over koorts, insomnia en hygge lezen

Vier uur in de ochtend en ik lig in waakmodus, terwijl het huis slaapt onder een dons van rust. De ademhaling van zoon vier versnelt en het is tijd voor actie. Een suppo, een droge pyjama en verse lakens. 22 is hij en hij laat het gewillig gebeuren. Lichte smile op zijn gezicht. Gisteravond kreeg hij plots hoge koorts en dan loert epilepsie om de hoek. We braken een gezellig etentje bij vrienden te vroeg af, omdat we er niet gerust in waren. Gelukkig was er veel begrip.

Vijf uur in de ochtend en zijn ademhaling vertraagt weer. Terug naar quasi normaal. Een rustig in en uit. Ik lig te woelen als een rat onder een te warme dons. Twijfel of ik zou opstaan of niet. Nu niet. Nu nog niet. Misschien val ik weer in slaap. In mijn hoofd borrelen gedachten en ideeën, maar ik focus op de ademhaling van de echtgenoot.

Tevergeefs. De slaap komt niet terug. Ik sluip naar beneden, zet de laptop aan en sla een deken om me heen. Op dit uur is zelfs de verwarming in slaapmodus. Ik scrol door de opgeslagen links op Facebook. Kerst – appelgebak. Reestoofpot. How to hygge your reading life. Goed nieuws voor boekenwurmen … .

En lees nieuwsgierig wat er staat. Dat het lezen van (literaire) verhalen niet alleen goed is voor je mentale gezondheid, maar ook voor je lichaam. Je kan beter om met dubbelzinnigheid, je beweegt je comfortabeler te midden van onzekerheid en chaos en je bent sneller geneigd een open houding aan te nemen tegenover de wereld en de dingen. Mooi meegenomen. Bovendien vergroot lezen je groeiende mindset, waardoor je de dingen in een nieuw licht gaat zien, geprikkeld en gestimuleerd wordt. Bijleert en creatiever wordt. En, last but not least, culturele activiteiten als lezen worden ook gekoppeld aan een lager lichaamsgewicht. Hoera en hoezee! Hoe meer ik lees, hoe slanker ik word dus.

Ik besluit in 2017 Weightwatchers te laten voor wat het is en weer meer in leesboeken te duiken. Liefst hygge. In een cosy hoekje bijvoorbeeld. Met een zacht dekentje en een comfortabele hoodie. Geurkaars op de kast en een dampende kop koffie of thee op het leestafeltje naast je. Omringd door lekkere leessnacks. En dat allemaal voor heel veel slow reading. De kilo’s zullen eraf vliegen!

Lijkt me een geweldig idee. Misschien val ik zo dan weer terug in slaap.

(bronnen: bookriot.com en herhealth.nl)

23 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Falderie schreef:

  Ook wel benieuwd naar die Hygge. Ineens lees je er overal over…

  Geliked door 2 people

 2. Sandra schreef:

  Mooi… ik ga dat ook doen. No more WW, ik ga lezen! Ik heb trouwens denk ik het perfecte hoekje om het helemaal hygge te maken! Merci voor de tip! 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Graag gedaan. 😉

   Like

 3. ms schreef:

  De koffie en het kaarsje en het boek, jà. Maar een dekentje gebruik ik (nog) niet. Maar ik heb wel een schommelstoel.

  😉

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Werkt ook wel, denk ik. 😉

   Like

 4. Zalig. We lezen ons dus slank 😃
  Hoe gaat het met zoonlief? Knuffel 🌸

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Momenteel wat beter. De dokter komt nog langs.

   Geliked door 1 persoon

   1. Sterkte, en beterschap!

    Geliked door 1 persoon

 5. Matroos Beek schreef:

  Een mooi vooruitzicht met dat lezen!
  Ik hoop dat het ondertussen beter gaat met jullie zoon.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Aan de antibiotica en dus zou de koorts morgen echt moeten zakken. ☺

   Geliked door 1 persoon

   1. Matroos Beek schreef:

    Ik duim ervoor. Sterkte en hopelijk een betere nacht.😌

    Geliked door 1 persoon

 6. matroos schreef:

  Beterschap!voor zoon.

  Van slapen schijn je trouwens ook af te vallen,je kunt dan natuurlijk niet eten.Maar lezen én slapen is geen combi,het is het één of het ander.Die lekkere leessnacks zijn dan wel eigenlijk taboe toch?

  Geliked door 1 persoon

 7. Eilish schreef:

  Al is lezen helemaal de max, ik hoop dat je ’s nachts toch je uren slaap mag hebben hoor.
  Hopelijk heeft de zoon ook goeie nachten in het verschiet!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Meestal wel hoor.

   Like

 8. Mrs. Brubeck schreef:

  Ik heb er nog nooit van gehoord, maar als je er slanker van wordt…count me in 😂😂.
  Dat vroeg wakker zijn en beginnen piekeren en/of denken, hier net hetzelfde…
  Ik hoop dat je zoon snel beter is en wens je veel mooie, warme momenten!
  Liefs!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. De gedachte alleen al … Dat je van lezen afslankt 😉

   Geliked door 1 persoon

 9. Kathleen schreef:

  Wat mooi…
  Ik heb dit jaar de negentiende-eeuwse Engelse roman herontdekt. Dat is echt puur ontsnappen naar een tragere wereld, heel ontspannend. Daar vergeet een mens inderdaad zijn tussendoortjes van 🙂
  Extra snel afslanken: lezen op de hometrainer!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Die klassiekers heb ik allemaal meer dan eens gelezen. ☺

   Geliked door 1 persoon

 10. Ik vond de 5 minutenkuur van Claudia (Van Avermaet) al vrij spectaculair, maar er bestaan blijkbaar nog straffere wondermiddeltjes! 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😂 dat is een goeie.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.