“Terwijl is hoe wij leven”*

Terwijl is hoe wij leven.

Een vijfwoordverhaal om u tegen te zeggen. Veelzeggend. Bijna alomvattend. Want vaak gaat het zo. Zelfs als je thuisblijft en niet uit werken gaat.

Je strijkt terwijl je luistert. Je leest terwijl je baadt. Je zingt terwijl je rijdt. Je praat terwijl je kookt. Je fotografeert terwijl je wandelt. En terwijl je werkt, staat de radio misschien aan en Hotmail en Facebook open. En terwijl dat alles, denk je bovendien nog aan iets of iemand. Voel je gemis, verdriet of pijn. Of zweef je van geluk. Kijk je uit naar iets leuks, iets moois, iets lekkers.

Zoveel terwijls. Zoveel tegelijk, dat er te weinig weinig is, om het met een vers van Herman de Coninck te zeggen. Zoveel terwijl dat ontprikkelen moeilijk wordt. Dat je zelden echt tot rust komt. Dat je soms vergeet (goed) te ademen.

Het helpt als je je daarvan bewust bent. Dan kun je tijdig op de pauzeknop duwen. Zeker op een dag met nauwelijks energie. Even halt houden. En maar één ding tegelijk doen. Een kort logje schrijven middenin de stilte bijvoorbeeld.

Even later pingt mijn smartphone. Een nieuw Instagram-bericht rolt over het scherm. Alsof er telepathie mee gemoeid is. Het is van rue_no met de toepasselijke vraag “Trager leven, kan dat écht?“. En Evi Renaux die daarop zonder twijfelen ja zegt en er, even toepasselijk, aan toevoegt:

elke dag zet ik mijn leven op pauze. Even gewoon bestaan. Ademen en bestaan. Niets meer dan dat.

Ik neem me voor dat tussen de taken van vandaag ook te doen. Zelfs het weer leent er zich toe. Zo zijn er straks misschien wat minder terwijls geweest en ben ik misschien wat minder moe.

*Guinevere Claeys in de Standaard

26 gedachtes over ““Terwijl is hoe wij leven”*

 1. Met een app als Insta en Twitter
  word je geleefd.
  Nee, dat werkt verslavend.
  Tril voelen terwijl telefoon thuis is
  Kijken of er toch niet…

  Het leven staat stil
  straks als Ajax bijvoorbeeld
  scoren kan…
  Samen als er ook nog
  gescoord wordt!

  Geliked door 1 persoon

 2. Diepzinnig prachtstukje! Heel moeilijk om eens niet aan ‘terwijl’ te doen. Dat is zoiets als aan niets denken. Dat probeer ik nu, maar dan denk ik weer ‘hoe kan ik aan niets denken…’ En daar gaan we weer… terwijl…

  Geliked door 1 persoon

 3. We worden door zovele factoren zomaar geleefd. Af en toe bewust naast onszelf gaan staan en vanop afstand kijken….dat kan helpen!
  Je zegt het weer zo supermooi!

  Geliked door 1 persoon

 4. Zo waar, mooi stukje! (En ik ben nog steeds lerende op het vlak van rust in bouwen, halt roepen en niet te veel terwijltjes doen… maar het lukt gelukkig stilaan beter en beter!)

  Geliked door 1 persoon

 5. Terwijl ik achter mijn laptop zit, terwijl op de achtergrond het nieuws uit de buis rolt, terwijl buiten de vogels lustig fluiten, terwijl de wasmachine draait en keert, terwijl de terrasdeuren wagenwijd open staan, lees ik geboeid je terwijl, terwijl ik bedenk dat je weeral groot gelijk hebt met je terwijlstukje.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.