huismusgewijs

Vrijdagavond en weer slaan we een week om. Na twee dagen in overwegend grijs valt elk kleurverschil op. Een gelige filter trekt over het avondlicht. Sfumato in sepia. De dampende kruinen lijken niet meer van deze wereld en er hangt onweer in de lucht. Op de leipannetjes van de houten aanbouw klinkt geroffel maar veel meer dan dat wordt het hier niet. Een Schone Dochter deelt een prachtige regenboog boven de Leuvense skyline. Bij vrienden verderop vallen dikke hagelbollen uit de vergeelde lucht. Ons gras, dat kraakte van droogte en roestte als een oude fiets, oogt onmiddellijk weer groener. Omgekeerd evenredig met het onweer, zwellen vanuit de verte verzen aan :

’s Nachts mengt een man

de kleuren van morgen

in een pot waarop staat

voor dag en dauw.

In het licht weet hij pas

of het goed is gebeurd.

uit Kleur van Bart Moeyaert

Ik weet niet of het door die avondlucht komt maar tegen mijn natuur in waag ik een gok. Gooi 28 euro op tafel zonder te weten of wat ik krijg bevallen zal. Het komt door een ietwat aparte uitsmijter in het nieuws vanavond. Aandacht en reclame voor een lilliputtig cultureel initiatief onder de wimpel van Theater Box. Fluisterbrieven van een ondeugende deerne van Dertigers-actrice Katrijn Govaert.

Wie intekent, krijgt elke week een brief van Katrijns alterego, Catherine. Zeven weken lang. In retro handschrift, op mooi papier en verzegeld met rode was en stempel. Want de inhoud – brieven van een gegoede jongedame uit het begin van de 19de eeuw aan haar hartsvriendin M. – heet strikt vertrouwelijk en licht ontvlambaar te zijn. De (betalende) lezer mag over haar verveelde schouder meelezen/meelurken. De gedachten en fantasieën die ze aan het papier toevertrouwt, zouden Jane Austen zonder twijfel doen blozen, klinkt het. Maar de stijl belooft even romantisch en dramatisch te worden als die van Katrijns grote voorbeeld … .

Zo draag ik, van thuis uit en zonder fysiek risico te lopen, coronaproof – al moet de brief misschien eerst nog in quarantaine 😉 – mijn steentje bij aan een sector die bloedt. Het wordt dus uitkijken de volgende weken. Mijn oren spitsen of ik de postkoets al hoor. Vol verwachting naar buiten schrijden, verlangen naar het moment waarop het zegel breekt en opgaan in een ultieme vorm van onthaasting:

Dan haakt zijn blik in de mijne. Verzenlang. De tijd staat stil. …” (uit één van de Fluisterbrieven)

Actrice Katrijn Govaert uit 'Dertigers' schrijft pikante brieven ...

21 gedachtes over “huismusgewijs

 1. Dat klinkt boeiend. Ik ga eens verder googelen. Het is me precies ontgaan? Fijn initiatief alvast en mooie veilige steun voor de bloedende sector.
  Ook ik heb vaak het gevoel dat ik mooie ideeën wil en moet steunen. Ook met de horeca ben ik echt begaan, hopelijk gaan er niet teveel over kop nu.

  Geliked door 1 persoon

   1. Tjiens, ik kijk altijd naar het vrt-nieuws, dat moet dan net die ene keer geweest zijn dat ik in slaap ben gevallen bij de zoveelste Corona herhaling 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.