44 ~ “Want dieren zijn precies als mensen …

… met dezelfde mensenwensen. En dezelfde mensenstreken. Dat komt allemaal in de krant van Fabeltjesland.” (1968-1974)

Ik was een jaar of 6 toen Meneer de Uil voor het eerst op TV kwam. Op zo’n oud zwart-wit ding in een blinkend bruin omhulsel. Een afdankertje van een oudere oom, maar het ding werkte nog. ’t Is te zeggen … Het maakte geluid, het kraakte en knetterde af en toe en gaf een beeld dat meer zwart dan wit was. Er was al eens een bevriende tv-hersteller bijgehaald die oordeelde dat de beeldbuis op haar laatste poten liep. Mijn vader weigerde een nieuwe te kopen. Te duur. Bovendien had hij ontdekt dat als er iemand met een houten lat achteraan op de beeldbuis tikte, het beeld langzaam weer grijzer werd en de contouren van mens en dier een tikkeltje zichtbaarder. Dat er daarvoor iemand achter de tv moest staan en dus zelf niets kon zien, was bijzaak. Meestal was ik de uitverkorene. Tot ik kramp kreeg en moest afgelost worden. Hijzelf kon zo nog maanden naar de samenvatting van het weekendvoetbal kijken en naar Beschuldigde, sta op (1964-1980), rechtbankfictieย waarin hijzelf en mijn moeder als figuranten optraden. Als kind van schaamde ik me rot. En de Fabeltjeskrant, die zag ik dan wel als we bij een tante logeerden of bij de buren gingen spelen. Zo ging dat toen.

Maar daar ging ik het eigenlijk niet over hebben. Wel over deze twee geweldige restfoto’s. In mijn fotobank beland via een hevige natuurfan op Facebook en naar het schijnt van Duitse fotomakelij. (De foto’s, niet de natuurfacebookvriendin!)

Ik vond ze prachtig en ook grappig en daarom wil ik ze in deze restfotorubriek graag even delen. Ze doen me ook wat denken aan de wondermooie foto’s van Edward McDunn of van Altijdmooiweer. ย Ik schreef er twee haiku bij.

als eekhoorntjes dorst

hebben, zoeken ze een kraan

en een fotograaf

slak met paraplu

met een paraplu

boven haar hoofd houdt de slak

haar gelletjes droog

27 reacties Voeg uw reactie toe

 1. omabaard schreef:

  Wat verwoord je het weer schitterend! Wat een woordtalent!!

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Wat een mooi compliment, Omabaard. Dankjewel en fijne dag.

   Like

 2. Edward McDunn schreef:

  Ik kan mij die tv’s nog goed herinneren Anna, inderdaad af en toe er een flinke dreun op geven, en dan deed hij het weer. Dat jij de klos was om er achter te staan, is ronduit kindermishandeling…hihi.
  De foto’s bij dit blog zijn echt super, en bedankt voor het plaatsen van een link naar mijn site, met de lovende woorden daarbij.

  Liked by 1 persoon

 3. De Gans (Marije) schreef:

  Wij hadden vroeger een ‘scheve neuzen tv’. Midden door het beeld liep een streep die alles naar rechts (of links, dat weet ik niet meer) trok. En profil kregen de mensen dan gigantische neuzen. Een klap aan de rechterkant van het toestel, in het midden trok de neuzen voor een onbepaalde tijd weer recht.
  Wat een schitterende foto’s! Ik genoot van de fabeltjeskrant. Lieve groet,

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Een topper dat programma

   Liked by 1 persoon

   1. De Gans (Marije) schreef:

    Ja echt! Ik heb het liedje ook nog vaak in mijn hoofd.

    Liked by 1 persoon

 4. mckleuver schreef:

  Gevoel voor taal! Ik heb de Fabeltjeskrant in kleur gezien hoor, haha! ๐Ÿ˜›

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Zal wel een ander beeld gegeven hebben. ๐Ÿ˜š

   Liked by 1 persoon

 5. Greta DH schreef:

  Schitterend!! Hoe krijg je het voor mekaar om een eekhoorntje aan een kraan te laten drinken en de slak een parapluutje te geven!! Heel mooi!!

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Geen idee. Daarom wilde ik er ook iets mee doen. ๐Ÿ˜Š

   Liked by 1 persoon

 6. ms schreef:

  Bij onze TV was het net omgekeerd. Iedereen moest zitten รฉn blijven zitten. Maar eerst moest de antenne afgesteld worden. We zaten te kort bij zender Waver en konden -zonder gedraai- enkel en alleen die posten ontvangen.

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat kwam er ook soms bij ja.

   Like

 7. Matroos Beek schreef:

  Schitterend stukje, zowel de foto’s als de haiku’s en het verhaal van de oude t.v. vooraf. Ik zie het zo voor me.

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   ๐Ÿ˜ŠEen bizarre mix, achteraf bekeken.

   Liked by 1 persoon

   1. Matroos Beek schreef:

    Fascinerend. Ik hou ervan. Zonnige groet.

    Liked by 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    ๐Ÿ˜Ž lief van je.

    Liked by 1 persoon

 8. Zij schreef:

  Dat verhaal over de televisie. Het bracht me meteen terug naar mijn kindertijd ๐Ÿ˜€

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Hopelijk moest jij ook niet op de beeldbuis tikken.

   Liked by 1 persoon

   1. Zij schreef:

    Ik moest er niet achter blijven staan ๐Ÿ˜‰ Maar vaak stuurden ze mij toch ook richting televisie om er een tik op te geven ๐Ÿ™‚

    Liked by 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Haha. Herkenbaarheid troef.

    Liked by 1 persoon

 9. Esther Cuyvers schreef:

  hmm een njam njam njam blog !

  Liked by 1 persoon

 10. perdebytjie schreef:

  Jy beskryf dit so goed,Anna…die hele storie van die tv..ek lag heerlik daarvoor!
  Die foto’s is uitstekend…ai die slakkie met die sambreel,is briljant!

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ja leuk hรจ. Fijn dat je om de tv-herinnering kan lachen. ๐Ÿ˜Š Ik voel de kramp in mijn arm soms nog.

   Liked by 1 persoon

   1. perdebytjie schreef:

    Haha ek en my man het daaroor gesels.My vader was ook ’n Nederlander en ons onthou presies hoe ons gesukkel het om hom net sover te kry om ’n tv te koop!

    Liked by 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Zo ging dat toen he.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.