gevangen in een bore-out?

Ik heb weer wat bijgeleerd de voorbije dagen. De man van het loopbaancentrum heeft wellicht gelijk. Nadat ik hem mijn verhaal verteld had en hij een blik had geworpen op mijn cv, suggereerde hij voorzichtig dat er naast een burn-out, misschien ook wel sprake was van een bore-out. En nu ik het boek van Frouke Vermeulen gelezen heb, zou dat wel eens kunnen. Al vond ik dat het eerste deel van de titel Vechten tegen Verveling. Gevangen in een Bore-out. zeker niet op mij van toepassing was.

Had ik het gevoel dat ik me ‘verveelde’ – vervelen als synoniem voor niet weten wat doen – op school? Als ik de overbodige of te lange info-, personeels- en vakvergaderingen niet meetel, zeker niet. Ik had voldoende werk met bijblijven, lezen, lesvoorbereidingen en werkbladen maken en taken verbeteren. Toetsen deed ik niet zo vaak. Althans minder vaak dan mijn collega’s. En als ik vond dat ik te weinig wist of mijn werkbladen en powerpoints niet goed, mooi of actueel genoeg waren, ging ik zelf wel op zoek naar meer en beter om mijn leerhonger en hang naar perfectie in mijn werk te stillen.

Maar ik had wel het gevoel dat ik voortdurend moest inhouden, afremmen en dan wachten, heel veel wachten… Dat wachten op alles en iedereen was er te veel aan. Het staat zelfs bovenaan mijn lijstje van stressoren. Misschien liep ik te ver voorop? Zoals in één van de verhalen van Grote en Kleine Beer. Nu ik er even bij stil sta … in die vergelijking klopt eigenlijk iets niet, want ik ben maar 1 m 56 …, maar dat is een ander verhaal, natuurlijk. Omkijken en merken dat er bijna niemand volgt, kan ook frustrerend zijn, tenzij je de wedstrijd wil winnen. Bovendien vinden de anderen het helemaal niet leuk dat je vooruit loopt. Het wekt jaloezie en afgunst. Het maakt hen bang. Zo is het mij althans gezegd.

Kortom, te lang leven met frustraties en stress, wat ook de oorzaak zij, vreet aan je energiepeil. Tot de maatstok aangeeft dat er niets meer in de tank zit. Dat je dringend moet bijtanken of de verwarming doet het niet meer. Je auto valt stil en moet getakeld worden. Of dat het vat af is en er een nieuw moet gestoken worden.

Ik blijf hier met opzet vaag. Deze blog staat namelijk online. In theorie zouden er dus ook collega’s kunnen meelezen die niet op de hoogte zijn van de onderliggende redenen voor dit sabbatjaar.

(Tussen haakjes: toen ik de spelling van sabbatjaar even checkte en las dat het ook sabbatsjaar mag zijn, zag ik ook dat dat eigenlijk een jaar werkonderbreking is met behoud van loon. Ik zou hier dus beter een andere term gebruiken, maar sabbat(s)jaar klinkt zo mooi joods dat ik het toch maar behoud.)

Frouke noemt en herbenoemt een aantal onderliggende oorzaken van bore-out: te weinig, te eentonig of te repetitief werk, te weinig creativiteit, werk onder je intellectueel of ander niveau, te weinig uitdaging en afwisseling, te weinig autonomie en vrijheid om zelf beslissingen te nemen, geen voldoening meer, te veel regeltjes, geen match met de collega’s, te weinig prikkeling, kenmerken van hoogsensitiviteit en/of hoogbegaafdheid die niet (h)erkend worden, het niet kunnen uitleven van je sterke kerntalenten …

Daar heb je het. De man van het loopbaancentrum heeft ook een kerntalentenanalyse gedaan en wat blijkt? Mijn vier sterkste kerntalenten kwamen in mijn werk te weinig aan bod, terwijl ik mijn kleine kerntalenten – je zwakke kanten dus – dagelijks moest inzetten. Dat is om problemen vragen, naar het schijnt.

Tot slot. Achteraan in het boek bespreekt Frouke wat je – naast een job zoeken die beter bij je past uiteraard – allemaal kan doen om van je bore-out te herstellen. Als ik de suggesties op haar lijstje afvink, ben ik, al zeg ik het zelf, de afgelopen maanden heel goed bezig geweest. Eén ding heb ik echter volledig over het hoofd gezien … Omdat ik er geen flauw idee van had.

Ook voeding heeft blijkbaar een invloed op wat je voelt en hoe je denkt. Er zijn zelfs voedingsspecialisten die ‘voedingsgidsen bij vermoeidheid en pijn’ op de markt hebben gebracht. En één van hen zit in Leuven nota bene. Daar moet ik heen dus! Ik kijk snel op haar website en merk dat de vroegst mogelijke afspraak kan ingepland worden rond … Sinterklaas.

Wachten dus en hopen dat chocolade niet op haar lijst van verboden producten staat…

6 gedachtes over “gevangen in een bore-out?

  1. Net op je blog terechtgekomen. Mooi en treffend geschreven.
    Bedankt trouwens voor de leestip, dit boek staat meteen op mijn wishlist. Wat een taboe rust er ook op bore out, ik noem het zelf steeds burn out omdat het zo negatief klinkt dat je “verveeld” bent. Alsof je lui bent.
    De komende dagen zal ik je blog ook met veel belangstelling doorlezen!

    Groetjes,
    Camille

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.