60 ~ Anna kijkt omhoog

Als je klein van gestalte bent, moet je wel. Je kunt niet anders. Ik doe het al mijn hele leven. Voor van alles en nog wat. Om mensen en mooie dingen. Want als ik op mijn ooghoogte blijf, mis ik de helft. Of zelfs meer.

En dus kijk ik omhoog. Heel vaak en soms ook lang. Hoog en heel hoog. Het verklaart misschien de problemen met mijn nek. En mijn zwak voor plafonds. Of is het omdat ik af en toe wel eens nadenk? Of op een snelle manier de hoeveelheid binnenkomende prikkels probeer te omzeilen? Effe plafonnetje kijke om een overprikkeld brein te kalmeren en te resetten. Is het een vluchtweg voor een te opdringerige buitenwereld? Of ligt het aan het beelddenken? Dat je je blik moet afbuigen om je te concentreren op de visuele voorstellingen die je je bij van alles en nog wat maakt? Dat zou allemaal best wel eens kunnen.

Er bestaat zelfs een theorie over. De theorie van het neurolinguïstisch programmeren. In een notendop komt die hierop neer: je kijkt vooral naar boven als een vraag of een gesprek over iets visueels gaat. Is het iets dat je gevoel aanspreekt, dan kijk je naar beneden, richting buik. En bij iets auditiefs kijk je onbewust opzij. Links omhoog kijk je als je aan het verleden denkt, rechts omhoog als het de toekomst betreft. *

Ik kijk dus vaak omhoog. Ook als ik foto’s neem met mijn mobieltje. En dat zijn er nogal wat. Van wolken en blauwe luchten, vliegtuigstrepen en kruinen van bomen en heel veel plafonds. Ons bezoek aan het prachtige Versailles leverde zo een rist restfoto’s op. Ideaal voor de zestigste aflevering van mijn vrijdagse rubriek. 🙂

 

 

 

 

 


*https://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/14/waarom-kijk-je-omhoog-12004530-a1207409

 

 

 

29 gedachtes over “60 ~ Anna kijkt omhoog

 1. Een interessant perspectief!
  Ik wist niet dat er zoveel moois was daarboven. Ik was altijd groot en keek dus veel naar beneden. Daar is het vaak minder proper… Het voordeel is dat ik geen last heb van de spinnenwebben aan het plafond… ik merk ze niet eens op.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het loont de moeite, dat omhoog kijken! Ik wilde juist altijd kleiner zijn, stak overal bovenuit. Inmiddels komt het in de goede richting, want de krimp zit er al aardig in. Leuk van die NLP theorie, ik ben me niet bewust welke kant ik op kijk, ga er eens op letten!

  Geliked door 1 persoon

 3. Haha Anna, met mijn 1 meter 60 moet ik ook meestal omhoog kijken. Zelfs tegen K. met zijn 1 meter 96 moet ik opkijken. Hij staat meestal links van me. Zolang het zulke mooie foto ’s geeft lijkt het me een goed idee om maar naar boven te blijven kijken 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Hum, moet ik ook eens proberen 😊 Met mijn 1m53 ben ik ook maar een onderdeurtje en moet ook vaak opkijken naar iedereen. Letterlijk dan…lol… maar dat dingetje met naar plafonds kijken heb ik niet 😊

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.