friluftsliv

Te midden van deze lockdown light en bloedrode coronacijfers begint een mens al eens te panikeren over het voortbestaan van de nakende feesten zoals we ze kennen: een koffietafel na het kerkhofbezoek met Allerheiligen, kinderen en kleinkinderen samen rond de gulheid van de Sint, culinaire gezelligheid met Kerst, lang vooruitgeplande familie- en of vriendenweekends op verplaatsing, … De kans dat ze kunnen doorgaan zoals we ze wensen, wordt met de dag kleiner, om niet te zeggen onbestaande. De roep om alternatieven klinkt luider. Want hoe kunnen we, veilig en op afstand, de regels voor samen-zijn volgen nu oktober bijna zijn biezen pakt en november staat te trappelen van kou en ongeduld?

Buiten blinkt het terras van nattigheid maar de geraniums bloeien nog lustig door. Tussen de gevallen herfstbladeren, kastanjes en beukennootjes schieten her en der paddenstoelen omhoog. Op een zonnig moment zijn die roestkleuren prachtig, maar het is niet omdat het seizoen kleur heeft dat het ons ook mentaal kleur geeft. Psychologen waarschuwen nu al voor te veel lastigheid en lifestyle magazines geven tips om ons coronaproof te wapenen tegen donkere dagen.

Naar het schijnt kan mentale framing helpen om het doemende wintergrijs uit je hoofd te bannen, aangezien het wel degelijk je gevoel en ervaring kan beïnvloeden. Dus waarom het niet over een Scandinavische boeg gooien en ons herontdekte friluftsliv* van de lente en zomer verderzetten? Hoe houden ze in het Hoge Noorden het leven licht?. De Standaard wijdt er vandaag het Magazine aan, maar vond het warm water niet uit. National Geographic, The Guardian en andere internationale bladen en blogs waren hen voor.

Op het ogenblik dat ons leven zich traditiegetrouw naar binnen keert, roepen ze op om het weer naar buiten keren. Zoals een wollen trui na het wassen en ongeacht het weer. Er is geen slecht weer, zeggen de Noren. Er zijn alleen slechte kleren.

Vandaar deze tips (met toevoegingen van mezelf):

1 Werk aan je weerbestendigheid. Alleen het naar buiten gaan zelf heet lastig te zijn. Eens je buiten bent, valt het allemaal best mee. En je kunt je erop kleden. In laagjes, weet je wel. En met een aangepaste jas. Een slechtweerjas. Een regen- en windjas. Een bitterekoujas. Een nattesneeuwjas. Een ziltezeejas. Een woudjas. Een veldjas. Een …jas.

2 Neem warmte en een rugzak mee. Warme soep in een thermos bijvoorbeeld. Of zoete chocolademelk. Straffe koffie. Glühwein. Gemberthee. Een dekentje en een plooibaar zitje voor een picknick onderweg. Of voor een winterbbq in eigen tuin, op eigen terras, in eigen serre.

3 Steek meer licht aan, niet alleen binnen maar zeker ook buiten. Maak een kampvuur waar het mag. Of plaats een vuurkorf of een terraskachel en wees gul met kaarsen en lantaarns. Ze brengen licht en sfeer. Kijk samen naar de sterren en de maan. Discussieer nog eens over de plaats van de Grote en de Kleine Beer. 😉

4 Bak alsof je leven ervan afhangt. Doe moeite en verlekker je op de geur van appel en kaneel, van noten en pompoen, van chocola met een vleugje karamel.

5 Noem dit de opwindendste tijd van je leven en als je dat vaak genoeg herhaalt, ga je het misschien nog geloven ook. Wees weerpositief. Hul je in weeroptimisme en zie regen niet als een last maar als een onwaarschijnlijke kans. 🙂

Natuurlijk kunnen we de Noorse filosofie niet zomaar vertalen naar ons leven in het kleine en dichtbevolkte Vlaanderen of Nederland. Het Noorderlicht schijnt hier niet. De maagdelijke sneeuw die bossen, bergen en uitgestrekte vlakten in het Hoge Noorden verlicht, zien we hier zelden. Wie een tuin heeft of vlakbij een park of bos woont, hoeft natuurlijk niet ver te gaan. Traag langs de vloedlijn lopen, geest en haren laten uitwaaien en kleingelukjutten op het strand … geweldig allemaal, maar niet als je daarvoor eerst anderhalf uur in de wagen moet en ter plaatse geen warm toilet voor handen hebt … .

En toch vind ik de tips inspirerend. Je kunt er wat mee om alternatief en coronaproof sociaal samen te zijn. Zeker als je mobiel en gezond bent. Als je zelf kan bewegen om niet te verkleumen als bovenstaande tips toch niet water- en koudedicht zouden zijn. Want hoe moet het bijvoorbeeld met mensen in een rolstoel? Met een looprek, sondevoeding of een zuurstoffles? Hoe hou je hen in friluftsliv voldoende warm en droog? Daarover heb ik jammer genoeg nog niets gelezen en ook zij moeten deze coronaherfst en -winter door.


friluftsliv* : openlucht- of buitenluchtleven. Een term die Henrik Ibsen in zijn gedicht On the Heights (1859) voor het eerst gebruikte.

16 gedachtes over “friluftsliv

 1. Het moeilijkste is inderdaad naar buiten gaan.
  Ik doe het vandaag door samen met de kinderen naar ons vroeger boerendorp te rijden, een week te vroeg naar het kerkhof te gaan, wandelen in ‘onze’ bossen. Er gaat een kan koffie en thee mee en versgebakken vlaai.

  Geliked door 1 persoon

 2. Fijn om lezen, moeilijk om uit te voeren, vrees ik.

  Maar…..ik ben goed bezig. Ik overloop even de puntjes:-)

  1. Ik ga elke dag buiten, fietsen of wandelen, enkel flinke regen houdt me tegen.

  2. Gisteren ging ik wandelen met vriendin, we hadden een warme thermos thee mee, die we opdronken op een bankje aan het water, koekje bij de hand.

  3. Van de maan kan ik intens genieten. Houtvuren doe ik niet, niet ideaal voor het milieu, hoe gezellig ook

  4. Bakken doe ik zelden, net iets te lui?, , zoet eten in de winterse donkerte des te meer. Helaas, maar ben ik nu verontschuldigd?

  5. Weerpositief blijven, soms lukt het, soms helemaal niet, maar ik doe mijn best, beloofd.

  De bijlage van de Standaard moet ik nog lezen, gezellig dicht bij het haardvuur op gas,bij de lamp met zonne-energie (bestond die maar…), en onder een lekker warm dekentje.

  Geliked door 2 people

 3. Wij zijn al begonnen om de tuin een gezellig mogelijk aanzien te geven voor de komende winter. Er staat intussen al een mooie herfststukje voor de schuifpui op het terras. Een paar teruggevonden olielampen moet het licht in de tuin brengen dit najaar.
  Verder zit ik al een tijdje op een virtuele vakantie hoog op de krijtrotsen aan de Franse kust. Dat bevalt me heel goed tot nu toe. Om zo mogelijk wat in conditie te blijven probeer ik tussen de buien door af en toe een wandelingetje te maken. Als het weer me echt niet aanstaat, dan spring ik op de hometrainer. Kortom: als het zo wat doorgaat, komen we de coronatijd wel door.
  – Groeten uit Fryslân.

  Geliked door 1 persoon

 4. Gelukkig je vertelt ook waar die frilutsliv vandaan komt… tijdens het lezen zat ik al, het wat? of de wat? Wat is het…. 😉

  Ja, zo heb ik altijd al gedacht tijdens de winters, de Noren, Finnen, Zweden, zelfs Denemarken al… Maar ook ooit hier, de boeren… het is tijd om naar binnen te keren, tegelijk ook te zorgen dat je zo nu en dan buiten bent. En ook de winter ken hele mooie zonnige dagen met blauwe luchten, dat blijven wel mijn favo dagen 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.