schelpjes tellen

Na

de vogels

en de vlinders

kwamen nu de schelpen: 

nonnetjes in wijde mantels, wulken,

strandgapers, hartschelpen en boormossels in zwaardschedes.

1000 dapperen raapten in winterkou hun vingers

blauw tot biodivers bewijs van klimaatgedrag terwijl verderop

aanrollende schuimkoppen strandden. Na afloop wachtte hen een ver-kwik-kend

bad en bioshampoo die hun verzande hoofden weer helemaal schoonspoelde.

🙂


 

Ook al zijn de ‘dagen van …’ en de ‘…teldagen’ nog nauwelijks bij te houden, toch kwam er dit weekend weer een groentje bij: de Grote Schelpenteldag aan onze (Belgische) kust. Een leuk item in het voor het overige vrij eentonige weekendnieuws. Door de winterse omstandigheden was de Teldag uiteindelijk niet zo Groot(s) als gehoopt, maar toch zakten naar verluidt een 1000-tal tellers naar 10 deelnemende kustgemeenten af.

Deze Teldag is blijkbaar een uitloper van een bestaand strandobservatienetwerk, SeaWatch-B genaamd. Daarin zitten zo’n 20 burger- of mariene wetenschappers die de toestand van de Noordzee nauwlettend in de gaten houden. Uitgerust en opgeleid door het VLIZ,  het Vlaams Instituut voor de Zee, doen deze Ambassadeurs van een Duurzame Zee regelmatig tellingen en metingen op het strand waarmee experts dan aan de slag gaan om trends vast te stellen of antwoorden te formuleren op zee- en strandvragen.

Ondertussen wachten we met spanning af welke schelp de telling wint en zo met de titel van Talrijkste schelp van de Belgische Kust gaat … drijven. Laat ons hopen dat er bij het tellen geen Russische onregelmatigheden zijn gebeurd, zodat de winnaar ook 100% zeker de winnaar is. 😉


 

Categorieën:dichtsels, fotorestjes, huis-tuin-keuken, losse gedachten, mooie plekkenTags: , , , , , , , , ,

annaberg

wifty op zoek naar schoonheid en positiviteit

16 Comments

  1. Ik ken te weinig namen van schelpen vrees ik om een goeie teller te kunnen zijn. Ik herinner me wel dat we vroeger aan de Noordzeekust (Cadzand, Nieuwvliet gingen wij altijd) nooit Scheermesjes zagen. Ik heb die voor het eerst gezien in Groot-Brittannië. Nu liggen onze stranden er vol mee.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.