Zonnige groeten uit …

Spanje, Ecuador, Lourdes, Oostduinkerke, Spanje.

Vijf. Zoveel ansichtkaarten zijn er tot op heden in onze zomerse brievenbus gevallen. Niet veel, zul je zeggen. Dat klopt. En dat is ook een beetje jammer, vind ik. Want vakantiekaartjes uit de bus halen, hoorde jarenlang bij een ochtendlijk vakantieritueel. Vroeg opstaan, kippen buiten laten, koffie zetten, de ontbijttafel dekken en dan krant en kaartjes uit de bus vissen, die in alle stilte als eerste doornemen en ze dan klaarleggen naast het bord van de echtgenoot.

Een deel van dat ritueel lijkt dus zo langzamerhand aan vervanging toe. Dat is een vaststelling, geen verwijt. Nochtans reizen we met z’n allen meer en verder dan ooit: van Bali naar Ecuador, van Polen tot Kroatië, naar de Belgische Kust of noordwaarts, richting Denemarken en Ijsland. Het is maar een greep uit de vele bestemmingen die kennissen, vrienden en familie dit jaar uitkozen. De plannen worden vaak op voorhand aangekondigd. Online wordt er afgeteld naar vertrek als bij de lancering van een raket. En éénmaal ze daar zijn aangekomen, blijven we met Facebook, Instagram en WhatsApp wel op de hoogte. Met droomfoto’s, prachtige live-beelden, filmpjes en aftermovies die het thuisfront doen watertanden. Het kan nu allemaal zo snel, makkelijk en goedkoop dat de ouderwetse kaartjes er wel moeten bij inschieten.

Tot nader order doen wij er nog altijd aan, de echtgenoot en ik. Aan het sturen van analoge ansichtkaarten vanop onze vakantieplek. Zonnige groeten uit … , the old-fashioned way. Helemaal handgeschreven en inclusief het sleuren met papieren adressenlijsten en een gezinstelefoon/adressenboek.

Eén van onze eerste activiteiten op reis is steevast het kopen van kaartjes. Uitkiezen wie welk plaatje krijgt, een poging doen om gepersonaliseerde tekstjes te schrijven – ( dat lukt het ene jaar wat beter dan het andere 😉 ), postzegels kopen in de Tabac/Presse of bij La Poste ( ook qua bestemming zijn we honkvast en lekker ouderwets 🙂 ), de kaartjes op de buitenlandbus doen en dan maar hopen dat ze aankomen voor we terug zijn.

Omdat dat laatste de voorbije jaren meer niet dan wel het geval was, zocht ik een oplossing. Dacht ik die ook gevonden te hebben. We zouden enveloppen meenemen en de kaartjes als brief versturen. Vanuit een buurland en met de moderne transportmiddelen zou dat toch op enkele dagen moeten kunnen. Frankrijk is tenslotte Afrika of Zuid-Amerika niet. Zou je denken. Niet dus. In het beste geval deden onze kaartjes er drie dagen over. In het slechtste kwamen ze pas aan toen wij al een week weer Belgische zomer vierden. Terwijl le quatorze juillet dit jaar niet eens midden in de werkweek viel.

We schreven en stuurden er uiteindelijk 22. En dat kostte verschillende ijscoupes of verwenkoffies. Maar dat hebben we er graag voor over. We hopen alleen dat de geadresseerden er nog blij mee zijn en het kaartje niet onmiddellijk bij het oud papier keilen.

Een lichte vorm van heimwee overvalt me. Heimwee naar een uitstervend gebruik. En ik ben niet de enige die er last van heeft. 😉 Stichting Wenskaart bijvoorbeeld lanceerde nog niet zo lang geleden de campagne ‘Da’s toch een kaart waard’. Een poging om mensen opnieuw te enthousiasmeren voor het sturen van een ouderwetse kaart. Leuk initiatief, al is dat vrijwel zeker uit een puur commerciële opwelling ontstaan. 😉

Er is ook ‘postcrossing’. Een wereldwijde rage naar het schijnt, waarbij mensen vakantiekaartjes sturen naar en ontvangen van vreemden. In Nederland is het vrij populair, lees ik. In Vlaanderen volgens diezelfde bron nauwelijks bekend. Wie wil, sluit zich gewoon aan en de kaartjes vallen weer in je bus als vliegen. Weg heimwee. 😉

En gisteren kwam Interpol nog in het nieuws omdat de organisatie klassiek ogende prentkaarten stuurt naar gezochte criminelen en het publiek vraagt die kaartjes te … delen. Digitaal wel te verstaan. 😉

P.S. Het is helemaal niet de bedoeling hier te komen hengelen naar kaartjes.

 

 

 

48 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Garfjeuh schreef:

  Ik ontvang ook wel graag eens een kaartje, maar minder en minder mensen sturen er.
  fijne zomer !!!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel voor je reactie.

   Like

 2. Edward McDunn schreef:

  Een kaartje sturen, is bijna verleden tijd Anna. ook niet met de feestdagen of verjaardag. Het gaat grotendeels via Facebook en dergelijk, best wel jammer.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   🤔 misschien ligt het wel aan onze leeftijd …

   Like

 3. Anna Helena schreef:

  Je weet dat ik fan ben van vakantiekaartjes hé 🙂
  Als je graag een kaartje van een collega blogger ontvangt, stuur je me maar een mailtje 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😃 wat een leuk aanbod!

   Geliked door 1 persoon

 4. mindelblokhuizen schreef:

  Jazekers Anna, ook met Kerst wordt het jammer genoeg minder… 😦 Wat bedoel je met dat laatste van die criminelen? Snap het niet.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ze willen zo het publiek inschakelen om misdadigers te helpen opsporen. Ook op vakantiebestemmingen.

   Like

 5. Koen schreef:

  Zo herkenbaar … met 1 groot verschil moet ik bekennen … ik stuur zelf ook geen kaartjes meer vanaf vakantie-bestemmingen. Mea culpa.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   ☺ je bent een vrij mens he.

   Like

 6. Op Postcrossing zijn er toch veel Belgen en Vlamingen. Dus zo onbekend lijkt het me hier niet te zijn. Is eigenlijk een initiatief gestart door een Portugees. Het gaat verder dan vakantiekaartjes. Je stuurt een kaart naar een adres dat je krijgt. Ik doe het al een paar jaar.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Knap van je. Lijkt me leuk.

   Like

   1. Het is inderdaad leuk om een kaart voor iemand te kiezen. En het is altijd spannend om te zien waar kaartjes vandaan komen.

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Dat lijkt me zo. ☺

    Like

 7. Zij schreef:

  Ik vind het ook bijzonder jammer, dat er geen kaartjes meer verstuurd worden. Vroeger was postkaartjes uitzoeken ook zo’n beetje het eerste wat we op vakantie deden. Ik genoot daar echt van.
  Zo ook de kerstkaartjes. Die lijken ook wel op sterven na dood 😦

  Het hoort waarschijnlijk bij de evolutie.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Denk ik ook. En moeilijk te stoppen.

   Geliked door 1 persoon

 8. Samaja schreef:

  Wij zijn er mee gestopt omdat we merkten dat mensen het niet meer apprecieerden. In Griekenland hebben we ooit ook nog eens zo lang naar postzegels moeten zoeken dat we het opgegeven hebben en de kaartjes gewoon in België op de post gedaan hebben ;-). Nu maak ik een collage van foto’s op Facebook om iedereen de groetjes te doen. Kaartjes ontvangen doen we enkel nog van mijn ouders en tante.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   De oudere generaties ☺

   Like

 9. Matroos Beek schreef:

  Je hebt gelijk… jammer dat de kaartjes zowat verdwenen… Dit jaar kan ik mij niet herinneren dat ik er eentje heb ontvangen van reizigers. Zelf kan ik geen winkel voorbij met leuke kaarten, die koop ik dan gewoon voor mezelf.

  Geliked door 2 people

  1. annaberg schreef:

   Dat doet de echtgenoot ook vaak.

   Geliked door 2 people

 10. riet schreef:

  Wij houden nu op het werk een wedstrijd om de meeste vakantiekaartjes op te sturen.het gaat tussen de verschillende diensten.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😃leuke werkplek.

   Like

 11. Ja, ik vind het ook jammer, maar ik stuur zelf op vakantie ook geen kaarten meer. Wij gaan niet heel ver op vakantie en nemen de laptop vaak mee. Dan stuur ik wel foto’s van mezelf met vakantiegroet. Maar dat is toch anders he, want ook ik ontvang zelf graag post.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Het manueel uit de brievenbus halen, daar zit het ‘m denk ik.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja, de verrassing, die de postbode brengt, dat is het.

    Geliked door 1 persoon

 12. riet schreef:

  Wij houden momenteel op het werk een wedstrijd tussen de verschillende diensten. Doel is om de meeste vakantiekaartjes te ontvangen. Dus je mag altijd een kaartje sturen (ook vanuit je thuisadres)
  Ons adres. Rustoord St Dominicus – eerste verdieping – Staatsbaan 120 – 3210 Lubbeek.
  Bedankt op voorhand .
  Groetjes Riet

  Geliked door 2 people

  1. annaberg schreef:

   Komt in orde. 😀

   Geliked door 1 persoon

 13. ms schreef:

  Drie jaar geleden heb ik er verzonden, dank zij de winkeljuffrouw te weinig postzegel er op gekleefd. Ze zijn toegekomen, zij het te voet.

  Het jaar daarop gingen we zegels halen in het postkantoor en kregen we twee dagen later al een sms dat ze er waren.

  Kaartjes krijgen we haast niet (meer). Jaar na jaar wordt dat minder.

  Geliked door 1 persoon

 14. Levensjutter schreef:

  Bij mij is de tweestrijd nog steeds niet beslecht: aan de ene kant ook wel die heimwee naar het ‘manuele’, aan de andere kant niet meer willen meedoen aan ‘verspilling’ van bomen…. ik heb de juiste balans nog steeds niet gevonden waar ik me goed bij voel…

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Daar heb je een punt!

   Geliked door 1 persoon

 15. Esther Cuyvers schreef:

  ik begin nu al te sturen, groeten vanuit Balen, zo een kaartje met een koe op naar Annaberg.wordpress.com knipoog
  ik hou er ook van, ik stuur ze ook nog, en ook ik krijg er geen meer, allemaal digitaal tegenwoordig
  (zelfs de uitnodiging van een huwelijk tegenwoordig )

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ha die Esther 😊. Geboortekaartjes en huwelijksaankondigingen komen hier nog met de post.

   Geliked door 1 persoon

   1. Esther Cuyvers schreef:

    oh ik hou zoveel van die geboortekaartjes, ik gebruik die als bladwijzer in mijn boeken !

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Mooie bladwijzers.

    Geliked door 1 persoon

 16. wakkersgedichten schreef:

  Wil de eendjes
  broodjes toewerpen
  in het park
  word ik verzocht om
  te bukken bij de brug
  en via de smeerkuil
  te komen
  in de etalage
  … en dan
  het hele wagenpark
  kan overzien!
  Prachtig kiekje en 2 CV’s
  Kaartjes doe ik ook niet meer
  Kreeg weinig terug en onpersoonlijk

  Geliked door 1 persoon

 17. omabaard schreef:

  Ik hoor tot en begrijp ‘de oudere generatie’. Maar…. zelf verstuur ik enkel verjaardagskaarten kerstkaarten. Vooral die laatste houd ik heel sterk in ere.
  Ik verkies kaartjes met een persoonlijke “boodschap”, heb “geen boodschap” aan ‘lieve groetjes uit….’

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😊Ik probeer voor elk kaartje dat ik schrijf een persoonlijke boodschap te vinden.

   Like

   1. omabaard schreef:

    Dat vind ik fantastisch!! Die kaartjes ontvang ik graag 🙂

    Geliked door 1 persoon

 18. perdebytjie schreef:

  So verander die wêreld ongemerk.Ek het nie eers daaraan gedink totdat jy dit nou hier geskryf het nie,Anna! Ek wonder wanneer laas ek ’n poskaart of brief ontvang het..alles digitaal deesdae.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   De verandering sluipt bijna ongemerkt binnen he. Zeker voor wie zelf mee is met de digitale wereld.

   Geliked door 1 persoon

 19. Brabbeltjes schreef:

  Kaartjes vinden was dit jaar zelfs een onmogelijke opdracht. Geen gevonden! En dat terwijl ik daar wel aan hou, en ik reken mezelf nog tot de jongere generatie 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Geen gevonden? In je bus of op reis? 😉 In Frankrijk heb je in elk dorpje in het zuiden keuze zat.

   Like

   1. Brabbeltjes schreef:

    In geen van beide 🙂 Midden Frankrijk is iets minder toeristisch dan het zuiden, dat bleek wel duidelijk.

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Wat jammer voor je.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.