het leven zoals het is: keuren, afkeuren, herkeuren

Ik zit zonder auto. Echt. Al van toen ik baby was. πŸ˜‰ En gisteren en vandaag volop, want het ding staat in de garage. Afgekeurd omdat de handrem achteraan links niet genoeg pakte volgens de man aan de machine. Rode kaart dus en 15 dagen hersteltijd. Wie later komt, betaalt boete. Dat sommige garages wachttijden hebben van meer dan een maand, is mijn probleem. Niet het hunne.

Een afspraak kan ik u niet geven, mevrouw. Alles zit vol tot februari. (Ik opper voorzichtig dat ik voor de 20ste terug moet …) Dan zullen we ‘m ergens ertussen moeten nemen. Kunt u ‘m twee dagen missen want dat is veiliger? En wanneer past dat dan voor u, mevrouw?

Ik kreeg er nauwelijks een speld tussen. En eigenlijk past zoiets nooit helemaal, maar af en toe een beetje. Gisteren dus.

U mag uw voertuig onmiddellijk voorrijden bij onze Direct Service, tussen 7:30 en 9:30.

Zo gezegd, zo gedaan. Het was nog donker toen ik, nog voor de echtgenoot richting werk vertrok, de auto uit de garage reed. Vlokjes natte sneeuw landden op mijn voorruit en bemoeilijkten samen met de onophoudelijke stroom koplampen uit de andere richting het zicht. Ik was nog maar net ons dorp uit, toen de auto’s voor mij vertraagden en bijna stil stonden. Om dan weer wat verder te rijden, te vertragen en opnieuw te stoppen. Zal wel een schoolbus zijn, dacht ik. Twee dorpen lang duurde de processie en toen pas werd duidelijk waarom: drie fietsers, in verspreide slagorde, aan onze kant van de rijbaan. Een oud en levensgevaarlijk zeer hier. Want over een lengte van 7 Γ  8 km heeft de smalle, maar tegenwoordig druk bereden kronkelweg van Leuven naar Overijse geen fietspaden en tijdens de spits kun je er nauwelijks inhalen. Er zat dus niets anders op dan mijn toch al niet sterke rijstijl aan te passen aan die van de zwakke weggebruiker.

Ondertussen wreven de ruitenwissers knerpend over het glas en luisterde ik naar Nostalgie. Om 8:00 stipt kon ik de parking van de garage opdraaien. EΓ©n poort van Direct Service stond uitnodigend open en in geen tijd had ik auto, papieren en sleutel afgeleverd en kon ik me door de wind en de regen naar een bushokje begeven. Twee bussen later al zou ik thuis zijn, de pellethaard aansteken en kijken hoe de wind met de bomen speelde.

Toen ik – te laat volgens het Lijnrooster – op/in de eerste zat, reed de tweede me – wat had je gedacht – in de omgekeerde richting voorbij. Maar ik foeterde niet. Op dat vroege uur zijn er in Leuven namelijk al heel wat warme koffiehuisjes open en voor de rest van de dag was er toch niets dat haast had. Tussen de korrelhagelbuien door nam ik nog wat luchtfoto’s van de Grote Markt en spoedde me naar de bushalte. Net op tijd, want de tweede bus kwam twee minuten te vroeg, zodat ik, iets meer dan twee uur nadat ik thuis vertrokken was mijn ondertussen doorweekte jas kon afgooien.

Bijgevolg sta ik vandaag in wacht. Wachtend op de verlossende sms dat de auto klaar is en gehaald mag worden. Dan doe ik de dubbele busrit nog eens over. In de andere richting. Om dan met een herstelde auto en enkele honderden euro’s lichter weer huiswaarts te rijden. Zo kan ik morgen – de laatste boeteloze dag – weer gaan aanschuiven bij de Autokeuring. Een afspraak maken voor een herkeuring kon niet in het station van mijn keuze. Dat wordt dus wachten op wachtdag nummer twee. Nagelbijtend afwachten hoe de poort zich gedraagt. Want net als het bijna aan mij is, gaat die gegarandeerd dicht voor een pauze. Koffie-, lunch-, klets- of plaspauze, de poort gaat dicht en je hebt er het raden naar hoe lang dat zo blijft.

Toegegeven: er zijn ergere dingen in het leven. Veel ergere. Ik wil dan ook niet klagen. Alleen maar vaststellen wat ik al heel lang wist: dat het nooit wat wordt tussen garages, autokeuringen en mezelf. Driehoeksverhoudingen maken zelden gelukkig.

33 reacties Voeg uw reactie toe

 1. omabaard schreef:

  Oh wat toevallig….. gisteren was ik ook in de garage en daarna ‘op autokeuring’. En wilde er ook een blogje over schrijven, over het feit dat ik de juiste hendels om de koffer te openen maar niet kon vinden, etc etc….

  Tot we in namiddag onverwacht naar Gent trokken en me dit een leuker blogje leek πŸ™‚
  Want ook ik haat deze driehoeksverhouding.

  Maar klein PSje : ik ben geslaagd:-) (ik ga altijd eerst langs de garage)

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ha ja, leuk toeval. Gent is sowieso meer woorden waard. πŸ˜‰ Het was de allereerste keer dat ik ging zonder eerst naar de garage te gaan …

   Geliked door 1 persoon

 2. bertjens schreef:

  Ik zou haast blij zijn dat ik geen auto meer heb….

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Als je zonder kunt, zoveel te beter lijkt me.

   Like

 3. Kathleen schreef:

  Er zijn natuurlijk altijd wel ergere dingen, maar er zijn ook wel massaΒ΄s veel plezantere dingen om je tijd mee te vullen lijkt me. Wat een gedoe!
  Als er nu iets is wat ik absoluut niet mis aan Vlaanderen, dan is het wel het verkeer en het openbaar vervoer…

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat snap ik heel goed, Kathleen.

   Like

 4. Koen schreef:

  Heel relativerend om te lezen … even dacht ik dat je in Mozambique bent (afgezien van de hagel-natte-sneeuw). Niet dus … gewoon in Vlaanderen.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😊 Vlaanderen ten top.

   Like

 5. ms schreef:

  Dat is een echte muizenval, die weg naar Leuven. Ooit had mijn ex er een ongeval met één van de vrachtwagens van De Kock. Die auto moest niet meer naar de autocontrole.

  Meestal gaan we ook eerst naar de garage en kunnen we bij enig mankement onmiddellijk terug naar de garagist.

  EΓ©n keer zijn we naar de Auto5 gereden omdat we te laat een afspraak bij de garagist hadden gemaakt.

  Ik duim voor je auto!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. Groene kaart! Ben er wel 4 uur voor onderweg geweest .

   Geliked door 1 persoon

   1. ms schreef:

    De technische controle? Dat is echt wel bezigheidstherapie. Zeker als het niet van de eerste keer meezit.

    Maar het kwam toch in orde, dat is het voornaamste.

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Opluchting en weer voor een jaar gerust. πŸ˜‰

    Like

 6. Je hebt er toch een mini citytrip aan overgehouden! ;–)

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ja, dat wel. Maar ik blijf toch nog altijd liever gewoon thuis. 😊

   Like

 7. Zij schreef:

  Die koffie-, lunch-, klets- of plaspauze houden ze ook in andere gemeentes en wat dacht je? Ook steeds wanneer ik voor een poort sta πŸ˜‰

  Geliked door 1 persoon

 8. Evelyne schreef:

  Herkenbaar. Mijn vader ging altijd met mijn auto naar de keuring (ik ben daar precies bang van, haha) en dit jaar moest hij met mijn auto 2x terug en ook met de zijne. Zo hebben we beslist om allebei een nieuwe auto te kopen dit jaar πŸ™‚ Moeten we nu in 4 jaar niet terug naar de autokeuring πŸ˜‰

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat is een goede maar dure oplossing. πŸ˜‰

   Like

 9. fluwijn schreef:

  Ik heb met u te doen. Een zeer herkenbaar verhaal. Maar geen driehoeksverhoudingen meer voor mij. πŸ™‚ Vijf jaar geleden deed ik mijn auto van de hand en nu ga ik meestal overal te voet naartoe. Zelfs door de wind en de regen.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Mijn stukje was ook wel ironisch bedoeld, hΓ©. Het was allemaal zo erg ook niet. πŸ˜‰ Wel dapper dat je alles te voet doet!

   Like

 10. Matroos Beek schreef:

  O wat een gedoe… Maar ik heb het goed voor elkaar hoor hier. Als er iets aan de auto moet gebeuren dan wordt hij β€˜s morgens om 7 uur opgehaald, een vervangwagen wordt geplaatst en β€˜s avonds heb ik hem weer terug. En voor die extra service moet ik niet betalen. Ook de autokeuring is veel plezanter in NL. Die wordt gedaan in de garage zelf. Dus ook dan wordt hij keurig opgehaald en teruggebracht. Nu ben je vast heel jaloers. En terecht. πŸ˜‰

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Stikjaloers. 😲

   Geliked door 1 persoon

   1. annaberg schreef:

    Vandaag maar 4 uur verloren met dat ding.

    Geliked door 1 persoon

   2. Matroos Beek schreef:

    Niet leuk😞

    Geliked door 1 persoon

 11. Samaja schreef:

  Ik heb ook een grondige hekel aan de autokeuring, ben twee keer afgekeurd voor een prul, waarvan ze een keer gewoon met mijn onmacht stonden te lachen. Sindsdien stuur ik mijn man en wonder boven wonder sindsdien nooit meer afgekeurd geweest… Succes met de herkeuring!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. Is gelukt.

   Like

 12. wakkersgedichten schreef:

  In NL gaat dat toch anders…
  Evt. een leenauto, huurauto
  of hulp van naasten
  Toch ervaren wij nu
  het voordeel van een leaseauto
  Wel de lusten
  niet de lasten

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Private leasing is hier ook in opmars.

   Like

 13. Flavie schreef:

  Er zijn inderdaad ergere dingen in het leven… maar toch is het vervelend!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Het is weer achter de rug. 😊

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.