we slaan weer een blogpagina om …

Met 917 gepubliceerde berichten op zijn conto begint dit blogverhaal stilaan uit naden en voegen te barsten. Nooit gedacht dat dit

“probeersel, een stukje therapie misschien, een hersenoefening ook, om niet te verzanden in louter huishoudelijke taken” (september 2015)

na relatief weinig moeite maar vooral veel letterpret zou uitgroeien tot deze lijvige turf van gespuide gedachten, private ontboezemingen en poëtische stuiptrekkingen. Stilaan sluipt ook het beeld van een potentieel eindpunt mijn kreukelende kronkels binnen. Want zou het niet mooi zijn dit boek te sluiten net vóór de 1000ste bladzijde? Zou het niet goed zijn het aan het einde van een lustrum dicht te klappen en met een schone lei te herbeginnen?

Het voorbije blogjaar was noch inhoudelijk, noch cijfermatig gezien ‘top’. Zelf was ik niet altijd tevreden over wat ik schreef en evenredig met het aantal logjes (157) liepen ook bezoekersaantallen en bezichtigingen met ongeveer een kwart terug terwijl het aantal volgers (413) bleef stijgen. (Dat laatste vind ik eerlijk gezegd een beetje verdacht …) .

De top vijf van meest gelezen logjes vind ik verrassend en toch ook weer niet. Slechts één post dateert uit het aflopende blogjaar. De andere vier zijn één of meerdere jaren ouder.
1 Anna of wie ik in een notendop ben, werd met stip het meest gelezen. Net geen 1000 keer. De mens is een grage gluurder. Zonder verplichtingen, zonder engagement. 😉

2 ogen en burn-out . Zonder de burn-out van 2014 zou dit blogavontuur nooit zijn begonnen, vermoed ik. Het aantal burn-outs blijft stijgen en mensen zoeken antwoorden en herkenning. Over de impact van een burn-out/bore-out op ogen en zien vind je maar weinig of geen info … .

3 Anna las de Acht bergen van Paolo Cognetti. Af en toe schrijf ik hier leeservaringen neer. En die zijn doorgaans wat langer uitgesponnen. Handig als die titels ook toevallig vrijwillige of verplichte nummers zijn op scholen en in leesclubs. 😉

4 parels onderweg Een stukje over een literaire trouvaille die via onze krant in mijn schoot belandde, met name een mooi gedicht van Alexander Wolfram. De ondertitel is hier niet voor niets ‘Een letterleven’. 🙂

5 narcistische woede . Een gedicht dat ik schreef nadat een ouderlijke brief me op mijn kinderlijke grondvesten deed daveren. In deze Trumpiaanse tijden heeft men het vaak over de toxische impact van narcisme op liefdesrelaties, maar je leest maar zelden iets over de verborgen, maar ingrijpende effecten ervan op ouder-kindrelaties.

Morgen verwijzen we 2019 voorgoed naar blog- en andere annalen. Moge 2020 in vele opzichten mooier, beter, warmer, eenvoudiger, gezonder, leerrijker, verbindender, knusser, trager, groener en ook een beetje poëtischer worden.

Ik wens het jullie van harte.

Liefs, Anna

35 reacties Voeg uw reactie toe

 1. liesonderweg schreef:

  Gewoon doorgaan, sommigen lezen je graag…
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Ik zit nog niet aan 999 hè. 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Matroos Beek schreef:

  Natuurlijk ga je door, toch? Wat zou ik je mooie schrijfsels missen…
  Ik wens je een fijne jaarwisseling.
  Tot in 2020!

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Voorlopig wel. 😁 Een gezellig oudjaar voor jou en wie je lief is en ja, tot in 2020.

   Geliked door 1 persoon

 3. wonenincaldese schreef:

  Ik lees je graag al reageer ik niet al te vaak. Misschien moet je heroverwegen te stoppen na 2500 blogs? 😀

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Haha. Lijkt me momenteel een iets te ambitieus streefdoel. 😊

   Like

 4. Ik lees altijd alles wat je schrijft, en met veel plezier. En zoals ze zelf zegt: 999 is nog niet bereikt. 🙂 Hoe dan ook, ik wens je een goede jaarwisseling en veel (schrijf)pret in het nieuwe jaar.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Dankjewel Peter. 😊

   Geliked door 1 persoon

 5. omabaard schreef:

  Je moet je poëtisch schrijven onderhouden, naar mijn bescheiden mening😉. Blijven oefenen, ik lees hier pareltjes.
  Ook voor jullie allen een vriendelijk, gezond en tevreden 2020.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Da’s heel lief, Omabaard.

   Like

 6. Ik hoop dat je schrijfplezier houdt. Ik lees hier graag. Fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2020.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Het schrijfplezier blijft. 😊

   Like

 7. Het komt er niet van om alles te lezen wat ik wel zou willen lezen. Hier bij jou pak ik er sinds dit jaar zo af en toe met veel plezier graag eens een pareltje uit.Gelukkig zit je nog niet aan die 999. 🙂
  Ik wens jou en de jouwe een rustige en veilige jaarwisseling, en alle goeds voor 2020.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Overdaad schaadt altijd hè. ☺

   Geliked door 1 persoon

 8. Koen schreef:

  Ik kom graag bij je lezen. Een dingetje mis ik … je lay out van een jaar of drie, vier geleden. Bovenaan een ‘zwart-wit’ foto die pas opkleurde als je de cursor erover heen bewoog. Zo mooi. Fijne jaarwisseling voor jou en je geliefden.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Ja, die eerste opmaak vond ik zelf ook de mooiste. 😊

   Geliked door 1 persoon

 9. Zelf zou ik het wel erg jammer vinden als je stopt met bloggen hoor.
  Heel veel geluk voor het nieuwe jaar!

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Het is niet omdat je er af en toe wel eens aan denkt dat je het ook effectief doet hè.

   Like

   1. Dan is het goed. 😉

    Geliked door 1 persoon

 10. bentenge schreef:

  Persoonlijk vind ik 55k bezichtigingen en net geen 13k lezers best wel veel. Natuurlijk is een propere lei altijd weer “uitnodigend”. Persoonlijk denk ik dat er voor velen gewoon van alles te veel is. Te veel beeldjes, te veel posts, te veel vertelseltjes. Als ik het “professioneel” zou bekijken dan is de zeer sterk dalende trend in mijn aantallen een heel sterke uitnodiging om er mee te stoppen. Ik overwoog het al regelmatig, maar ga het toch niet doen.
  Gezien mijn laatste kwartaal in 2019 hoop ik voor mezelf alvast van harte dat 2020 beter wordt. En ik dank je dat je dat samen met mij hoopt. 😉 Ik wens jou en de jouwen alvast ook een prachtig 2020 toe.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Je hebt helemaal gelijk, hoor. 😊 En ik lig gelukkig niet wakker van dalende cijfers. Ik stel gewoon vast.

   Like

 11. Morgaine schreef:

  Djez…. zoveel lezers? En dan valt het tegen als het terug loopt? Vrouw! Dat heb ik nog bij lange na niet gehaald ooit ever, whahaha als ik daarom zou moeten stoppen met bloggen, nou dan was ik allang weg geweest.

  Ik ga rustig door, en jij ook, i know 😉 Niet altijd de tijd, soms haal ik even in, soms gooi ik weg als het teveel is, van iedereen dan… en dan ben ik er weer even, maar ga alsjeblieft door! Ook al, vind ik het nog altijd jammer van je nieuwe lay out, hahaha die neem ik voor lief 😉

  Ik wens jou en de jouwen een heel mooi 2020 toe~!

  X

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Dankjewel. Tot volgend jaar.

   Geliked door 1 persoon

   1. Morgaine schreef:

    Hi!!! het is 2020, hahahaha

    Geliked door 1 persoon

 12. joke_dev schreef:

  Probeer al je blogs te lezen en geniet er steeds van. Blij hier ooit bij jou belandt te zijn. Veel leesplezier en stof tot nadenken.
  Wens jou en al degene die je lief zijn, een gezond, balansrijk 2020

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Dat doet me veel plezier, Joke!

   Like

 13. wannderful schreef:

  Voor jou ook een rustig en gezellig jaareinde en een inspirerend nieuw begin, omringd door je gezin!

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Dank voor je lieve wensen. Veel geluk en reisplezier in 2020.

   Geliked door 1 persoon

 14. fluwijn schreef:

  Cijfers zeggen niet alles. Inhoudelijk is dit zonder twijfel een top blog. De virtuositeit waarmee u schrijft is zeldzaam in blogland. Ik kom hier heel graag lezen.

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Een hele fijne reactie waarvoor dank.

   Like

 15. enerziek schreef:

  Dat je meer volgers krijgt, is omdat blogland groeit en er veel naar elkaar wordt gelinkt. Ik heb afgelopen jaar maar 5 posts gezet of zo dus meer dan 100 vind ik véél 😀

  Ik zou zeggen, blijf maar lekker bloggen want we zijn verslaafd aan je schrijfels, maar als het niet meer goed voelt is de bladzijde omslaan ook goed. 🙂

  Beste wensen voor dit jaar!

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Dank je. Er is voorlopig nog genoeg zin en stof. 😊

   Geliked door 1 persoon

 16. Le petit requin schreef:

  Ik zou het heel jammer vinden je schrijfsels niet meer te kunnen lezen, dus ik hoop dat je schrijfgoesting tot ver na dat 1000e bericht reikt 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Het spookt soms door mijn hoofd. We zien wel.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.