inclusief koken

Ik heb sinds kort een nieuw statuut. Dat van vrijwilliger. Helemaal officieel, want inclusief een gehandtekende overeenkomst én een bewijs van goed gedrag en onbesproken zeden. 🙂

Voortaan ga ik enkele uurtjes per maand ‘helpen schrijven’ bij de Ga(n)zet, een digitale nieuwsbrief van de zorginstelling waar zoon vier deeltijds woont. Vlakbij en energiezuinig. 😉

Enkele weken geleden zat de uitnodiging voor de eerste redactieraad in mijn digitale brievenbus. Een vergadering die vlot en efficiënt verliep trouwens, want geprangd tussen de ochtend- en de namiddagshift van de andere – allemaal werkende – redactieleden. Na amper 45 minuten kon ik terug naar huis. Als vliegende reporter mét een deadline. Exact twee weken kreeg ik om een bezoek te brengen aan de vernieuwde ‘werkkeuken‘ en er een A4’tje rond te brouwen.

Ik maakte een afspraak met de verantwoordelijke en trok, gewapend met notitieboekje en smartphone, naar het inclusieve kookgebeuren in het Lokaal Dienstencentrum van ons dorp. Elke maandagvoormiddag koken dertien volwassenen met een visuele en mentale beperking er onder begeleiding van hun therapeuten en een trouwe schare vrijwilligers. Voor de hele groep en voor betalende inschrijvers, hoofdzakelijk ouderen die liever in gezelschap warm eten dan thuis in hun eentje.

Wie weinig of niets ziet, compenseert dat vaak met z’n gehoor en dat merk ik onmiddellijk. Je hoeft hier maar een woord te zeggen en ze herkennen je stem. Ik voel me ogenblikkelijk welkom en geef mijn ogen de kost, pendelend tussen keuken en eetzaal. De taken zijn netjes verdeeld en ieder doet wat ie kan. Peren schillen, wortelen snijden – al dan niet met slagershandschoen -, champignons snijden, balletjes rollen, look pellen, …  Ik sta versteld hoe vlot het loopt. Hun voelen en horen zijn scherp als de messen waarmee ze snijden.

Op het menu vandaag: wortelsoep, verrassingsballetjes Stroganoff en mascarpone met vers fruit. Tijdens de voorbereidingen wordt er gebabbeld – sommigen zijn echt niet op hun mondje gevallen en zelfs dat is een understatement 🙂 -, gezongen en geplaagd. Een ergotherapeute werkt ondertussen aan mobiliteit en zelfredzaamheid. Want deze locatie is nieuw en dus moeten er nieuwe trajecten gelopen worden. Eén voor één begeleidt ze iemand naar de toiletten en naar de keuken. Zo leren deze mensen nieuwe wegen voelen.

In de zaal is vandaag gedekt voor 36. Een recordopkomst sinds de start van het project eind september 2017. Ik noteer dat het nog wat zoeken is naar lekkere – de oudjes zijn blijkbaar kieskeurige klanten 🙂 – en haalbare menu’s – voorbereidingstijd en budget zijn beperkt -, maar deze vorm van inclusieve dagbesteding vinden de bewoners van de zorginstelling alvast ‘top’. Ze worden uit hun isolement gehaald, leren nieuwe mensen kennen en krijgen waardering voor wat ze kunnen. Dankbaar en apentrots poseren ze dan ook voor mijn cameraatje. Wanneer ‘hun’ artikel in de krant komt, willen ze tot slot nog weten.

Vrijdag, zeg ik. Dan staan jullie erin.

En dinsdag op de/het blog. Denk ik nog. Als we met zoon vier op tijd terug zijn van het chirurgisch dagcentrum. (De uitleg vind je hier.)


 

 

 

36 gedachtes over “inclusief koken

 1. Is de job een eigen keuze
  of kent dat een verplichtend
  karakter?
  Heb je ook nog een betaalde baan?
  Goed evengoed om iets te doen…
  Vraagje?
  Hoe groot is de keuken -> lees
  Aanrecht, pitten en kastjes
  Voor hoeveel mensen moet
  er gekookt worden?
  Serieuze vraag i v m naderende verbouwing
  op mijn week ( rev. centrum)
  Ideeën en beelden zOu ik graag eens zien
  Ter oriëntering

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk dat ze bij de zorginstelling erg blij zijn met een vrijwillig reporter met zoveel schrijftalent. Uw eerste reportage lijkt mij al meteen een schot in de roos. Wat een mooi initiatief is dat inclusief kookgebeuren.
  We zijn overigens collega’s. Ik ben ook een vrijwilliger met gehandtekende overeenkomst en mijn zeden is al even onbesproken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.