Leopold II

er was eens een koning van Congo

die schonk zich een heel vette Bongo

hij sloeg aan het bouwen

en liet ook wel houwen

de plek, nu een expo van afro

~

Bongo: naast de befaamde bon, onder andere ook een aap en een antilope. 🙂

Limerick: een licht humoristische dichtvorm, genoemd naar het Ierse plaatsje Limerick. Het gedicht heeft 5 regels, een rijmschema aabba, zeven tot tien lettergrepen in regels 1, 2 en 5 en vijf tot zeven in regels 3 en 4 en een (vrij) strak metrum – in regels 1, 2 en 5 volgens het schema ∪—∪ ∪—∪ ∪—∪ (U= onbeklemtoond, — = beklemtoond), in regel 3 en 4 volgens het schema  ∪—∪ ∪—.

 


 

 

 

Een valentijnswandeling door het mooie park van Tervuren leverde plaatjes en stof voor dit logje. Niet minder dan acht vijvers zijn er, brede wandelpaden rondom en er dwars doorheen, aan weerskanten bos en een aantal imposante bouwwerken waaronder het Koloniënpaleis en Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Ergens middenin staat het sympathieke ‘Spaans Huis’. Een plek waar je kan genieten van een kopje koffie of een streekbiertje. Na enkele jaren van renovatiewerken opent het museum (zie bovenste foto) in juni 2018 opnieuw zijn deuren.


Tervuren ligt aan het Zoniënwoud, aan de oostkant van Brussel.

Koning Leopold II zocht een geschikte locatie om de schatten uit ‘zijn’ kolonie Congo aan het Belgische publiek te tonen. Voor de Wereldtentoonstelling van 1897 liet hij daartoe het Koloniënpaleis bouwen. Dat barstte al snel uit zijn voegen en in 1901 begon men met de bouw van het Afrikamuseum.

Het hele domein is als een soort klein Versailles opgevat. Je kunt er met gemak enkele uren ongestoord wandelen. Misschien een idee voor een uitstap in eigen land?


 

29 gedachtes over “Leopold II

 1. Hij deed nog wel andere minder mooie dingen. Volg je de reeks in het Nieuwsblad over de minder bekende prinsen en prinsessen van het koningshuis?

  Ik zat in het eerste studiejaar toen we op schoolreis gingen naar Tervuren. Ik woonde toen wel in O-Vlaanderen. Het enige wat ik ervan onthield was de reusachtige opgezette olifant.

  😉

  Geliked door 1 persoon

   1. Rechtzetting: het is niet het Nieuwsblad, maar op de nieuwssite van de VRT.

    Altijd te snel.

    In het park van Tervuren gingen we wel meer wandelen toen we er in de buurt waren. Maar ik was er niet meer na de aanpassingswerken.

    Geliked door 1 persoon

 2. Hihi, leuke limerick! En het park en museum van Tervuren staan inderdaad op mijn lijstje met uitstappen die ik in België wil doen. Al ga ik wachten tot het museum opnieuw open is, dan kan ik ook binnen gaan kijken (al is het maar omdat het mijn oud-collega’s zijn die de renovaties geleid hebben en ik dus ook hun werk wil zien 🙂 ).

  Geliked door 1 persoon

   1. O, nou verstaan ek😀 Ons hou almal asem op, maar met politici weet mens nooit! Ons nuwe president boesem darem baie meer vertroue in, maar hy het ’n groot taak om die gemors wat Zuma agtergelaat het, reg te maak. Ons voel baie meer positief👍

    Geliked door 1 persoon

 3. Een prachtig park hebben ze daar, in Tervuren. Blij te vernemen dat het museum voor midden-Afrika binnenkort terug de deuren opent. Ook al werd veel van wat er wordt getoond destijds gewoon uit Afrika weggehaald… gestolen, zeg maar.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik zit al keilang te wachten tot het museum weer opengaat! Dan wil ik een museumbezoek combineren met een wandeling want inderdaad: erg mooie omgeving daar.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.