vriendinnen, een hulp bij hoge bloeddruk

Elke morgen bij het ontbijt liggen ze ons aan te staren. De pilletjes om onze bloeddruk in toom te houden. Eentje met dubbele werking voor hem, eentje met triple effect voor haar. ACE-remmers, diuretica, calciumkanaalblokkers. En meestal doen ze braaf hun werk, tenzij de griep ons te pakken heeft, er plots witte jassen opdoemen of er om wat voor reden ook weer te veel adrenaline door mijn lijf raast. We kennen de gevaren van waarden boven de 14/9 en dus proberen de echtgenoot en ik die grens te bewaken, de een al wat angstvalliger dan de ander. Met een eigen bloeddrukmeter, een quasi-gezonde levensstijl en de tips van de huisarts en CM in ons achterhoofd.

Roken hebben we nooit gedaan en onze jaarlijkse alcoholconsumptie is verwaarloosbaar. Sinds ik thuis ben, probeer ik bovendien elke dag een klein uurtje te wandelen naar het 10000 stappen-doel. En ook op vlak van voeding gooien we het hier over een gezondere boeg: met veel groenten en fruit voor vezels en magnesium, olijfolie en Becel koolzaadolie voor Omega 3, minder vet en weinig rood vlees, meer kip en vis, matige zoutinname. Alleen op suikervlak zit het nog niet snor. Ik bak namelijk graag en ben een onverbeterlijke zoetekauw. Koekjes, snoepjes, chocolade, pralines, gebakjes en taarten … meestal quasi onweerstaanbaar voor mij. Ook voor sommige huisgenoten ondertussen. Guilty pleasures zijn het. Zo’n koffietje ’s avonds met een stukje pure chocolade, of een cappuccino in de namiddag met een zelfgebakken muffin, een roomgebakje of een lekker stuk taart op zondagnamiddag bij de koers … Het leven zoals het is, maar dan zoet!

En wat lees ik nu vanmorgen op http://www.goedgevoel.be?

Goed nieuws voor ons, vrouwen, want vriendinnen halen je bloeddruk naar beneden. Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat hechte vriendschapsbanden tussen vrouwen een boost geven aan je gezondheid en je leven en dat van je nageslacht zelfs verlengen. Men onderzocht het bij bavianen en kwam tot de conclusie dat de jongen van moeders die een sterke vriendschap ontwikkelden met andere vrouwelijke bavianen, langer leefden dan die van minder sociale moeders. Een sterke emotionele band met vriendinnen verlaagt je bloeddruk, hartslag en cholesterol. En beperkt bovendien de negatieve effecten van stress op je bloedsuikerspiegel, beenderen, immuunsysteem én het verouderingsproces.

Dus, lieve vriendinnen, het is nu wetenschappelijk bewezen: we moeten ons gezellig etentje in de Engelenburcht van enkele dagen geleden snel nog eens overdoen. Misschien ook de frequentie van onze koffiekletsnamiddagen verhogen. Niet alleen voor onszelf, maar voor ons nageslacht. Ze zullen ons eeuwig dankbaar zijn. Zeg dat onderzoekster Joan Silk het gezegd heeft.

 

 

7 gedachtes over “vriendinnen, een hulp bij hoge bloeddruk

  1. Ha, daar ben ik al langer van overtuigd. Ik haal enorm veel energie uit goede babbels met vriendinnen en dus twijfel ik er niet aan dat het ook voor mijn bloeddruk goed is 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.