over slapen

Ik moet eerlijk toegeven dat ik altijd een slechte slaper geweest ben. Vroeg wakker, bij het minste geluid rechtop in bed, muizenissen over de voorbije dag die aan je hoofd blijven knabbelen. Veel slaap heb ik niet nodig. Een uur of vijf, zes en ik ben zo fris als een hoentje. Misschien zie ik er niet zo uit, maar het voelt wel zo. Maar vier uur of minder, dat wreekt zich hoe dan ook.

Slaaphygiëne checken dus. Ruime en verluchte kamer – check. Niet te warm, niet te koud – check. Geen zware inspanningen voor het slapen gaan – ook check. Kamillethee, kruidenmengelingen, Sedinal gewoon en Forte, Valdispert, allemaal geprobeerd, niets helpt. Het wordt erger. De dokter schrijft Zolpidem voor. “Begin met een half pilletje.” Doe ik nu al een jaar of acht. Goed kan dat toch niet zijn? Ik zoek alternatieven.

Mindfulness, relaxatie-oefeningen, praten met lotgenoten, … Ik heb zelfs een workshop “Beter slapen in 5 weken met ACT (Acceptance and Commitment Therapie)” geprobeerd. Probleem blijft. Maar ik blijf hopen op een wonder. En zie… De nacht van 31 augustus op 1 september beslis ik om geen pilletje te nemen en … ik slaap tot de wekker me wakker zingt. Misschien zit het echt wel gewoon tussen de oren. Omdat ik weet dat ik niet naar school moet en mag thuisblijven en overdag een dutje kan doen als het nodig is. Toegegeven, het is nog niet perfect. Ik kan de nachten dat ik doorslaap nog altijd op één hand tellen. Alles kan nog altijd beter dus, maar als de zandman me nu in de steek laat of ik in het holst van de nacht wakker schrik, is het omdat één van de zonen (te laat) thuiskomt of weer vertrekt om voor zonsopgang aan de rand van de visvijver te zitten. De karpers bijten dan het best, naar het schijnt.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.