een herenleven

wat voorafging

In het holst van de nacht slaat mijn lijf aan het waken. Het is welgeteld 11 minuten over 1 als ik om een onduidelijke reden wakker schrik. Ik voel met mijn hand tot waar de echtgenoot rustig ligt te slapen. Verder is het zo stil als een nacht kan zijn. Als er een muis was, zou je ze zo kunnen horen. In de verte geeft zelfs de bosuil niet thuis. Was een droom de boosdoener, dan ben ik het verhaal ondertussen kwijt. Misschien is het toch een streepje spanning. Onderhuids en onbewust. Morgenvroeg mag zoon vier voor het eerst in 3 maanden voor een weekend naar huis. Vraagtekens over hoe dat zal gaan, vullen mijn hoofd. Je weet op voorhand niet hoe rekbaar zijn autisme zal zijn. Op het dakje net onder de slaapkamerramen begint het te druppelen. Een monotoon geroffel, nu eens zacht, dan weer luider, is het volgende halfuur mijn gezel. De slaap komt echter niet. Dus loop ik even naar beneden, nip wat van een glas koude melk en eet een kiwi gold. Tegen drieën val ik uiteindelijk toch weer in slaap.

een zomerse zaterdag

Na een overwegend grijze en klamme week is de lucht vanochtend stralend blauw. De zon is al vroeg uit de veren en de buitentemperatuur voelt best aangenaam. Na het ontbijt mét broodjes en dubbele krant staan we om half 10 stipt en gemaskerd aan de zorginstelling. Niet veel na de huisbel stormt zoon vier naar buiten en hij neemt moeiteloos zijn plekje in onze ‘bus’ weer in.

Thuis rent hij stante pede naar de piano. Van valse noten of slepende toetsen trekt hij zich niets aan en hij tokkelt er als vanouds op los. Rent dan weer van de ene kamer naar de andere. Binnen de 10 minuten branden alle lichten, staan binnen- en buitendeuren wagenwijd open, zijn enkele ramen weer lappensklaar en is elke licht verplaatsbare zetel opzij geschoven. In de snoezelruimte is een razzia gehouden. Zoon vier is thuis.

’s Namiddags volgt voor hem een tweede hoogtepunt, Terwijl ik vecht tegen een dipje, maait de echtgenoot/ kasteelheer/tuinman/klusjesman het gras. Zoon vier huppelt er vrolijk achteraan en tussendoor. Hij is helemaal in zijn nopjes.

Ik bak een snel chocoladetaartje voor bij de koffie en op ons bordes wanen we ons – zelfs zonder butler – de koning te rijk. Foto’s van familie en vrienden die na de lockdown hun eerste uitstap mét terrasje doen of hun voeten onder tafel schuiven in een hip restaurant krijgen ons niet jaloers. Zoon vier is thuis en we hebben hem gemist. Hem naar huis halen kon alleen onder strikte voorwaarden; in ons eigen kasteel blijven, geen boodschappen met hem doen en liefst zo weinig mogelijk contact met andere bubbels. Daar houden we ons aan. We hebben al andere offers gebracht en het mooie weer maakt veel goed.

Ik schiet nog enkele foto’s van wat momenteel bloeit en groeit in de tuin en als ik mijn ‘galerij’ op een schaduwplekje doorblader, valt mijn oog op de ovalen plaatjes op de rug van onze verweerde tuinstoelen. Een koopje indertijd. Veel goedkoper dan het label laat vermoeden. Vie de château. Exclusive quality.

Wel, ja. Een herenleven. Zo voelt het, een hele zomerse zaterdag lang.

29 gedachtes over “een herenleven

   1. Gelukkig is juli al half om. Hoewel we voorzichtig moeten blijven, is het toch wel erg fijn dat het contact met ouderen en in jullie geval met jullie zoon langzaam maar zeker weer wat genormaliseerd wordt. Het is jullie van harte gegund. ♥

    Geliked door 1 persoon

   2. Ja, dat is het dubbele steeds, Anna. Wij houden ons hart ook vast bij bepaalde beelden. Als je ziet hoe druk het gisteren bij Sprookjespark de Efteling was, dan vraag je je echt af of mensen wel beseffen wat er speelt. Onnadenkendheid en onachtzaamheid zal straks terugslaan op anderen, vrees ik. En dan mogen natuurlijk de ouderen en de kwetsbaren hun kleine stukje herkregen vrijheid, warmte en liefde weer inleveren. ;-(
    Laten we hopen dat het meevalt.

    Geliked door 1 persoon

  1. 😊 Nu weten we ook weer hoe vermoeiend die zorg soms kan zijn. Jaja, allemaal beelden uit eigen tuin. Hij is formeler dan die van jou maar nu op zijn mooist met heel veel rozen, een toefje lavendel hier en daar en roze geraniumsoorten.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.