Gezandstraald

Als verwachtingen hoog gespannen staan, wil de realiteit die wel eens neerslaan. Loeihard, als de regen die gisteren viel. Striemend als stormwinden aan zee.

Je raadt het al. Ons allereerste bezoek aan het door sommigen onder jullie bejubelde kustplaatsje De Haan aan Zee (Coq sur Mer zonder Le in het Frans!) viel letterlijk en figuurlijk in het maartse buienwater.

Na een uitgesponnen, autorit van 2 uur (met dank aan de gebruikelijke ellende op die ellendige Brusselse Ring) , parkeerden we onze auto zo rond 16.45u aan het Koninklijk Plein in De Haan. De loden lucht dempte het late namiddaglicht. Een gure wind nam ons net niet in een wurggreep. We waren dringend aan koffie toe en omdat Tearoom Beaufort – wat een toepasselijke naam op deze stormachtige dag – zowat de enige zaak was die open bleek, streken we daar neer voor een bakje troost en Portugese gebakjes, aan tafel gebracht door roodgestrikt personeel.

Van waar we zaten, hadden we zicht op het pittoreske stationnetje van De Haan aan Zee. Prachtig van kleur als de zon schijnt, denk ik. Ondanks de aanzwellende dreiging, zag ik een korte wandeling nog wel zitten, maar de echtgenoot voelde zich niet al te lekker en toen het bij het verlaten van de tearoom ook nog eens begon te regenen, was zijn zin om te gaan lopen al helemaal over. Dan maar met de auto tot aan de dijk waar ik door het halfopen raam bovenstaande foto nam. Het zou de enige blijven van ons blitsbezoek aan De Haan.

Aangezien we voor 18.00u bij onze B&B moesten aanmelden en die middenin de polders lag, reden we, vergezeld van wind en slagregen, weer even landinwaarts. Hoeve Welgelegen, hoewel een articulatorische ramp voor onze uiterst sympathieke West-Vlaamse gastvrouw Sophie, maakte haar/zijn naam gelukkig helemaal waar. Een b&b met sterallures (waarover later meer) in Vlaamse woonstijl, piekfijn en met veel smaak afgewerkt en ingericht. Kamer ’t Stil Genot werd de onze voor een nacht. Terwijl buiten de wind loeide en de regen tegen de ruiten sloeg.

De weerapp voor woensdag voorspelde ook al niet veel soeps, maar het zou tot een uur of 11 wel droog blijven. Rees de vraag wat ik zou doen: in mijn eentje De Haan gaan verkennen terwijl de echtgenoot naar zijn driedaags congres vertrok en dan later met de tram naar het station van Blankenberge reizen om de trein naar huis te nemen of – om mogelijke vestimentaire problemen te vermijden – met hem mee naar Blankenberge rijden, zodat ik al korter bij het station was voor het geval mijn geplande strandwandeling in het water zou vallen.

Ik koos voor het laatste en maar goed ook. Want het was een hondenweer. Zo’n weer waar je geen hond doorjaagt. De zon liet zich, ondanks het halfverborgen gele symbooltje op de app, van geen kanten zien. Het zand vloog waar het vliegen kon en overal doorheen. Buiten twee honden en een handvol dapperen was er geen kat op de dijk. Op het strand hield ik het net lang genoeg vol om dit filmpje van 10 seconden te draaien. (Voor wie het niet gelooft: ik sta ter plaatste stil en draai heen en weer met de smartphone. De wind en het zand doen de rest. ๐Ÿ™‚ )

Tot overmaat van ramp bleken bovendien zowat alle koffiezaken op de dijk gesloten. En ik zou koste wat het kost mijn 10000 stappen halen.

Al moest ik daarvoor de beschutting van de winkelstraat in duiken. De geuren van Rituals maakten weer wat goed. Ik at nog een kom dagsoep en net toen ik besloot de middagtrein naar huis te nemen, brak er toch wat blauw door de wolken.

Met dank aan AnneMarie voor het aanleveren van een betere titel.

33 gedachtes over “Gezandstraald

  1. Herinneringen hier… schoonouders hebben er 50 jaar een app gehad, onze kinderen kenden geen andere vakanties dan daar. We maakten er heerlijke periodes door, in weer en wind! Jammer voor jullie dat het net nu zo slecht was!
    Ps: Beaufort is nu niet direct dรฉ beste taverne van De Haan ๐Ÿ˜๐Ÿ™ƒ.

    Geliked door 1 persoon

  2. Prachtig vind ik dat (filpmje). Zo heb je wel het gevoel te leven niet ?
    In alle geval, onze hond krijg je in dat weer niet echt buiten. We starten de wandeling wel altijd maar na 50 passen kijkt ze me dan aan, en draait ze om terug naar huis.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.