wales bedacht dat het tijd was om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Of dat een goede beslissing was, durf ik te betwijfelen.
  Binnenkort ga ik ook wandelen in Wales. Benieuwd met welke nieuwe inzichten ik terug naar huis zal komen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.