Anna klaagt niet, althans niet over het weer

Gisteren zat ik om 9:00u bij de dokter. Niets ergs, hoor, maar we moeten nu ook voor elk papier, voor elk voorschrift op betaalde visite. (Het prikbord in de hal van de wachtkamer dat ooit wemelde van getelefoneerde, gratis briefjes aan patiënten oogt deze dagen leeg. En vergeeld. )

Ik had slechts twee handtekeningen, wat woorden en een stempel nodig voor de laatste maanden loopbaanonderbreking voor medische bijstand en voor een sociale correctie op het – zeer aanzienlijke – bedrag dat we betalen voor de afvalophaling. Vanaf nu automatisch, zegt de dame aan de onthaalbalie van de gemeente trots. Mits het zoveelste attest van de dokter, denk ik in stilte. De handicap en de daarmee verbonden incontinentie veranderen nochtans niet. Al heel zoon viers leven lang niet en toch moesten we tot nu elk jaar opnieuw een attest binnenbrengen, wilden we profiteren van een korting van 25 euro. De tegemoetkoming is ondertussen verhoogd naar 40 euro per jaar. Nog altijd een peulschil als je bedenkt dat meer dan de helft van ons restafval uit pampers bestaat, maar hé, we zijn blij dat er correcties bestaan en dus vullen we netjes onze papieren in.

Het was er koel en stil, in die medicinale wachtkamer. En de dokter had meer tijd dan een tijdje geleden. Meer praats dus ook. Terwijl hij mijn bloeddruk nam, vroeg ik hem of hij nu meer werk had met de hitte enzo. Minder was zijn kort antwoord. De mensen blijven binnen. Dat hij het allemaal wat vreemd vindt, zegt hij ook. Een mens kan blijkbaar niet zonder klagen. Want voor dit weer trekken we massaal op vakantie naar het zuiden. Staan we in rode en zwarte weekends in snikhete files te bumperen van jewelste. Lopen we uit fomo op het heetst van de dag te slenteren langs markten, monumenten en attracties. En als we dan gebronsd en gebruind terugkeren, vertellen we al wie het horen wil hoe goed we het wel niet hebben gehad. Hoe zalig het buiten ontbijten was. Hoe weldoend de blauwe luchten en de zon op je huid. Hoe verkwikkend en relax de lange avonden op het terras met een gekoeld drankje. En nu de warme lucht tot hier geblazen wordt, kruipen we achter onze gordijnen, rolluiken en /of geraniums, laten we terrasjes en feesten links liggen en slaan we aan het klagen … .

De leuze van de echtgenoot indachtig – liever te warm dan te koud 🙂 – klagen we niet. We hebben zelfs rustig en diep kunnen slapen vannacht, ook al bleef de buitenthermometer steken op 20°C. We schuiven gewoon wat met rust en activiteiten. Zo was het vanochtendvroeg op het pad naast de beek bijvoorbeeld zeer aangenaam fietsen (ik ben natuurlijk een gelukzak want ik moet geen Alpencols op zoals de renners in de Tour). De echtgenoot scheert vroeg de hagen (sommige met hoge toppen 😉 en het is bovendien voor eigen plezier en portemonnee en dus zonder haast) en deze namiddag staan er koers (met een hazenslaapje tussendoor) en een koffieklets op het programma. Zo kabbelen onze dagen zomerhittegolfgewijs en genietbaar verder.

Tot aan het onweer … .


P.S. 1 Ondertussen heb ik wel te doen met al wie nu buiten moét werken, bedlegerig is of gezondheidsproblemen heeft en maak ik me best wel zorgen over de gevolgen van klimaatopwarming.

P.S. 2 Gisteren zag ik op IG een haiku voorbijkomen die ik even naar mijn hand zette (het origineel is van Ivy Vale uit New York). Toepasselijk met dit weer en toch ook weer niet. 😉

when the negative

soul tries to take you under

offer your thunder

40 gedachtes over “Anna klaagt niet, althans niet over het weer

 1. Die paperassen, da’s oer-vervelend natuurlijk.
  Maar of het gras zoveel groener is aan de andere kant ? Toch nergens beter dan thuis !?
  Af en toe even de grens oversteken kan uiteraard leuk zijn !
  ‘k Geniet (alweer!) van je ‘fris’ schrijfsel.
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk (hoe raad je het) er helemaal hetzelfde over, ben een buitenkind 😀. Maar ik weet ook dat ik met mijn zwakkere hartklep moet opletten en veel anderen moeten dat ook. Ook Jongste met zijn zorgboerderij gaat niet uit mijn gedachten… desalniettemin vind ik dat er onnodig gezaagd wordt!

  Geliked door 1 persoon

   1. Maar het is zwaar… hij denkt zelfs soms aan een andere job. Mijn dochter werkt ook in de zorg…

    Geliked door 2 people

   2. Het is boeiend, maar ook zeer intensief. Onze Jongste werkt voor een instelling met een zeer bepaalde visie (k wil dat hier niet echt kwijt, maar wel via een mailtje), de benadering van de mensen met een beperking die hij moet begeleiden in combinatie met het beheer van de boerderij… zwaar. Het komt hier mss onduidelijk over, ik wil het gerust persoonlijk toelichten. 😊

    Geliked door 1 persoon

 3. Ik ga nog een beetje zagen… maar zal nooit hoogzomer richting zuiden trekken en hoop dat het onweer hier in mijn contreien passeert en liefst zo vlug mogelijk…
  Voor wie er van houdt, geniet er nog van!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik snap je dokter wel, maar wat volgens mij een groot verschil is, is dat je thuis nog altijd moet gaan werken, het huishouden moet doen etc. Maakt warmte al meteen een pak minder aangenaam dan wanneer je elk uur even in een zwembad kan kruipen en kan kiezen of je langs die monumenten wandelt of niet i.p.v. “verplicht” een hete trein op te moeten ofzo (wat dat betreft is dit weer wel perfect om te begrijpen waarom er in het zuiden een siësta gehouden wordt 😉 ). Tegelijk is het natuurlijk wel zo dat je altijd over iets kan klagen en sommige mensen er inderdaad vooral heel goed in zijn om altijd die aspecten eruit te halen die niet goed zijn 🙂
  Ik geniet ondertussen van de schaduw die onze heerlijke eikenbomen geven en plons vaker dan anders in het water 😉 Blij dat jij dat ook kan met fietstochtjes ’s ochtends vroeg en koers in de namiddag!

  Geliked door 1 persoon

 5. Een mens moet blijkbaar wat te klagen hebben. Volgende week is het vast weer te koud. Altijd wat.
  Wat niet uitsluit dat we hier gisteren de heetste dag ooit beleefden. In de tuin ging de thermometer naar 41 graden. Ook op het strand kon je overdag niet vertoeven. Dat baarde me toch wat zorgen.
  Maar je dokter heeft wel gelijk.

  Geliked door 2 people

 6. Dat steeds terugkerende doktersbezoek om iets te bewijzen dat bewezen werd, dat is toch om je het geld uit je zakken te halen al is het dan om korting te krijgen. Gewoon hemeltergend (alhoewel … lat die hemel er maar af).

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik zou wel blij zijn met wat afkoeling, nooit echt kunnen genieten van het te warme weer. In het zuiden of Afrika heb je een droge warmte terwijl er hier meer vochtigheid in de lucht is en dat maakt toch ook wel een verschil. En siësta is nog niet ingevoerd voor de werkende mens 😂🌧️

  Geliked door 1 persoon

 8. Tsjah.. ik las het al, het is niet fijn als je thuis bent en je moet dingen, ik moest ook werken van de week en naar de neuroloog en een onderzoek vooraf bla, kortom, ’s morgens om 9 uur al op de fiets ook, en Flevoland heeft smogalarm… wat ik pas in de avond leerde overigens, maar ik kon amper adem halen en zelf, ben ik nogal van hitte bestrijden, mijn spieren vinden hitte zelfs fijn tot een bepaald moment, maar dit overtreft alles.

  Echter, ga ik nog wel naar feestjes, zoals gisteravond, en ook nog op de fiets, niet naast de deur, dorp verderop zelfs, kortom mij hoor je niet, kan je wel vertellen, dat het afgelopen nacht om half 2 op de fiets heerlijk was! hahahaha

  Verstandelijk beperkten, waar ik dus mee werk, mijn cliënten, is dus niet leuk meer, die vragen hier niet om, gelukkig hebben we een enorme brandweerslang op de dbs

  Geliked door 1 persoon

 9. Prachtige haiku! En wat heb je precies de kern te pakken met ons geklaag over omstandigheden die we normaliter zelf tijdens vakanties opzoeken! Juist! Dat gedoe bij de gemeente elke keer: ik vind het kwetsend (en) kleinerend, zoiets elke jaar te moeten ‘ondergaan’. Ik deel je zorgen over het klimaat (en over een boel andere zaken)

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik zat mij onlangs af te vragen wat voor effect de klimaatsopwarming gaat hebben op het toerisme bijvoorbeeld hier in Spanje…

  En fijn dat jullie het er zo lekker van nemen!
  Met een hazenslaapje/siesta hier en daar valt het best mee, dat warme weer 😉

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik maak mij veel zorgen over de klimaatveranderingen…. Anyways, op zich heb ik niks tegen de zomer als seizoen, en die hoge temperaturen daar gaan we aan moeten wennen de komende decennia, dus we gaan ons gehaaste levensritme moeten aanpassen en bv siësta’s moeten invoeren. In Leuven waren de winkels die donderdag- en vrijdagnamiddag gesloten, de straten waren uitgestorven… Brrr.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.