47 ~ duidelijkheid

We waren het aan tafel vol-mondig eens. Dat alles communicatie is en communicatie bijna alles. Een mens kan bijna onmogelijk niet communiceren en goed communiceren is soms verdomd moeilijk. Ergernissen van en wrijvingen tussen mensen zijn vaak terug te brengen tot imperfecte communicatie. Zowel privé als op het werk. Zeker als er verborgen agenda’s en paraplupolitiek in het spel zijn.

Het kwam door wat ik vertelde over het bezoek van twee fijne ex-collega’s in de namiddag. Door wat ik vertelde over wat zij onder andere verteld hadden. Zoon vijf zag zijn kans schoon om afgelegde examenstof even op te blinken en goochelde met termen uit het vak EA (Enterprise Architecture). Wij knikten van herkenning. Vanuit het leven zelf. En vanuit ervaringen op de (ex-) werkplek.

Over het belang van communicatie dus. Zelfs in een opleiding Informatica wordt dat vandaag meer en meer in de verf gezet. Onderstreept en ingekleurd. Het nut van eenduidige, transparante, verstaanbare informatie in een klare taal zonder ruis of stoorzenders. Van het elkaar goed begrijpen tout court. Alleen van daaruit kun je samen verder en vooruit.

Ik vind de restfoto van vandaag hier wel passen. Ook al is het beeld wat mij betreft duidelijk genoeg. Toch heeft men in dit museum op veilig gespeeld. Stel dat een bezoeker het beeld niet herkent. Dan hoogstwaarschijnlijk toch het naamwoord. En de stofnaam. Een houten hamer dus. Tentoongesteld in de werkplaats van het Vlaemsche Erfgoed in Groede.

Noem het een prototype. Een model. Een schoolvoorbeeld van wat duidelijke communicatie moet/kan zijn. Een kat een kat noemen. Eenduidig, zonder misinterpretatie of misverstanden. Die beginnen pas van zodra je je fantasie erop loslaat. Op wat die hamer allemaal zou kunnen doen bijvoorbeeld. Of gedaan zou kunnen hebben. Ook al jeuken mijn vingers, daarover gaat het vandaag – voor alle duidelijkheid 😉 – niet.

 

19 gedachtes over “47 ~ duidelijkheid

  1. Alles is inderdaad communicatie, absoluut, want we zijn allemaal anders en interpreteren de dingen allemaal op onze eigen manier dus als iets niet duidelijk gecommuniceerd wordt ontstaat er vroeg of laat wel een probleem. En ja hoor in informatica is dat niet anders, ik hamer daar bij mijn leerlingen toch ook altijd op 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. De houten hamer
    voel je
    na drank
    wel eens
    ín het hoofd
    maar toch
    is dit gereedschap
    vooral,van belang
    bij het bewerken
    van diezelfde stofnaam
    Het beitelen
    kan beter niet
    met een klopper
    van metaal
    De beitel
    zou het loodje leggen
    Lood
    en dus geen loot
    van de boom
    ook zo’n houten reus
    Beuken
    dat zijn de bomen
    en de klappen…

    … niet van de zweep.

    Geliked door 1 persoon

  3. Communicatie is zo belangrijk! Op mijn werk zit het op dat vlak zo verkeerd (bij de hele overheid eigenlijk) en dat zorgt voor ontevredenheid en laag moraal. Het zou zoveel beter kunnen!

    Geliked door 1 persoon

  4. Ik houd er ook van. Van de foto zeker, maar nog meer van duidelijke communicatie. Deze week nog een ernstig misverstand gehad dat nog steeds niet is uitgeklaard omdat de persoon met dubbele tong communiceert én er ondanks mijn aandringen nog niet kan over praten. Lastig hoor… Terwijl het zo simpel kan zijn als een houten hamer. Goed dat je er hier nog even op hamert!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.