dieren als medicijn

In Jette staat een huis. Pal naast het UZ. Een klein zorghuis naast het grote en naar verluidt een unicum in de wereld. Villa Samson heet het, naar de hond van Gertje. Er wonen de vaste villakatten Misty en Luna en gehospitaliseerde patiënten kunnen er hun eigen huisdier tijdelijk onderbrengen. Het project kwam er dankzij geld van gulle schenkers (zo’n 850.000 euro) en de bezieling van onder andere Danny Verbiest, de eerste Samsonstem op tv.

Vanaf december zullen patiënten in Villa Samson dus bezoek kunnen krijgen van hun huisdier of motorische of psychologische therapie volgen met getrainde dieren. Ook mensen die palliatief zijn, zullen er afscheid kunnen nemen van hun lievelingsdier.

De Standaard, 17 november 2017, p. 12.

Een mooi initiatief en weer een stap vooruit in humanisering en zorg op maat. En ook al is er nog geen hard wetenschappelijk bewijs voor, toch ziet men duidelijk positieve effecten van het contact met dieren op het welbevinden en de pijnbeleving van patiënten. Artsen en therapeuten denken dat, door het aanraken of knuffelen van dieren, de oxytocine – het knuffelhormoon – in het bloed stijgt, waardoor zieke kinderen (en ook volwassenen) kalmer worden en zich meer geborgen voelen. Waardoor angst en onzekerheid verminderen en de pijn even ‘vergeten’ wordt.

Dat dieren zo’n invloed kunnen hebben op de gemoedstoestand van mensen, merken we aan zoon vier. Zijn aaibaarheidsfactor naar dieren toe ligt vele malen hoger dan die naar mensen. Hij hoeft maar een kwispelende hond in zijn tunneltjes te zien opduiken of hij begint al te lachen. Donderwolk of frons maken dan plaats voor instant happiness. En dan wil hij spelen, aaien, aan de staart trekken, zijn neus en handen laten likken, … . Ook de hippotherapie waar hij om de veertien dagen naartoe mag, vindt hij top. Zoon vier en dieren, dat is een match. Twee handen en x-aantal poten op één buik. 🙂

Je kunt je dus zijn euforisch jolijt al voorstellen toen een week of wat geleden een team van Polly’s Ranch for Special Kids in de zorginstelling neerstreek voor een aaibare namiddag. Mét pony’s en wat hondjes. Elke bewoner van de zorginstelling kreeg, onder het broodnodig, assisterend en wakend oog van de begeleiders, zijn of haar individueel knuffelmoment. En of dat aansloeg!

 

De foto met een breed lachende zoon vier haalde moeiteloos het verslag van de activiteit in de digitale nieuwsbrief van de instelling. 😉


P.S. Bij Omabaard lees je over gelijkaardige initiatieven.

31 gedachtes over “dieren als medicijn

  1. Als ‘oma’ van Animal Tails ben ik 300% overtuigd van de weldadige invloed van dieren op mensen!!
    Ik vind het een super initiatief, zowel van Villa Samson als van Polly’s ranch!

    Ik word écht blij van die initatieven!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.