paddenstoelentijd

Ik zag er al ettelijke op Facebook en Instagram passeren. En ook op blogs en ‘in de boekskes’. De prachtigste paddenstoelen ooit. Gevonden langs de kant van de weg, verscholen in het bos of open en bloot in een wei. Zorgvuldig gefotografeerd met Canons en lenzen, reflectieschermen en filters, statieven, macro’s en zelfs nevelspuiten. Geen inspanning leek te veel.

Ze zijn dan ook heel fotogeniek. In welke constellatie ook. Solo, in duo of in bredere kringen. Grijs en bruin, wit, geel en rood, of zwart met stippen. Hun namen klinken als klokken. Truffelknots- en vogelveerzwammen, eekhoorntjesbrood, aardtongen, doorzichtige wasbekertjes, nonnenkapkluifzwammen, amethisten en boleten. Geen naam te gek of hij hoort bij een paddenstoel. Zoals paddenstoelen horen bij sprookjes en oude sagen. Des heksen of des duivels zijn. Met hoeden, stelen, kragen en beurzen. En ook nog sporen.

Ooit moesten we die dingen kunnen tekenen en de onderdelen ervan benoemen. Maar verder dan het examen biologie deed ik met die kennis nooit wat. Het duurde eigenlijk tot na de burn-out voor ik er oog voor kreeg. Voor zwammen bijvoorbeeld. En voor andere kleine buitenwonderen. Ik moest aanvankelijk wel. Het was een verplichte oefening in de stresstherapie: trek naar buiten en kijk rond. Luister en ruik. Stap, kom tot rust en geniet. En schrijf nadien je indrukken op.

Dat doe ik sindsdien bijna elke dag. Al bijna drie jaar nu. Op wandel met het kleine stukje apparatuur dat ik rijk ben: mijn slimme telefoon.

Maandagnamiddag liep ik zo door onze tuin toen ik daar verrassend veel kabouterhuisjes aantrof. Vermomd als parasols of hoepelrokken, oortjes en hoeden.

En toen ik later op de dag voorbij het Zoet Water in Oud-Heverlee reed, op weg om zoon vijf op te halen, zag ik zelfs een grote rode met witte stippen. Alleen … hij was niet echt. Hij stond op een eilandje in het water te blinken in de zon. Enkele jaren geleden werd hij voor veel geld rechtgezet en opgekalefaterd. Een trekpleister uit mijn kindertijd. Toen ik maar al te graag in kabouters en hun huisjes geloofde.

20170925_145542

31 reacties Voeg uw reactie toe

 1. That's me schreef:

  Zo zie je maar Anna…het hoeft niet altijd met dure camera`s, reflectieschermen en plantenspuiten….het kan ook gewoon met je telefoon. De opname`s zijn heel fraai.

  Liked by 2 people

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. Ik vind het alleen jammer dat ik niet kan inzoomen zonder dat de foto wazig wordt.

   Liked by 2 people

   1. That's me schreef:

    Dan wordt het toch een kleine camera kopen..????

    Liked by 2 people

   2. annaberg schreef:

    Moet ik eerst op bijscholing.

    Liked by 1 persoon

   3. omabaard schreef:

    Misschien eens googelen op ZOOMlens X 20. Er bestaan lenzen om op je smartphone te plaatsen en zo te kunnen inzoomen om echte kwaliteitsfoto’s te maken.

    Je foto’s zijn overigens prachtig!

    Liked by 1 persoon

   4. annaberg schreef:

    Dat wist ik niet. Maar dan moet je die altijd meesleuren …

    Like

 2. Edward McDunn schreef:

  Het is momenteel een heerlijke tijd om op pad te gaan Anna, je hebt al aardig wat soorten paddenstoelen fraai op de foto weten te zetten die op de laatste is natuurlijk helemaal super!. Ik geloof nog steeds in kaboutertjes…hihi.

  Liked by 1 persoon

 3. Ja, het is genieten in de wondere wereld der natuur, mét of zonder camera!

  Liked by 1 persoon

 4. Garfjeuh schreef:

  Prachtig deze foto’s en heel mooi verwoord.
  Fijne week nog.

  Liked by 1 persoon

 5. altijdmooiweer schreef:

  Ja heerlijk deze paddenstoelentijd, we genieten er weer volop van!
  Mooie reeks foto’s, Anna!

  Liked by 1 persoon

 6. Flavie schreef:

  Het is een mooie tijd nu om op wandel te gaan, er valt zoveel te zien in de natuur.

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ja, dat is zo maar de kilte die er ’s morgens en ’s avonds al hangt …

   Like

 7. Eilish schreef:

  Ik ben twee weken op rij met de fiets naar Gent gereden. Maar een weekje verschil en vandaag kon ik al veel meer herfst zien en ruiken. Ik ken weinig van paddenstoelen, maar die van rechtsboven heb ik ook gespot vandaag.
  Ik nam trouwens ook wat foto’s met mijn telefoon en vandaag waren die allemaal wazig. Ofwel is mijn camera-oog vuil, ofwel gaat de kwaliteit van de camera plots heel erg achteruit.

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Fijn dat je veel kan fietsen. En jammer van de foto’s. Dat kan aan allerlei dingen liggen, lijkt me.

   Like

   1. Eilish schreef:

    Vooral aan mijn onkunde vrees ik…

    Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😊 Omdat de paddenstoelen zo mooi ogen en het weer ook zonnig was.

   Liked by 1 persoon

   1. Matroos Beek schreef:

    En omdat jij er oog voor hebt. Je hoeft geen dure camera of opleiding als je er gevoel voor hebt en het moment weet te pakken.

    Liked by 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Ik ben misschien op het juiste moment door de knieën gegaan. Letterlijk. 😉

    Liked by 1 persoon

 8. Esther Cuyvers schreef:

  ik heb gisteren een kabouter gezien !!!! knipoog…

  Liked by 1 persoon

 9. wakkersgedichten schreef:

  Zwammen en steels praten
  Fluisteren zacht
  Spelen onder één hoedje
  en er toch meer zien
  Je reinste camouflage!

  Liked by 1 persoon

   1. wakkersgedichten schreef:

    Kikkers op een bankje
    heb ik dat nog niet zien doen…

    Liked by 1 persoon

 10. canxatard schreef:

  Ik ben een beetje jaloers op al die mooie paddenstoelen. Hier is de herfst al voor het derde jaar op rij veel te droog. Dit jaar weer geen eekhoorntjesbrood of heksenboleten op het menu…
  Maar ik ben wel blij met het zonnetje.

  Liked by 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   O wat jammer. In onze tuin is het heel vochtig. Nochtans heeft het hier de voorbije maanden niet uitzonderlijk geregend of zo, maar de beek achter het huis en de hoge bomen beletten dat de boel hier uitdroogt.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.