IKIGAI

Een bonte, multiculturele collectie. Samen op éénzelfde tafel in een boekhandel in de stad. Neuzen in dezelfde richting, de ruggen niet naar mekaar gekeerd. Zo lagen ze daar, de boeken over hygge, lagom, mindfulness, shinrin-yoku en ja, ook ikigai. Er ging een bel aan het rinkelen, want vorige week hadden we het er nog over toen twee ex-collega’s hier op bezoek waren en vol enthousiasme vertelden over Japanse theeceremonies en een boekje dat de moeite waard was.

Na wat geblader heen en weer, besluit ik het goedkoopste mee naar huis te nemen. En het moet gezegd: voor 12,99 euro is het boekje van Ken Mogi best wel mooi uitgegeven. Tien hoofdstukken tekst, doorspekt met ‘oosters’ aandoende afbeeldingen, foto’s en quotes allerhande. Die laatste in meerdere talen zelfs.

Thuis blader ik erdoor en ik vind vragen en antwoorden terug uit de stresstherapie, uit de slaaptraining, uit de Kerntalentenmethode, uit de boeken rond burn- en bore-out, … . Allemaal hulpmiddelen die ik aansprak tijdens de hersteltijd. En ondanks verschillen in terminologie en oorsprong, lijken ze allemaal variaties op eenzelfde thema.

Een boek over Ikigai. Klein, eenvoudig én verfijnd, zoals ook andere dingen in de Japanse cultuur. Ik denk aan bonsai en kerselaars in bloei, aan haiku’s en origami, aan respect, gestileerde interieurs en kleine vrouwen met waaiers.

In die sfeer ligt ikigai. Je reden (gai) om te leven (iki). Een beschrijving van geneugten en bedoelingen van het leven. Geen holle of hoogdravende filosofie, maar aandacht voor kleine gelukjes die iedereen op elk niveau elke dag in wel honderd dingen kan vinden. Regendruppels op je huid, een klaproos in de avondzon, een baby in je armen, de eerste framboos uit de tuin, een lief woord van een dierbare, een mooie zin die je wil vasthouden,  … . Dat soort dingen.

Auteur Ken Mogi, een Japanse neurowetenschapper, beschrijft achtereenvolgens de vijf pijlers waarop ikigai gebaseerd is.

1 klein beginnen

2 jezelf loslaten

3 harmonie en duurzaamheid

4 genieten van kleine dingen

5 in het hier en nu zijn*

Onder ideale genetische en klimatologische omstandigheden hét basisrecept voor een lang en gelukkig leven. En naar het schijnt vind je dat onder andere in Okinawa, één van de vijf ‘bluespots’ op aarde waar de mensen een abnormaal hoge levensverwachting hebben. Voeg daar nog wat matig eten en drinken bij en een gevoel van samenhorigheid en je ikigai is klaar! 😉

Ik heb het boekje graag gelezen. Eraan geslurpt als aan mijn koffie tussendoor. Geknabbeld en gekauwd als op het koekje bij die koffie. Het is zo’n boek dat je achterlaat met een goed en voldaan gevoel. Ik moest ervan glimlachen, de wiebelingen van de voorbije dagen gingen weer wat liggen en ik begon als het ware in haiku’s te kijken en te denken. 🙂

20170712_105256

op de vijver drijft

een roze lelie, ze drinkt

de hemel niet leeg

~

dauwdruppels op het

jonge gras kietelen de

wereld vroeg wakker

~

in het hart van de

storm is het stil. alleen de

krekels tjirpen voort

 


Ken Mogi, Ikigai. De Japanse wijze om het doel van je leven te ontdekken.

*Elke pijler wordt uitvoerig beschreven en geïllustreerd in het boekje.


 

 

 

18 gedachtes over “IKIGAI

 1. Leuk om te lezen over hoe je je beter kunt gaan voelen
  Gevat in woorden, nogal star. Mode en cuktuur bepaalt.
  Vreemd dat de Japanners ceremonies heben om rust
  te creeeren. Bittere noodzaak omdat hun cultuur van nu
  verknipt is. Extreme stress en prestatie. Door de globalisering.
  Pik uit alles iets op.
  Schrijf ook rustig je gedichten.
  M.i. is poëzie rustgevend en duudelijkheid en oplossend, inzichtelijk
  als je het naleest.
  Beter gebruik je de taal van poëzie…daar zij. GEEN regels.
  Zoals wel geldt voor haiku etc.

  Geliked door 1 persoon

 2. Een ikigai, een reden tot bestaan, is nodig om te kunnen genieten van het leven.
  De 5 puntjes kloppen echt.

  Je haiku’s zijn mooi, je eerste prachtig! Ik zie er een beeldspraak in die me treft.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.