Hoera!

Ik juich en maak een inwendig zegegebaar. Want dit voelt als een overwinning op de stressvlieg binnenin.

Vanochtend bijna twee uur onderweg geweest om zoon vijf veilig aan de school en de echtgenoot veilig op de werkplek te krijgen. Een ongeval op de Brusselse ring zet ook Leuven en omgeving onder druk en dus loopt alles vast, zelfs op de kleinste wegeltjes. Maar soit. Het belangrijke nieuws van dit herstelfront is dat ik er deze keer rustig bij gebleven ben. Geen hartkloppingen, geen opgejaagde insecten binnenin. Gewoon zen. Hoera!

Misschien de ideale gelegenheid om enkele boeken i.v.m. stressmanagement en burn-out in de kijker te zetten.

Elders op deze blog kwam het Stresslabo al eens ter sprake. Ik was er een half jaar bij manier van spreken kind aan huis en heb er wel wat geleerd. Het lab werd opgericht door dokter Anne-Marie Frisque en is ondertussen uitgegroeid tot een bloeiend anti-stressbedrijfje. En zoals dat hoort, schreef de dokter ook een boek. Over wat stress met jou doet en wat jij kan doen tegen stress. De kracht van stress heet het en je kan het zowat overal kopen. Ook op de website staat info die kan helpen. Meer lezen kan op http://www.stresslabo.be.

Dokter Luc Swinnen – de man achter de grote stresstest op tv eind vorig jaar – verschijnt regelmatig in de media, maar dan valt de man me telkens tegen wegens te vaag of te weinigzeggend. Zijn boeken over stress en burn-out graven gelukkig dieper dan de populistische clichés over die onderwerpen.

Te vriendelijk! focust op de mechanismen achter ons gedrag en geeft tips om toch meer voldoening en resultaat te halen uit je werk en je sociale relaties, zonder altijd ‘ja’ te knikken. En in Geef burn-out geen kans krijg je tips om burn-out te vermijden en aan te pakken. Handig voor zowel werkgevers als werknemers in de gevarenzone.

Heel revelerend vind ik vooral de verhalen van ervaringsdeskundigen. Mensen die het hebben meegemaakt.

De boeken van Maarten de Gendt (Opgebrand) en Freddy Withagels (Hoera! Ik heb een burn-out) kwamen hier eerder ook al eens ter sprake.

Maar vanuit Nederland is het aanbod ouder én groter. Marina Schriek bijvoorbeeld, twee keer slachtoffer van een burn-out, belooft je dat je in 7 stappen weer gaat stralen als je haar Gefeliciteerd met je burn-out leest.

Het verhaal dat tot nu toe de grootste indruk bij mij heeft nagelaten, is dat van Pierre Carrière, een Nederlandse schrijver en columnist. Je kan zijn e-bo(o/e)k Spaak (prachtige titel, sec, zonder franjes of gejuich) gratis downloaden vanop zijn website. http://www.pierrecarriere.nl.

Ziezo! Graag gedaan!

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.