een kogelwat?

Vliegen die bullet journals jullie ook om de oren? Mij eerlijk gezegd wel. Het is zoals met die bucket lists enkele jaren geleden. Je kon toen geen Facebook openslaan of iemand had er wel één gemaakt en gepost. Zoals ik nu geen lifestyle magazine meer kan openslaan of ik zie ze. De kogelagenda’s of -dagboeken. Tot in de Standaard toe. Wie bedenkt zo’n naam, vraag ik me af, in tijden vol jammere terreur? (Terwijl Manchester gisteren massaal terugsloeg met veel liefde voor muziek, pakken hoop en tonnen eensgezindheid.)

De bedenker/uitvinder van de bullet journal heet naar het schijnt Ryder Carroll, een Amerikaans productontwerper. Met kogels hebben zijn analoge, (oorspronkelijk) handgeschreven planners gelukkig niets te maken. Want in de gedrukte of geprinte wereld is het vliegende projectiel niet meer dan een onschuldig symbooltje dat je voor een item in een lijst plaatst. Dat kan dus een blokje, een rondje, een vinkje, een sterretje, een vogel of bloemetje, ja, zelfs een kogeltje, of wat dan ook zijn.

Bullet journals zijn in het leven geroepen om het aangenamer te maken. Om chaotische planners en multitaskers een handje te helpen. Professioneel en/of privé. Zodat ze efficiënter en productiever worden in wat ze doen. En tegelijk mindful bezig zijn wat meer zen te worden. Zoiets als een dagboek slash notitieboek slash agenda slash ideeënboek slash … ineen, swingend tussen mindfulness en productiviteit.

Blogster, journaliste en fervent BuJo’er Kellie Deriemaeker is een voorvechtster van het fenomeen in Vlaanderen. Deze maand komt van haar hand een Bullet Journal én een Handleiding bij dat boek op de Nederlandstalige markt. De mosterd daarvoor maakte ze jammer genoeg niet zelf. Die haalde ze vooral in de Engelstalige wereld waar meerdere sites enkele jaren geleden al schreven wat zij nu schrijft op haar blog en in de Standaard Magazine. ( Voor meer uitleg kun je bijvoorbeeld terecht bij de bron zelf.)

Een basiskit bullet journaling bestaat uit een mooi schrift en een pen. Of potlood. Aangevuld met wat stiften of kleurpotloden om het geheel op te vrolijken. En stickertjes en banners. Wat je maar wil. En het moet gezegd: sommige van die bullet journals op Pinterest zijn plaatjes om instant jaloers van te worden. Een lust voor het lijstjesminnend oog.

Of zo’n extern geheugen je leven echt vergemakkelijkt, overzichtelijker maakt of zelfs omgooit zoals beloofd, lijkt me twijfelachtig. Want om als planchaoot of vergeetzeef efficiënter en productiever te worden en dus meer gedaan te krijgen en/of meer tijd over te houden, moet je eerst tijd én energie stoppen in het organiseren en bijhouden van je journal. En niet één keer, maar telkens opnieuw. Elke week, elke maand. Want je wil het helikopterzicht bewaren. Al je lijstjes in één kaft. En misschien moet je, om het echt goed te doen, toch maar eerst die handleiding eens doornemen. Want je moet ook een index aanmaken en categorieën of lijsten die bij jouw leven en persoon passen. Voor boodschappen, blogideeën, verjaardagen en deadlines, verplichtingen allerhande, weekmenu’s, sublieme ingevingen van het moment, reistips, je bucket list, enzovoort. En bovendien moet je je eigen legende bij je systeem nog onthouden ook.

Het zou voor mij niet werken, denk ik. Ik vergeet, ondanks de lijstjes en notities die ik nu al maak. Vaker en vaker. Meer en meer. Ik zou zo’n bullet journal dus altijd en overal bij me moeten hebben en dan nog. (En dus ook de pennen, potloden en stiften, terwijl je onderweg niet altijd de kans hebt om binnen de lijntjes te blijven of mooi te schrijven. En als je dan nog eerst een klad moet maken om het net niet te verbrodden … ) Terwijl ik daarnaast ook nog een digitale agenda heb. En rechtstreeks op WordPress blog. Zonder voorbereidende notities op papier. En wat dan met de agenda’s van de andere gezinsleden die ik als moeder ook wil kennen? Al was het maar voor efficiënte boodschappen, budgetvriendelijk koken en economisch wassen. Of met de onverwachte vragen en praktische problemen die in een (groot) gezin te pas en te onpas durven opduiken? Het zou voor heel wat gekribbel in de marge zorgen en het fraaie uitzicht op papier – dat me aanvankelijk een overzichtelijk goed gevoel gaf – zou wegsmelten als sneeuw voor de zon. Niks minimalisme. Weg zen en terug naar af.

Voor mijn leven en persoon zie ik voorlopig alleen maar verlies. Van tijd en energie. Bovendien is het weer een extraatje. Iets wat je goed moet bijhouden om het goed te doen werken. En ik wil net minder. Nee, zo’n bullet journal is niet aan mij besteed. Maar ik blijf wel nieuwsgierig. Als ik de volgende keer in de boekhandel passeer, zal ik er zeker naar kijken, het misschien ter hand nemen en eens binnenste buiten bladeren. Mijmeren over hoe mooi zo’n kogelagenda slash dagboek zou kunnen zijn.

Image result for bullet journal examplesImage result for bullet journal ideas pinterest

Ik hoop voor Kelly’s enthousiasme (en ook een beetje voor haar portemonnee 😉 ) dat haar bullet journal en de handleiding erbij een schot in de boekenroos zijn. Als ik de verwachtingen van sommige andere bloggers lees, moet dat wel. Dan voel ik me bij deze hype weer eens een buitenbeetje. En jullie?

 

afbeeldingen Pinterest

76 gedachtes over “een kogelwat?

 1. Juich! Juich! En dank je wel om dit te schrijven, dan moet ik het niet meer doen. Ik snap er ook geen bal van, van dat hele bujo (*hippe afkorting) gedoe. Aan mij is het al zeker niet besteed. Ik heb geen papieren agenda, geen lijstjes, ik wil ook twee of drie agenda’s samen zien + die van mijn werk, en die staan allemaal zalig online. Bloggen doe ik ook instant, geen voorbereiding, verjaardagen vind ik op Facebook, recepten gooi ik in mijn favorieten, dus waarom zou ik dat in godsnaam nodig hebben? Nee, echt, ik snap het niet. Maar wens iedereen die dit leuk vindt, veel plezier en veel succes.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hmmm, ik ben geen hype-persoon. Het is iets wat je vast kan pakken en wat je kan verkopen. Nu nog wat enthousiastelingen, en het is weer kassa. Een kogeldagboek staat natuurlijk altijd beter dan de zoveelste spannende detective. Het bloed stroomt waar het gaan kan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het idee van een bullet journal leek me aanvankelijk aantrekkelijk tot ik de werkwijze bekeek. Veel te veel gedoe voor mij! Het past wel in de trend van de zogenaamde “planners”, agenda’s die er niet alleen voor zorgen dat je geen afspraken vergeet, maar ook aan je doelen werkt. Ik snap wel dat mensen op zoek gaan naar een methode om al hun praktische en andere muizenissen te verzamelen. Zelf red ik het niet met uitsluitend een online agenda en ook een gewone, papieren agenda is niet voldoende. Ik behoor tot de categorie mensen die graag dingen op papier zet om m’n hoofd leeg te maken. Met als gevolg talloze lijstjes… Tegenwoordig ben ik aan het experimenteren met de Passion Planner, een andere hype die me wel redelijk bevalt. Gelukkig kan je gratis downloads van de site halen, want die planner kost om en bij de 35€.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik begin er niet aan, het lijkt me idd veel te veel tijd te kosten. Ik gebruik gewoon de agenda van google en een lijstjes app. Sommige mensen slagen er wel in om er kleine kunstwerkjes van te maken, prachtig om naar te kijken. Aangezien zoveel mensen het gebruiken, zal het voor velen wel helpen, neem ik aan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben altijd op zoek naar een manier om die stroom gedachten een beetje te kanaliseren, maar zo een bullet journal lijkt me gewoon heel veel werk en de kans dat ik het richting de dichtstbijzijnde hoek gooi van zodra er een paar vegen en vlekken te veel in staan, is relatief groot 😉 Ik heb al vaak gedacht dat iets zou werken, maar uiteindelijk is het altijd gedoemd tot mislukken, maar als ik in de boekhandel ben, ga ik wel eens bladeren, je weet maar nooit… Voorlopig zweer ik bij Google agenda, mijn blog met weekmenu (die blog helpt echt om het systematisch vol te houden) en een klein rommelig boekje dat ik in mijn handtas/boekentas overal naartoe sleep in het geval ik weer eens een geniaal idee heb 😉

  Geliked door 2 people

 6. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik denk niet dat het iets voor mij is. De naam alleen al… Ik hou me bij mijn eigen systeem… agenda op iPad en ter controle nu en dan ook op papier… Bovendien hou ik het graag zen. De vele kleurtjes, bloemetjes en frutsels maken mij onrustig. Niets voor mij. Ik laat de hype aan mij voorbijgaan.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik denk ook niet dat het iets voor mij is. Ik heb een digitale agenda, en voor mijn to-do-lijstjes een app, al schrijf ik die toch nog altijd liever op papier. Voor mij lijkt het bij bullet journaling iets te veel te gaan om mooie schriftjes, mooi schrijven en kleurtjes uitzoeken, en al begrijp ik het wel, dat is mijn ding niet. Maar toen ik daarnet de preview op het boek las op talesfromthecrib vroeg ik me toch even af of ik het niet toch eens moest proberen. Dus als er iemand is die mij enthousiast kan krijgen voor de BuJo dan Kelly wel.

  Geliked door 1 persoon

 8. Lange Lijs
  heeft meterslange armen
  vliegensvlugge vingers
  om huizenhoge vellen
  ban gekleurd papier
  in razend tempo te vullen
  met aaneengeregen krulletters
  Puntjes op de i
  zijn de vinkjes op de regels
  Zo werken lijstjes immers
  Dat weet ook Lijs

  Geliked door 1 persoon

 9. Het boek van Kelly komt zomaar gratis mijn richting uit binnenkort. Ik vroeg een recensie exemplaar aan en er is mij eentje beloofd. Ik ben er gewoon heel nieuwsgierig naar. Of het dan werkelijk iets voor mij zal zijn, dat zal ik dan wel zien.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik heb een hele tijd een bullet journal bijgehouden. Op de manier zoals Ryder het bedacht heeft. Simpele, snelle lijstjes, snelle notaties. Een maandoverzicht stond in 5 minuten op papier, de dag in een minuut.
  De exemplaren die tegenwoordig voor bullet journal doorgaan zijn vaak hun doel voorbijgeschoten en zijn meer artistieke dagboeken dan een handig hulpmiddel. Mooi maar toch.

  Ik ben weer digitaal gegaan….

  Geliked door 1 persoon

 11. Zoals jij het uitlegt klinkt het eerder als een karwei dan als een hulp.

  Onze agenda’s zijn in één klik te bekijken. Meer hebben we niet nodig.

  En aan “iets” werken, als het niet van harte kan is het voor mij niet nodig.

  Geliked door 1 persoon

   1. Neen hoor, ieder zijn meug. Dat gaat de saaiheid tegen.

    Dat wreck this journal van je foto? Daar was een collega ooit ook al druk mee bezig. Ik zag er het nut niet van in maar we hebben haar wel geholpen met het vol kleven van een pagina met allemaal fruitstickertjes. Als je daar iemand gelukkig kan mee maken.

    Geliked door 1 persoon

 12. Ik heb het artikel nog niet gelezen. Ik kan het zelf niet opbrengen, tijdsgebrek:)…., maar ik vermoed dat het wel mooie, creatieve ‘remembers’ naar later toe kunnen worden.
  Dus niet zozeer als praktische hulp bij de weekorganisatie, daar is de papieren versie aan de keukenmuur voor mij nog het meest overzichtelijk, maar als ‘pareltje om herinneringen in een persoonlijk tintje’ te bewaren.
  Een “nu-kunstig-later-genieten-dagboekje’.

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik ben ook een buitenbeentje. Ik begon dit jaar vol goede moed aan een klassieke papieren agenda en in maand twee had ik al geen tijd en energie meer om die bij te houden. Het spreekt me enorm aan, die bullet journal, maar ik weet nu al dat het een fail wordt.

  Geliked door 1 persoon

 14. hahaha ik had hier dus nog nooit van gehoord maar nu je er over schrijft weet ik wel wat ze bedoelen. Ik moet d’r vreselijk om lachen want ik ben in mijn hoofd heel erg van de lijstjes maar in de praktijk heel erg niet zeg maar. Dus nee, ik moet ook niet zo’n bullet journal. Maar, plaatjes kijken is wel erg leuk. Dat brengt me altijd weer (onuitvoerbare) ideeën haha. Vooralsnog laat ik het maar voor wat het is. Mijn leven zonder lijstjes. Want als ik me al niet aan het boodschappenlijstje kan houden denk ik dat een bullet journal niet veel zal helpen…

  Geliked door 1 persoon

 15. Mijn dochters van 16-19 en 21 zijn er druk mee. Prachtige pagina’s maken ze. Het helpt hen zich te richten. Voor dat doel is het prima! Ik ben blij dat ze creatief bezig zijn i.p.v. achter hun schermpjes zitten 😉 Voor mijzelf is het een brug te ver. Ik maak veel lijstjes op blaadjes die los in mijn agenda zitten en die werk ik allemaal af. Maar ik zie het nog niet zo in een bulletjournal gebeuren.

  Geliked door 1 persoon

 16. Hahaha, een kogelagenda 🙂 Had er zelf nog niet bij stilgestaan dat je het zo kan vertalen, omdat ik automatisch aan het opsommingsteken denk, maar zo vertaald, klinkt het echt wel heel absurd 🙂

  Op zich heb ik al een hele tijd een “bullet Journal”, in die zin dat ik inderdaad een boekje heb waarin ik to do-lijsten en afspraken e.d. bijhoud en combineer met een gewone agenda. Dat komt grotendeels doordat ik geen smartphone heb (noch wil) en dus geen gebruik kan maken van allerlei online agenda’s en apps. En anderzijds ben ik nu eenmaal nogal een lijstjesmens, die zo’n dingen ook graag op papier zet. Maar al dat versieren e.d.: dat gebeurt soms, als ik daar tijd en goesting voor heb, maar je ziet van hier dat ik dat op elke pagina doe (of wil doen) 🙂
  Denk wel dat ik eerder ga bladeren in haar boek dan het kopen, want wat ik nu heb, is voor mij meer dan ok (ook al wijkt het heel erg af van een aantal “standaardregels der bullet journalling” 😉 ), dus ja, waarom dan meer gaan zoeken? Tenzij om haar als schrijfster te steunen natuurlijk 🙂

  Geliked door 1 persoon

 17. Voor mij is het ook niet… het lijkt mij al zoveel werk om die te krijgen zoals ik het zou willen en het gebruiken lukt in het begin misschien wel, maar na een tijdje blijft die wellicht aan de kant liggen (net zoals elk jaar mijn agenda).

  Geliked door 1 persoon

 18. Ik ben meer een ‘ik schrijf het even op een papiertje en geraak dan dat papiertje kwijt’-mens. Het lijkt mij veel te veel gedoe. En gedoe, daar hou ik niet van. Mijn motto is en blijft lekker ouderwets: KIS! Dus geen lijstjes, geen boekjes, geen bullets voor mij.

  Geliked door 1 persoon

 19. Ik vind wél dat het werkt, maar het vraagt idd wat werk. En als je het eens een weekje laat hangen, is je hele overzicht al zoek. Ik hield het wel bij simpel. 1 pen en niks te geteken of prachtige banners. Een titel in drukletters, een kruisje vooraan indien gedaan en verder ging ik niet. Dat het net moet zijn, da’s al helemaal niet aan de hier. Ik doorstreep dat het een lieve lust is. Het is tenslotte voor mezelf en niet voor de koning ofzo. Het grootste nadeel vind ik nog altijd dat je het hele boek altijd moet meezeulen. Nochtans ben ik nu een maand of drie gestopt en ik merk het: alles is veel chaotischer, ik vergeet veel meer en ik moet constant paniekerig denken ‘oh nee ik moest dat nog doen en dat en …’. Ik ga me er dus toch terug aan wagen, denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 20. Ik hou al drie jaar een dagboek bij en ben daar best creatief in door het gebruik van pennen en stiften in alle mogelijke kleuren en stickers en decoratietape. Ik hou ook een novel journal bij met onder meer citaten en heel ruwe gedachten over boeken die ik lees. Ik koop journals en heb er ook al zelf samengesteld met papier dat ik nog had liggen. Zo’n bullet journal spreekt me niet aan. Het lijkt me nogal beperkend zo’n bolletjes. Bovendien staan ze nogal redelijk wijd uit elkaar. Ik zie mezelf niet schrijven op bolletjes. Ik snap wel dat die bolletjes dienen om te verbinden en zo eventueel letters of kaders te tekenen. Maar ik weet van mezelf dat ik bolletjes ga tellen. En tellen is niet altijd zo ontspannend voor mij. Het lukt me ook niet altijd; ik heb namelijk dyscalculie. Uiteindelijk kan ik hetzelfde bereiken met een sjabloon of met een mooi etiket.

  Geliked door 1 persoon

 21. Ik hou niet van voorgedrukte, in-te-kleuren invul- en of aanvulboekjes. Mijn simpele, lijvige brepolsagenda groeit jaarlijks zonder moeite uit tot een scrap-planboek vol zonnetjes, regenwolken, sneeuwvlokken of bolle, blazende windwangen al naargelang het weer van de dag. Alleen mijn reisdagboek heeft een inhoudstafel met paginering. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Een bullet journal is op zich niet voorgedrukt. Dat is net het punt 😉 Alles wat je nodig hebt, is en schrift en een balpen. En toen ontstond de hype en kwamen er van die voorgedrukte boekjes die eigenlijk compleet tegen de basis van het systeem in gaan… Ik heb al lang een bullet journal en kan me serieus ergeren aan al het gehypete dat er nu rond is 😉

   Geliked door 2 people

 22. De enige keer dat ik zo’n boekje had, voor die hele hype,was toen ik zwanger was, ik een loopbaanonderbreking plande, en we vier maanden later overzees zouden gaan verhuizen. Oh, en we waren een huis aan het afbreken (niet dat van ons). Mijn hoofd zat zo vol, dat ik een schriftje kocht, en categoriën maakte. Niks tierelantijntjes voor de rest hoor.

  Geliked door 1 persoon

 23. Voor mij toch een “life saver” de afgelopen maanden 🙂 Was handig om structuur in mn leven te brengen, lijstjes te maken van wat ik moest doen of zou doen als ik het weer kon, elke dag mijn doelen te noteren en dan met veel zwier en kleur af te strepen. Er een boek over lezen, laat staan schrijven vind ik een misschien wat te ver gezocht, zeker als je alles bij een ander gaat halen. Maar ik ben wel fan, mensen kunnen er hun creativiteit in kwijt dus das eigenlijk alleen maar een positief gevolg. Voor mijn eigen bullet journal heb ik mijn eigen gevoel gevolgd en voor de rest ook bij anderen gaan kijken. En ja, zitten kleuren en tekenen was een ideale uitlaatklep, zeker als je ziek thuis zit. In het “echte leven” zou ik er nooit zoveel tijd voor hebben denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 24. Ik heb de term al vaker zien passeren, maar wat het juist was, daar had ik geen idee van, bedankt dus voor deze post. Ik hou erg van lijstjes, maar of zo’n bullet journal nu echt een voordeel heeft tegenover een simpel notaboekje?

  Geliked door 1 persoon

  1. Het enige voordeel dat ik zie is dat mensen die met allerlei lijstjes werken alles op 1 plek hebben. Maar dat kan mijns inziens ook in een atomaschriftje of zo. Klinkt natuurlijk veel stommer dan een Bullet Journal. Alhoewel …

   Like

  2. Eigenlijk is het gewoon in een schrift hoor. Het enige dat je nodig hebt is een schrift en een balpen. Maar door de hype die er rond hangt komen er schriften enzo op de markt met die naam. Maar op zich zijn dat gewoon schriften die geld willen verdienen aan de hype 😉

   Geliked door 1 persoon

 25. Ik kwam hier terecht via de link die je achterliet als reactie op mijn blog 😉
  Ik heb wel een bullet journal. Al een hele tijd, lang van voor de hype. Ik ben hem toen gestart als hulpmiddel voor het herstel van mijn burnout (als ik het niet opschrijf is het weg :p). En ik ben echt fan van het systeem. Met nadruk op systeem, niet op al het hippe en trendy gedoe dat er rond hangt. Ik blog er ook al een hele tijd regelmatig over (ook van voor de hype) en heb er de laatste tijd soms geen zin meer in om dat te doen gewoon door de verkeerde ideeën die er rond hangen. Ik begrijp je post wel, want ik ben ook niet zo van het type dat op de kar springt bij elke hype 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.