gekoester en gesnoezel

Had ik de Snoezelmobiel* van Casa Magnolia zien staan, dan had ik waarschijnlijk geweten waar ik moest zijn. Ik zag ‘m echter met geen ogen. En ook de pijltjes niet. Er zou nochtans regionale pers zijn, was me gezegd. En een handvol notabelen. De dame in het voorgeborgte van de Engelenburcht hoorde het in Keulen donderen en stuurde me met enkele ‘misschiens’ van het kastje naar de muur en weer terug. Niet veel later dook er onder de monumentale kloostertrap gelukkig een man met een fiets op. Hij moest er ook naartoe, zei hij. Of ik hem wilde volgen.

Via een clandestiene sluipweg binnendoor loodste hij ons feilloos naar de plaats van het gebeuren. De Koesterburcht. De Snoezelmobiel stond er heel nadrukkelijk bij de ingang. Het aantal jassen in de hal voorspelde volk. En ja, binnen was het een gezellige drukte. Je kreeg een glaasje en niet veel later stak de eerste speechster van wal met de geschiedenis in vogelvlucht. Dan was het de beurt aan de hoofdpartners, zorginstelling Centrum Ganspoel vzw, Landelijke Kinderopvang Vlaams-Brabant en FERM, de vernieuwde Vrouwen met Vaart. Zij hielden het één voor één netjes kort om het laatste en leukste woord te geven aan de twee peters van dit pilootproject, acteur Joren Seldeslachts (Blinker en Spitsbroers) en reality-ster Pieter Meynen (Down the Road). Ze vertelden, ietwat stuntelig maar wel ontwapenend, hun verhaal over de Koesterbeer en de engeltjes.

En zo werd de Koesterburcht, drie maanden nadat de brug naar jonge ouders en hun baby’s werd opgehaald, officieel en met veel enthousiasme en geloof boven de doopvont gehouden met cava, vruchtensap en veel lekkers. Een warm samenwerkingsinitiatief binnen de welzijnssector. Want de Koesterburcht is een voorbeeld van buitengewone, gewone kinderopvang. Een kleine, inclusieve dagopvang voor kindjes van 0 tot 6 jaar met plaats en ondersteuning voor 6 kindjes met een beperking (op een totaal van 18). Een kinesiste, ergotherapeute en verpleegkundige, met al hun ervaring en expertise vanuit de gehandicaptenzorg, draaien er mee met de ‘onthaalouders’. De kindjes met een hoge zorgnood (momenteel vooral met een autismespectrumstoornis en vertraagde mentale/fysieke ontwikkeling) groeien er op met leeftijdsgenootjes die wel mooi de ‘curves’ en ‘wensen’ van Kind en Gezin volgen. Zo wennen ze aan elkaar. Stimuleren ze elkaar. Leren ze van elkaar. Bijvoorbeeld in hun communicatie via SMOG (Spreken Met Ondersteuning van Gebaren).

Met originele hapjes en wat gekeuvel achter de kiezen en mijn notities in de hand ( voor mijn redactioneel vrijwilligerswerk ) verliet ik de Engelenburcht. Mascotte Koesterbeer staarde uitverteld door het raam naar buiten terwijl hij voldaan over zijn berige buik wreef.


*Snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen. Het is het stimuleren van zintuigen via muziek, lichteffecten, trillingen, tastmateriaal en geuren. Prettige zintuiglijke ervaringen in een veilige, warme en knusse omgeving. Zoon vier houdt er erg van. 🙂

 

18 gedachtes over “gekoester en gesnoezel

 1. De bedenkers van Casa Magnolia hebben nog samen gewerkt met mijn zoon. De snoezelmobiel is een mooie realisatie.

  De Koesterburcht lijkt me een prachtig initiatief, inclusieve opvang, waar kindjes met speciale zorg én kindjes met ‘gewone’ zorg van elkaar kunnen leren. Een plaats, waar ik heel graag een handje zou toesteken.

  Ontzettend fijn dat steeds meer mensen met nieuwe ideeën komen, die het leven kunnen luchtiger maken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat mooi dit! Het is niet alleen erg gesteld met het aantal plaatsen in de kinderopvang, als je kind dan nog andere noden heeft moet het helemaal moeilijk zijn om een plekje te vinden.
  Die kindjes zullen erg van mekaar leren, en naar ik vermoed, de ouders van de kinderen ook (begrip, empathie,…)

  Geliked door 1 persoon

  1. 😀 Het eerste van die aard in de regio, denk ik. En toch vreemd dat het zo lang heeft geduurd voor het er kwam. Zoon vier zat 25 jaar geleden in een gewone kribbe. Onze kinesiste en de thuisbegeleidster gingen er geregeld langs voor behandeling en tips. Een extra kost voor ons maar dat hadden we er wel voor over.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.