almaar gekker

Het wordt elk jaar gekker. En driester. Drukker ook. Dat hebben we de voorbije vijf jaar zelf kunnen vaststellen. De rit vanuit Venasque – telkens opnieuw een belevenis omwille van het spectaculaire landschap – gevaarlijker door tegenliggers. De parking elk jaar wat vroeger vol. De bezoekers talrijker, luidruchtiger en meer opdringerig.

 

 

Ik schreef er hier een kleine twee jaar geleden ook al een stukje over. Het was één van mijn eerste blogposts. Hij werd niet geliket en er kwam niet één reactie op, maar dat geeft niet. Zo gaat dat als je met iets nieuws begint. En zo is het de abdij van Sénanque bij de opstart heel zeker ook vergaan. 😉

Het eerste jaar dat we de abdij bezochten, hingen er nog vriendelijke verzoekbordjes om al te drieste bezoekers tussen de bloeiende lavendelstruiken uit te houden. Iets in de zin van Please, do not trespass. Met zelfs een uitleg waarom men dat vroeg – lavendel is kostbaar. Essentiële oliën zijn dat ook en blablabla … Het hielp niet.

Al gauw maakte het vriendelijk-ingeklede verzoek plaats voor een korte en krachtige imperatief. No trespassing! Geen Siamese kat die er zich iets van aan trok. Zelfs een molenwiekende broeder kon de lavendeltoeristen – die met busladingen vooral uit het Verre Oosten lijken te komen – niet uit zijn bedden jagen.

Toen kwam er een lelijke schrikdraad rond de lavendelbedden. Zonder elektroshocks weliswaar en dus hielp ook dat niet. Dan klimmen we wel op het muurtje en springen we even verder gewoon tussen de bloemen. Zo dol zijn sommigen op die blauwe bloempjes.

Misschien ligt het aan de taal, moeten de abdijbroeders daarop gedacht hebben. Het jaar nadien plaatsten ze grotere borden met Chinese tekens erop. In het rood zelfs. …  U raadt het al: het hielp geen ene zier.

En dit jaar zijn ze nog een stap verder gegaan. No drones allowed. We call the police. staat er nu in koeien van letters.

Dreigen met repressie dus. Blijkbaar met relatief succes. Want drones hebben we die ochtend niet gezien – al circuleren er op het internet privé-opnames van de abdij van Sénanque te midden van bloeiende lavendel – en de molenwiekende broeder heeft zijn verzet ondertussen al lang opgegeven.

Nog altijd strijken er dus bussen neer met welgestelde Chinese dames in witte jurken en zonnehoeden. Nog altijd negeren ze elk verzoek en dreigement en kruipen ze tussen de lavendelbedden door. Voor die ene, unieke selfie. Voor hun eigen grote gelijk. Om waar voor hun euro’s te krijgen. Want ze betalen natuurlijk een smak geld voor hun Franse lavendeltoer. Grensoverschrijdend gedrag in letterlijke én figuurlijke zin hoort daar duidelijk ook bij.

 

 

 

36 gedachtes over “almaar gekker

 1. Dat is zoals hier als het fruit rijp is. Dan wandelen/fietsen ze voorbij en nemen één peer. Wordt er wat van gezegd dan is het antwoord: “zég! Voor die éne peer!”

  Juist ja. En al diegenen die volgen ook één peer. Het zijn dan nog geen busladingen vol.

  Resultaat? De boomgaarden worden ook afgespannen.

  Ze komen om te bewonderen maar vernietigen

  Geliked door 1 persoon

 2. Zo jammer. Wij hebben in Nieuw-Zeeland gelijkaardige taferelen gezien. Ik weet niet of ze het werkelijk niet snapten of alleen maar deden alsof ze geen Engels begrepen, maar het waren veruit de meest irritante en boertige toeristen die ik ooit ben tegengekomen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Triest is het, mensen hebben zó weinig respect. Of het nu Chinezen, Portugezen, Neerlandezen, Duitsezen, Belgezen, Englandezen zijn… allemaal hetzelfde en ook overál hetzelfde. Met de bikini of zwembroek aan in een museum rondlopen, of een kerk bezoeken.. En oh wee als je hierop reageert dan krijg je stevast een lelijke blik en dikwijls het ‘waar moei jij je wel mee’. Als het lieve vragen uiteindelijk niet helpt, dan maar de harde maatregelen toepassen en de onwillige bezoekers verwijderen..
  Dit gedrag maakt mij woedend!

  Geliked door 1 persoon

 4. het kan echt nog gekker !
  dikwijls helpt een spiegel plaatsen, dan zien ze hun eigen met een verbodsbord in hun ogen…
  mensen denken volgens mij dat het alleen voor ‘die voor hun en die achter hun’ bedoeld is…

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.