60 ~ Anna kijkt omhoog

Als je klein van gestalte bent, moet je wel. Je kunt niet anders. Ik doe het al mijn hele leven. Voor van alles en nog wat. Om mensen en mooie dingen. Want als ik op mijn ooghoogte blijf, mis ik de helft. Of zelfs meer.

En dus kijk ik omhoog. Heel vaak en soms ook lang. Hoog en heel hoog. Het verklaart misschien de problemen met mijn nek. En mijn zwak voor plafonds. Of is het omdat ik af en toe wel eens nadenk? Of op een snelle manier de hoeveelheid binnenkomende prikkels probeer te omzeilen? Effe plafonnetje kijke om een overprikkeld brein te kalmeren en te resetten. Is het een vluchtweg voor een te opdringerige buitenwereld? Of ligt het aan het beelddenken? Dat je je blik moet afbuigen om je te concentreren op de visuele voorstellingen die je je bij van alles en nog wat maakt? Dat zou allemaal best wel eens kunnen.

Er bestaat zelfs een theorie over. De theorie van het neurolinguïstisch programmeren. In een notendop komt die hierop neer: je kijkt vooral naar boven als een vraag of een gesprek over iets visueels gaat. Is het iets dat je gevoel aanspreekt, dan kijk je naar beneden, richting buik. En bij iets auditiefs kijk je onbewust opzij. Links omhoog kijk je als je aan het verleden denkt, rechts omhoog als het de toekomst betreft. *

Ik kijk dus vaak omhoog. Ook als ik foto’s neem met mijn mobieltje. En dat zijn er nogal wat. Van wolken en blauwe luchten, vliegtuigstrepen en kruinen van bomen en heel veel plafonds. Ons bezoek aan het prachtige Versailles leverde zo een rist restfoto’s op. Ideaal voor de zestigste aflevering van mijn vrijdagse rubriek. 🙂

 

 

 

 

 


*https://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/14/waarom-kijk-je-omhoog-12004530-a1207409

 

 

 

Categorieën:fotorestjes, huis-tuin-keuken, losse gedachten, mooie plekkenTags: , , , , , , , ,

29 Comments

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.