zomerse avonden

het huis was stil,

de wereld kalm,

een lezer werd boek

en zomernacht

( vrij naar Wallace Stevens)


Laatst las ik het gedicht ‘The House was Quiet and the World was Calm’ van Wallace Stevens. Het riep een vredig tafereel op aan het einde van een zwoele dag.

Een terras, Long Island-stijl, bij valavond, de deuren van het witgelakte houten huis wijd open om wat koelte binnen te laten, ultralichte gordijnen die kronkelen in de wind. Vanuit de verte, over de boomkruinen, schuift het donker dichterbij en geluiden van de dag maken plaats voor die van de nacht. In de hangmat een dame met zomerhoed. Heel even is de wereld niet haar oester. Het boek in haar schoot een parel die dromen doet... .

De realiteit is anders. Was anders maar ook niet helemaal. Er waren ons deze week zuiderse temperaturen beloofd en of we die haalden! Ze voelden als een pleister op een wondje. De echte zuiderse avonden moeten we deze zomer dan wel missen, onder een gunstig gesternte konden we ze zomaar naar hier halen. Op ons terras, rondom het gekabbel van de waterpartij en het licht van de lantaarn. Vanuit mijn luie stoel laafde ik me aan de geur van lavendel en aan foto’s van een blogster op Franse camperreis. Af en toe, zo nu en dan, las ik een paar bladzijden in een boek vol zomerse lichtheid.

Dankzij dat mooie weer konden we ook meerdere keren buiten eten. Wandelden we het vroege deel van de avond weg in de koelte van de Ijse. Het verse brood smaakte naar onderweg en meer. Stapdoelen werden vlot gehaald, zelfs zonder ijsje halverwege. En op een moment dat ik het niet verwachtte, landde er zowaar een koolwitje op de verbena naast het terras. Ik holde naar binnen om de camera te halen en na wat gepruts met het inzoomen slaagde ik er voor het eerst in zo’n vlindertje op foto vast te leggen. Niet zo mooi als Jan K. dat gisteren deed, maar ik ben er wel dolblij mee. 🙂

36 gedachtes over “zomerse avonden

 1. Je foto’s zijn heel mooi! Werkt de camera vlot? Vraagt een compactcamera veel regelwerk? Mijn interesse groeit. Het gewicht valt mee? Sorry voor de vrageninvasie, maar ik heb echte interesse 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb een Nikon Coolpix B500. Een compact en licht toestel voor beginners 😊 maar het heeft heel wat opties en een goede zoom. Tot nu toe niet moeilijk in gebruik maar ik heb ook nog niet alle opties uitgeprobeerd.

   Like

 2. Je logje ademt een heerlijk zomerse sfeer, Anna. En je vlinder staat er mooi op. Volgende keer ietsje minder licht erop, dan is hij perfect. Als ik jou was zou ik de komende dagen gewoon wat vaker bij de verbena gaan zitten. Vlinders zijn er verzot op! Oefenen en je nieuwe camera leren kennen, luidt het devies. 😉
  Ook hier in het hoge noorden was het warm de afgelopen dagen, wat te warm voor mij. Wij waren ook altijd Frankrijkgangers, maar sinds ik de diagnose MS heb gekregen blijven we liefst in noordelijke contreien. Ik weet nu weer waarom.
  ‘s Ochtends vroeg en ‘s avonds na achten is het heerlijk in de tuin. Met de lamp bij schemering op de vijver gericht, benaderen we Franse sferen. Nu nog een kopje koffie, en dan straks lekker een wijntje er bij. 🤗
  Fijne avond verder.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.