Anne with an e

“I’m so glad I live in a world where there are Octobers. It would be terrible if we just skipped from September to November, wouldn’t it? Look at these maple branches. Don’t they give you a thrill—several thrills? I’m going to decorate my room with them.” ―

L.M. Montgomery, Anne of Green Gables

Het is al dagen geleden dat de ochtendzon hier nog eens door de ramen naar binnen scheen. Oktober is tot nog toe grauw en nat en van krimpende dagen, in mist en wolken gewenteld, die de warme herfstkleuren vergrijzen. Ik krijg er kriebels noch wiebels van. En als bovendien onheilspellende coronaberichten humeur en lilliputterplannen dreigen te benevelen, kan wat beeldbuisescapisme echt geen kwaad. Zo kun je, gestolpt in eigen bubbel, van onder een wollen dekentje, onderduiken in een pandemieloze tijd en wereld.

Op zoek naar een alternatief voor Outlander vond de echtgenoot de Canadese serie Anne with an -e op Netflix, een bewerking van een boek van Lucy Maud Montgomery uit 1908. De rurale setting en kostuums doen wat denken aan Little House on the Prairie van een kleine halve eeuw geleden, terwijl Anne zelf een meer zwaarmoedige versie lijkt van Pippi Langkous, met dezelfde sproeten en voskleurige vlechten.

Het recept is klassiek: een verschopt weeskind probeert haar weg te vinden in een vijandige wereld maar met een rugzak vol trauma’s is dat niet evident. Vandaar dat Anne vaak onderduikt in een fantastische, alternatieve realiteit waarin ze Prinses Cordelia is. Ze is, om het met een understatement te zeggen, een geval apart; de scheidingslijn tussen aandoenlijk en irritant flinterdun. Net als haar adoptieouders, ongehuwde broer en zus Marilla en Matthew Cuthbert uit Avonlea op Prince Edward Island, moet je als kijker aan haar wennen. Ze praat in hoofdletters en uitroeptekens, stijlfiguren en literaire quotes en is niet vies van drama. Anne is veel in één: optimistische overlever met een ongebreidelde verbeelding en enthousiasme, feministe avant la lettre, impulsief heethoofd, verwonderd romanticus, naïeve wijsneus en speurder naar zielsverwanten. Een polariserende figuur in de kleine, conservatieve Canadese gemeenschap aan het eind van de 19de eeuw waarin ze per vergissing (Matthew en Marilla hadden een adoptiejongen gevraagd om hen te helpen op de boerderij) terechtkomt. Ook al past ze zich aan, ze lijkt haar tijd honderd jaar vooruit, zoals de ietwat bevreemdende titelsong You were ahead by a century het treffend verwoordt.

Je houdt van Anne of je houdt niet van haar. En dat geldt ook voor de serie als geheel, denk ik. Voor elk cohort fans is er een regiment haters. In een recensie noemde The New Yorker de serie een ‘verraad’ aan het sentimentele, maar charmante boek dat al decennia lang een wereldhit is, zelfs in Japan dat jaarlijks vliegtuigladingen leestoeristen in Canada dropt. Deze bewerking uit 2017 zou te donker zijn en qua sfeer en emotie haaks staan op het populaire kinderboek.

En misschien is net dat ons geluk. Want we kennen het originele boek (en de sequels) niet en kunnen dus onbevangen, alsof corona niet bestaat, kijken naar een aflevering uit deze bijzondere reeks.

39 gedachtes over “Anne with an e

 1. Blij weer wat van je te lezen…
  Anne with an E staat al een tijdje op “my Netflix list”, maar ik kijk eigenlijk niet zo vaak Netflix en totnutoe zijn er steeds andere series of films die mijn voorkeur kregen…

  Geliked door 1 persoon

 2. Eigenlijk wilden wij geen netflix, we wilden niet te veel voor de TV hangen, maar voor het ogenblik is het aanbod zo bedroevend dat het me niet verbaast dat zovelen het in huis haalden.

  Maar of het verhaal me zou bekoren? Ik betwijfel het.

  Je kan er maar plezier aan beleven.

  En, ik sluit me aan bij hen die zegden dat je gemist werd. Dat is zo.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb de reeks vorig jaar uitgekeken. Het was wennen voor mij, want ik las jaren geleden het boek en zag als kind ook de reeks Road to Avonlea…
  Maar eenmaal ik gewend was aan de ‘nieuwe’ Anne, was ik wel helemaal méé 😄

  Geliked door 1 persoon

 4. Dag Anna! 🙂
  Iedere keer opnieuw schrik ik op als ik dat Anne with an e lees, euh, ja, riep je mij? Nee. Toch niet. Klinkt me zo bekend in de oren, zoveel keer dat ik mijn naam moet uitleggen. En hoe spreek je het dan uit? Ann of Anne? Ah Anne, An-NE! Weet je wel, zoals het geschreven staat. (en dan lap ik mijn dochter hetzelfde, het is Janna, Jan-NA, weet je wel, twee n’en, zoals het geschreven staat, neen niet Jana! Jan-NA!)
  Maar dit terzijde.
  Ik ben eens beginnen kijken, het sprak me niet aan en ik ben gestopt. Ik lees echter zoveel enthousiaste reacties, dat ik het misschien toch nog eens een kans moet geven.

  Geliked door 1 persoon

 5. Deze serie staat al vanaf dag 1 geloof ik dat het uitkwam op Netflix in mijn lijst, maar ik ben er nog steeds niet aan gestart… terwijl ik andere series wel heb verslonden. Nu wacht ik met smart op The Crown, heet volgende seizoen, intussen kijk ik naar 24, nooit eerder gezien, inmiddels start seizoen 4, maar ook nog gewoon via tv series etc.

  Deze blijft wel staan in mijn lijst, noem het intuïtie dat ik er nog steeds aan het wennen ben na het zien van de trailer ooit, hahaha

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik had je (nog) niet gemist 😉 (hang hier de laatste tijd weinig rond) – sorry! – maar het is altijd fijn jou te lezen. Ook al gaat het over dingen die mij helemaal niets zeggen… (geen tv, geen Netflix). Het beeld, en het verhaal, spreken me wel aan, dus wie weet: ooit nog eens het boek 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.