de ochtend van de eerste dag

5u45

De ochtend kriekt in de Vaucluse. Van boven Mont Ventoux klinkt gerommel. Ik vang een glimp van buiten en zie hoe de lucht loodgrijs dichttrekt. In de verte kraait een haan. Hij houdt in. Alsof hij wacht. Verwacht. Op het ochtendterras schudt de wind de oleanders heen en weer. Luiken rammelen hier en bij de buren. Ik hoor de eerste malse druppels op het pannendak en dan een gestaag aanzwellend getik op de velux in de badkamer. Rikketikketik. Hagelbolletjes ketsen af en springen over de dakrand naar beneden. Het water stroomt aan weerskanten van ons straatje de helling af in de richting van het dorp. Het onweer heeft blijkbaar ook zoon vier gewekt want in de kamer naast ons schuiven kastdeuren heen en weer. Heen en weer. Heen en weer.

7u

Als ik beneden de gordijnen openschuif, zie ik nog net hoe een regenboog aan het oplossen is. Een halve draai naar links en daar priemt de zon al weer door de wolken. Het is de ochtend van onze eerste dag en Provence.

20190709_210408

7u30

Vanaf het ochtendterras hebben we uitzicht op een goudgeel vlak. Blauwe veldbloemen boorden het af. Ik stap de volle 300 m naar de bakker en weet weer waarom we dit dorpje voor de vierde keer al hebben uitgekozen. Een luxe als je voor verse croissants en chocoladebroodjes amper enkele minuten moet stappen. De zon zet de straten onder stoom en oleandergeuren vullen de lucht. Bij de bakker is het onweer en het water in de straten onderwerp van gesprek.

Quel orage! Pas de dégats? mompelt een voor mij binnensloffende man tegen de bakkersvrouw.

Nee, schade is er niet. Zo erg was het nu ook weer niet, denk ik net niet luidop. In de Tabac Presse Loto vind ik nog een weekendkrant van Het Laatste Nieuws. Gedrukt in Marseille staat erop. Ik maak rechtsomkeer(t) en wandel naar ons vakantiehuis terug.

Op de vroege terrasjes in de platanenlaan lurken mannen afwisselend aan hun sigaret en hun espresso. Een Franse gewoonte die ik telkens met verbazing gadesla. En vrouwen zijn hier ’s ochtends vroeg nergens te bespeuren, tenzij achter een toog of toonbank. Een troep dartele zwaluwen kringelt boven de platanen in hun schil. Het zijn geluksbrengers, die zwaluwen. Dat gelooft de mens naar verluidt al lang. Het wordt dus vast een stralende dag. 🙂

25 gedachtes over “de ochtend van de eerste dag

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.