een verhaal in 100 woorden

Ik zag de uitdaging Schrijf een verhaal in 100 woorden de voorbije maanden al op meerdere plaatsen opduiken. Het leek me een interessante opdracht. Een leuke oefening. Moeilijk ook, want 100 is wel erg weinig materiaal om een zin-vol verhaal mee te breien.

Toen ik gisteren het hallucinante nieuws hoorde van die 13 verwaarloosde, geketende en ondervoede kinderen in een ‘nette’ wijk in Californië – voor zover bekend, een extreem geval van lichamelijke en geestelijke verwaarlozing tot foltering toe, dat in mijn ogen op geen enkele manier afdoende ver-klaar-d kan worden -, had ik een thema. Want het illustreert nog maar eens dat niet alle ouders het ‘beste’ voor hebben met hun kinderen. Dat, ondanks kinderrechten en opvoedingsadvies, lang niet alle kinderen liefde krijgen die ‘voedzaam’ en ‘onvoorwaardelijk’ is. Dat sommigen de ‘voeding’ die ze broodnodig hebben, moeten missen. Omdat ouders die, om wat voor reden ook, niet willen geven. Of dat niet kunnen. Niet willen kunnen. Nog te vaak dienen kinderen als ‘voeding’ voor hun ouders. En loert ‘ondervoeding’ om de hoek. Letterlijk én figuurlijk.

Dergelijke verhalen … ik word er elke keer weer boos en ook een beetje misselijk van.

Als er één ding duidelijk was, dan was het de puntenverdeling wel. Mooie rapporten bracht je naar Pa, met matige of slechte moest je naar Ma. Het was een ongeschreven wet in huis. Maar Saar was gehoorzaam en hield zich eraan, al moest ze vaak ongeduldig wachten tot ’s avonds laat. Op dat magische moment waarop Pa even zou glimlachen en zij hoopte wat nestwarmte te voelen. “Hij houdt van mij,” dacht ze, maar was dat wel zo? Haar lof verdween in de voorraadschuur van zijn ego en toen de laatste onderscheiding was binnengehaald, schoof de poort voor haar neus dicht.

 


Zin in meer van die verhalen? Surf dan bijvoorbeeld eens naar 100woordenverhaal, een WordPress-blog met uitsluitend korte, maar vaak rake verhalen.


 

31 gedachtes over “een verhaal in 100 woorden

  1. Ondanks ‘maar 100 woorden’ beschrijf je heel pakkend een -volgens mij nog te vaak voorkomend – écht verhaal. Veel woorden zijn duidelijk niet nodig om tot de kern van de zaak te komen.

    Dit Californisch gebeuren, hoe Lies L haar leven startte….. ik kan het niet begrijpen, maar het is soms de realiteit. Te verborgen, waardoor slachtoffers én daders niet kunnen geholpen worden.

    Geliked door 1 persoon

  2. Het is amper voor te stellen hoe kinderen zich moeten voelen die bij hun ouders liefde en geborgenheid moeten ontberen maar in plaats daarvan gruwel krijgen voorgeschoteld.
    Ik heb het verhaal met belangstelling gelezen en het had, wat mij betreft, gerust meer dan honderd woorden mogen bevatten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.