onvoorzien avondrood

Als we op zomerse avonden de zon willen zien zinken, moeten we op verplaatsing. Naar het westen. Om ze echt te zien zakken in de zee. Of, bij een instant verlangen, naar een plateau in de buurt. De Ijse, de beek achter onze tuin, slingert als een reuzenslang tussen twee plateaus door en eens acht uur voorbij verdwijnt de zon achter de heuvelrug die onze horizon vormt. Daarachter ligt ook de zorginstelling waar zoon vier sinds begin mei de helft van de tijd woont. En aan het einde van het domein, daar waar je alleen nog veld en bomen ziet, is men al een tijdje aan het werk. Aan een dubbel betonpad in de richting van Neerijse en Leuven verderop, dwars door de akkers heen. Het pad is breed genoeg om er met rolstoelen en zitschelpen ongestoord te wandelen. Zonder hellingen en zonder voorbijrazend verkeer. In volle natuur.

Toen ik eerder die dag zoon vier ging ophalen, merkte ik dat de grote walsmachine die het pad al wekenlang blokkeerde, verdwenen was. En toen er na het avondeten en Het Journaal nog tijd was voor een avondwandeling, haalde onze nieuwsgierigheid het van de vertrouwde paden en we reden er met de rolstoel in ons busje naartoe.

Het was een revelatie. Voor ons althans. Zoon vier vond er niet veel aan en stak regelmatig zijn vingers in de wielen. Te weinig te zien. Te weinig beweging misschien. Alleen de wind in het koren, het geluid van vogels en af en toe een hoog overvliegend vliegtuig. Maar we zetten door. Ondanks zijn protest. Liepen het hele pad af tot we weer op zand zaten. Bijna anderhalve kilometer ligt er nu. Comfort voor fietser, wandelaar en rolstoelgebruiker. En aan het eind kregen we bovendien nog waarvoor we waren gekomen: een zonsondergang. Gratis en voor niets.

36 gedachtes over “onvoorzien avondrood

  1. Door die velden waren we nog nooit gewandeld omdat je er met een rolstoel niet door kon. En ze gaan het pad nog een stuk doortrekken. Dus als je ooit in deze buurt komt… mooie dagen in het verschiet. 😊

   Geliked door 1 persoon

 1. Het is niet altijd gemakkelijk om een wandeling te vinden waar je ook met een rolstoel kan komen en waar er ook nog iets te beleven valt.

  Ik wist niet dat ze daar de paden aan het verharden waren.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een mooie rustgevende omgeving
  Landerijen met allerlei structuren
  Bos, veld, wegenpatroon
  Dat is zeer bijzonder
  vooral als je in nabijheid
  van dat al woont!
  Jullie middenin
  zo te zien…
  Het karrespoor gpbegint.
  …midden in het veld

  Geliked door 1 persoon

   1. Nee toch niet. Toen we 30 jaar geleden trouwden, was het zowat het enige huis dat we konden betalen in de wijde omgeving van Leuven. Toevalstreffer.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.