(g)een vuiltje aan de lucht

on

Plateau van Duisburg. Zuid-Dijleland vanochtend.


 

geen vuiltje aan de

lucht. een vliegtuig trekt een streep

in een blauw kader.


 

Ik breng zoon vier naar de zorginstelling en stap dan nog even het inclusiepad op. De zon schijnt opnieuw volop en in de verte hangt een sluier om de kerktoren. Buiten het gekwetter van vogels is het er stil. Of toch bijna, want hoog boven mij trekken volle vliegtuigen witte strepen in het blauw. Ik hoor nog net het gehum van hun motoren.

Hoe mooi ook, dat wolkenloos blauw, zuiver is het dus niet. Er IS wel degelijk een vuiltje aan de lucht, bloklettert onze krant vanochtend. Het klimaat lijdt onder luchtvaart en luxe. De teneur is duidelijk: wie vliegt, leeft op (te) grote voet. Of wie op (te) grote voet leeft, vliegt. Het is maar hoe je het wil bekijken. En de impact ervan op ons klimaat is veel groter dan men tot nu toe dacht. Ik verzin dat niet, hoor. Recente studies wijzen het uit: het wereldwijd toerisme, het snelle reizen en het (relatief) goedkope vliegen doen de ecologische voetafdruk aanzienlijk toenemen. Het aantal vliegbewegingen op onze planeet is gigantisch en toch wordt – volgens het artikel – de internationale luchtvaart vrijgesteld van klimaatmaatregelen?

Ik herlees de zin vol ongeloof. Wat een vreemde wereld!


 • haibun: combinatie van haiku en proza
 • bron: de Standaard, 8 mei 2018

 

 

 

34 reacties Voeg uw reactie toe

 1. joke_dev schreef:

  Eén van de grootste vervuilers moet zich niet aan de regels houden. Geld…

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Straf, hè. 😣

   Like

 2. Mrs. Brubeck schreef:

  Moeilijk onderwerp, dubbel bedoel ik.
  We moeten op “ons” klimaat letten en normen halen; noodzakelijk, maar… tegelijk maken ze zware vervuiling supergoedkoop; kan je mensen dan kwalijk nemen dat ze voor 25€ het vliegtuig nemen naar Venetië? Ook wij willen de wereld zien en nemen daar ongegeneerd het vliegtuig voor.
  Ben ik het daar mee eens, neen, maar als men geen maatregelen neemt tov de lokroep van het geld en de commerce zal er weinig veranderen.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dubbel is het zeker. Snel en goedkoop in vergelijking met andere manieren van reizen. En er zijn zoveel mogelijkheden …

   Geliked door 1 persoon

 3. perdebytjie schreef:

  Baie moeilike onderwerp…vervaardiging, landbou, voorsiening van voedsel, bou van huise, winkels ensovoorts, treinritte, gebruik van internet om hierdie blogs te skryf, selfs vervaardiging van fietse…alles het ’n impak op die omgewing. Ons almal het ’n voetspoor. As mens eerlik wil wees, moet ons totaal afstand doen van die moderne leefwyse en terugkeer na die basiese dinge van oorlewing.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat laatste klopt maar realistisch is het niet, hè.

   Geliked door 1 persoon

   1. perdebytjie schreef:

    Enigste uitweg is dat die wêreldbevolking drasties moet verminder, maar hoe dit gaan gebeur, wil ek liewer nie weet nie.

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    🙄 Snap ik.

    Geliked door 1 persoon

 4. storminjehoofd schreef:

  Ik vind het absurd dat er vluchten bestaan tussen bijvoorbeeld Parijs en Amsterdam. Die vliegtuigen halen zelfs nooit hun kruishoogte. De reistijd tussen beide stadscentra is sneller met de trein.

  Geen van mijn vliegreizen was memorabel, vooral stresserend eigenlijk. De terugreis uit Wenen met de trein was dat wel. (met dank aan de Eyjafjallajökull) Die enkele treinreis kostte wel dubbel zoveel als het heen- en terug ticket met het vliegtuig. Idem voor de boottrip naar IJsland. Dat prijsverschil is waar het probleem zit.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Onbegrijpelijk soms, inderdaad. Er gaan stemmen op om de relatief korte verplaatsingen – onder de 1000 km staat er – met de trein aantrekkelijker te maken.

   Like

 5. omabaard schreef:

  Ik pleit onschuldig met een man met vliegangst😊.
  Maak treinen goedkoper en comfortabel, vb slaaptreinen waar nodig, maar misschien is ook daar een nadeel aan verbonden…..

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Zelf heb ik nog nooit gevlogen. Veel te bang voor. 😣 Goede en snelle treinverbindingen zijn milieuvriendelijk maar je geraakt er geen oceaan mee over.

   Geliked door 1 persoon

 6. Matroos Beek schreef:

  Mooi die haibun.
  En neen, ik doe niet mee aan die goedkope vliegtuigreizen. Ik heb sowieso al vliegangst, dus ik associeer goedkoop met onveilig. Wat wellicht onzinnig is, maar zo ben ik nu eenmaal. Aan vliegen heb ik een hekel. Ik doe het alleen als het niet anders kan. Tot nu toe vloog ik zeven keer, maar mijn angst werd er niet minder om. Reizen en het onderweg zijn, daar kan ik best van genieten, maar niet als ik moet vliegen. 😩
  In ieder geval vind ik het schandalig dat men de auto’s wel aanpakt maar deze grote vervuilers niet.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ik ga er van uit dat de berichtgeving klopt en was toch geschrokken.

   Geliked door 1 persoon

 7. Anna Vdo schreef:

  Een paar jaar geleden naar Berlijn gevlogen maar daarvoor was het meer dan 30 jaar geleden naar Canada, beetje moeilijk met het openbaar vervoer 😆, en op familiebezoek… Dus al bij al vrij beperkt.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Soms is een alternatief echt moeilijk… 😉

   Geliked door 1 persoon

 8. Le petit requin schreef:

  Compleet absurd, maar vooral zo fout, dat vliegtuigen niet (zwaarder) belast worden op hun milieuimpact. Ik las het vroeger ook al eens: treinen e.d. moeten tax betalen op de elektriciteit of brandstof die ze gebruiken, vliegtuigen niet. Ergo: met de trein van Basel naar Brussel kost bijvoorbeeld 100 euro; met het vliegtuig amper 30 euro. Alhoewel ik zeker niet vrijuit ga (ik reis veel en heb – zeker de laatste jaren – meermaals gevlogen naar verre bestemmingen), vind ik het zeker op die korte afstanden te zot voor woorden dat vliegtuigen er zo goedkoop vanaf komen (op lange afstanden zijn de alternatieven nu eenmaal moeilijker, wat niet wegneemt dat er ook daar maatregelen nodig zijn). Want ja, hoe kan je mensen nu overtuigen een ecologisch alternatief te kiezen, wanneer ze met een vliegtuig én sneller én goedkoper af zijn… Ik heb mijzelf ondertussen voorgenomen voor korte afstanden geen vliegtuigen meer te nemen en de langere vluchten te beperken (dit jaar bijvoorbeeld niet, al weet ik ook dat voor veel mensen één jaar niet vliegen nog altijd gigantisch veel vliegen is in totaal…).

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   De logica op beleidsniveau is soms/vaak ver zoek. En we denken allemaal aan onze portemonnee en ons comfort, hè. Knap voornemen!

   Geliked door 1 persoon

 9. AnneMarie schreef:

  Wij hebben ons ook zitten verbazen dat vliegen eigenlijk veel goedkoper is dan treinen. Ga veel liever met de trein dan vliegen. Soms kan het niet anders en met de trein ben je het dubbele kwijt.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Daar moet dus wat aan gedaan!

   Like

 10. liesonderweg schreef:

  Helemaal anders, maar ‘k blogde ook een ‘vuiltje’ vandaag…
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😃 Ik ga kijken!

   Geliked door 1 persoon

 11. fluwijn schreef:

  We leven in een vreemde wereld. Mensen nemen tegenwoordig het vliegtuig naar de andere kant van de aardbol met hetzelfde gemak als ze de fiets nemen om naar de bakker om de hoek te gaan. En iedereen vindt dat de normaalste zaak.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ik sta daar telkens weer van te kijken. Misschien omdat ikzelf geen enkele behoefte voel om te vliegen.

   Like

 12. Trudy schreef:

  Mooie foto. Zoon naar zorginstelling, ik denk dadelijk aan mijn zoon, nu 38 en voel met je mee, al weet ik verder niets, maar iets met kinderen vreet aan een mama. Ook al zijn ze liever dan lief, kan zo zwaar zijn.

  Ik vlieg niet, boven mijn hoofd merk ik de gevolgen, woon dicht bij Schiphol, een hel. Bij ons hoeven ze bijna niks af te dragen en ze vervuilen enorm. Bij ons zouden ze de trein goedkoper moeten maken. Vliegen is vaak niet sneller als je alle wachttijden er bij optelt, vreselijk uren wachten in hallen, brrrrrrrrrrrr

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Hallo Trudy
   Wij zitten niet zo ver van Brussels Airport maar ze vliegen hier gelukkig al vrij hoog over. Zoon vier – een twintiger- is inderdaad ernstig meervoudig gehandicapt. Hij gaat deeltijds naar een zorginstelling vlakbij. Je herkent het dus. ☺

   Geliked door 1 persoon

   1. Trudy schreef:

    Hier zetten ze de landing al in, bij bepaald wind kun je ze bijna pakken. Ja, met lezen pik ik dat er dadelijk uit. hartelijke kus op je moederhart.

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Dankjewel. 😊

    Like

 13. Yova schreef:

  Het lijkt wel moeilijk dat je zoon naar zorginstelling moeten brengen. Ik voel met jou mee. Vervuiling in de de lucht. Ja mensen moeten wel vliegen. Wij hebben geen auto. We nemen trein om te reizen. Toch mooie foto’s heb je gemaakt. Natuur is wel belangrijk! Daar voel ik gemak erbij. Fijne dag gewenst.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dank voor je reactie. Momenteel is er een goed evenwicht tussen tijd thuis en tijd in de zorginstelling. Zelf heb ik nog nooit gevlogen…

   Like

 14. hennie van ee schreef:

  Nu ken ik ook de haibun

  Geliked door 1 persoon

 15. Esther Cuyvers schreef:

  toen het terrorisme Amerika trof heeft het luchtverkeer een aantal dagen stil gelegen boven Amerika en toen hebben slimmeriken meteen gebruik gemaakt om een aantal metingen te doen… toen we dat op een reportage zagen hebben we meteen gezegd dat vliegen niet meer in onze reizen voorkwam… en als het dan zou gebeuren we ‘groene kilometers’ zouden kopen voor de vliegreis. die groene kilometers dienen om in de wereld de natuur te beschermen. natuurlijk het stelt even je gemoedsrust om te vliegen ‘gerust’, maar idd we moeten er meer bij stilstaan, en omdat vliegen snelle handel is gaan de ‘leiders’ er geen commissie op leggen voor het klimaat…

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Bewuste overweging!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.