zo was het weekend

Bakken zon, geen streepje regen en een uit de kluiten gewassen wind deelden hier de voorbije week de lakens uit en dat zie je. De grond is droog als kurk. Op de beek achter het huis moeten flirtende en moederende eenden het stellen met water van amper drie vuisten hoog.

Ik breng een zoveelste koffer vol verse kleren naar de zorginstelling. Zoon vier zit er nu al bijna zeven weken in lockdown. In de verte toert een tractor. Hij trekt strepen in het land. Strenge voren zijn het. Alsof ze het uitzicht in toom proberen te houden. Aan de teugel. Ik rij onmiddellijk terug naar huis. Zie hoe op veluxen en vensterbanken een babyroze waas ligt. Overal ligt bloesemstof. Bomen en struiken baden in uitbundig groen. Een nieuw weekend nestelt zich aan onze voeten.

Over de telefoon speelt de Kleine Prins Sinterklaas. Gisteren was hij nog overtuigd ruitenwasser. Kinderfantasie is een buigzaam iets. ’s Namiddags skypen we met zoon vier. We zien hoe zijn medebewoners buiten zitten voor het vieruurtje, terwijl hij binnen wacht tot we in beeld springen. Hij ziet er ontspannen uit, lacht breeduit, duwt zijn neus tegen het scherm en loopt na enkele minuten weer weg om rondjes te draaien. Twee opvoedsters van dienst tonen trots hun nieuwe beschermende schorten. Via Messenger zien we hoe ons prinsesje vorderingen maakt bij het kruipen. Haar sluipen wordt complexer. Even gaat die poep omhoog, ze trekt een knietje bij en reikt dan weer verder naar het speelgoedje dat haar mama plagerig buiten haar bereik houdt. Zoon drie en zijn geliefde krijgen we vandaag zelfs even in levende lijve te zien. Hun nakende verhuis wettigt het ontlenen van ons Volkswagenbusje voor een rit naar het containerpark. Hoe onnatuurlijk het ook is, we doen wat men van ons vraagt. Geen geknuffel dus en kort bijbabbelen met 2 m tussenruimte. Het voelt onwennig, dit nieuwe normaal. Maar alles is beter dan niets. De avond vliegt om met The Parent Trap. Een heerlijke feelgoodfilm voor een relaxte zaterdagavond.

Zondagochtend bij de bakker maak ik van mijn hart een steen. Ik negeer de taart die me verleidelijk toelacht. Verse rabarber uit de tuin lonkt en smelt niet veel later weg in een ovenverse cake. Languit op het terras lees ik Het Oude Land van Dörte Hansen uit terwijl de echtgenoot met het strooiwagentje rondjes rijdt op het gazon. Het groen smeekt om kalk en voeding en voor dinsdag is er eindelijk wat regen beloofd. Ik installeer me met de laptop aan de tuintafel onder de parasol. Hoor hoe het koor buitengeluiden aanzwelt. Bij één van de buren wordt een container met bouwafval gevuld. De inslagen zijn zo duidelijk hoorbaar dat ik, als ik dat zou willen, stenen kan tellen. Maar dat doe ik niet. Ik hoor vogels fluiten en uit het niets kwaken plots weer kikkers.

Voor het avondeten wandelen we ons dagelijks blokje-om. Vandaag leggen we een ‘acht’ in ons parcours en we zijn nog niet aan het einde van de eerste lus als een flikkerende ziekenwagen ons voorbij giert. Hij stopt zo’n honderd meter voor ons uit. Er ligt iemand op de grond. Ik zie een gele helm en een fiets, bijna aan de voet van de in wielerkringen beruchte helling. 17%. Een kuitenbijter voor wie naar boven moet. Een dolle en gevaarlijke afdaling voor wie te weinig afremt. Iemand knielt bij het slachtoffer neer. Een handvol omstanders kijkt toe. We slaan af voor de tweede lus van onze acht. Aan het ijssalon in het dorp staat een file. Op alles wat tot zitten leent, ondanks de richtlijnen, likken mensen aan ijskoude horentjes. De dag slaat heerlijk zomers dicht en corona lijkt ver weg.

26 gedachtes over “zo was het weekend

  1. Zo raar dat het nu al weer zo droog is. Zo kort geleden was alles te nat. Ik zie het aan mijn kleine vijvertje. Sterk gezakt. Het weer was heerlijk. Vakantiegevoel. Voor vandaag mag ik de laatste oranjebol. Heerlijk! Je leest Het oude land! Veel leesplezier. Ik lees Ina Boudier Bakker. De klop op de deur. Heerlijke familiegeschiedenis van honderd jaar geleden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.