over koorts, insomnia en hygge lezen

Vier uur in de ochtend en ik lig in waakmodus, terwijl het huis slaapt onder een dons van rust. De ademhaling van zoon vier versnelt en het is tijd voor actie. Een suppo, een droge pyjama en verse lakens. 22 is hij en hij laat het gewillig gebeuren. Lichte smile op zijn gezicht. Gisteravond kreeg hij plots hoge koorts en dan loert epilepsie om de hoek. We braken een gezellig etentje bij vrienden te vroeg af, omdat we er niet gerust in waren. Gelukkig was er veel begrip.

Vijf uur in de ochtend en zijn ademhaling vertraagt weer. Terug naar quasi normaal. Een rustig in en uit. Ik lig te woelen als een rat onder een te warme dons. Twijfel of ik zou opstaan of niet. Nu niet. Nu nog niet. Misschien val ik weer in slaap. In mijn hoofd borrelen gedachten en ideeën, maar ik focus op de ademhaling van de echtgenoot.

Tevergeefs. De slaap komt niet terug. Ik sluip naar beneden, zet de laptop aan en sla een deken om me heen. Op dit uur is zelfs de verwarming in slaapmodus. Ik scrol door de opgeslagen links op Facebook. Kerst – appelgebak. Reestoofpot. How to hygge your reading life. Goed nieuws voor boekenwurmen … .

En lees nieuwsgierig wat er staat. Dat het lezen van (literaire) verhalen niet alleen goed is voor je mentale gezondheid, maar ook voor je lichaam. Je kan beter om met dubbelzinnigheid, je beweegt je comfortabeler te midden van onzekerheid en chaos en je bent sneller geneigd een open houding aan te nemen tegenover de wereld en de dingen. Mooi meegenomen. Bovendien vergroot lezen je groeiende mindset, waardoor je de dingen in een nieuw licht gaat zien, geprikkeld en gestimuleerd wordt. Bijleert en creatiever wordt. En, last but not least, culturele activiteiten als lezen worden ook gekoppeld aan een lager lichaamsgewicht. Hoera en hoezee! Hoe meer ik lees, hoe slanker ik word dus.

Ik besluit in 2017 Weightwatchers te laten voor wat het is en weer meer in leesboeken te duiken. Liefst hygge. In een cosy hoekje bijvoorbeeld. Met een zacht dekentje en een comfortabele hoodie. Geurkaars op de kast en een dampende kop koffie of thee op het leestafeltje naast je. Omringd door lekkere leessnacks. En dat allemaal voor heel veel slow reading. De kilo’s zullen eraf vliegen!

Lijkt me een geweldig idee. Misschien val ik zo dan weer terug in slaap.

(bronnen: bookriot.com en herhealth.nl)

Categorieën:losse gedachten, over handicap enzoTags: , , , , , , , , ,

23 Comments

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.